"Пазителите на галактиката" - Ревю


"Пазителите на галактиката" е много забавен филм. Едно страхотно, двучасово забавление, което има толкова малко слабости, че чак се чудя има ли смисъл да му пиша ревю и не е ли по-добре просто да напиша с големи букви "Отидете да го гледате!". Хм... Well...

ОТИДЕТЕ ДА ГО ГЛЕДАТЕ!

За тези, които не се доверяват на неща, написани с Caps Lock, ще разясня защо е хубаво да си дадете парите за кино. Като за начало оставете всякакви предразсъдъци настрана. Филмът бил фантастика? Да, но не това е важното. Филмът е по комикс на Marvel? Да, но това изобщо не се усеща. Основното за "Guardians of the Galaxy" е, че успява да даде на зрителя това, което много други филми се провалят - забавление. В двата му часа е събрана една доста прилична история, поръсена обилно с множество смешки, някои от които ме изненадаха с оригиналността си и с факта, че някой е позволил да стигнат до голям екран.

Този път няма да ви казвам нищо за фабулата, тъй като всяка информация е потенциален спойлер, който би развалил удоволствието ви. "Пазителите..." обаче е филм за това как група неудачници, всеки със своя живот и проблеми, се принудени от обстоятелствата да се съберат против желанието си. Крадец, убийца, ловци на глави и яростен войн - най-неочакваната компания, която трудно може да бъде определена като "героична". Всеки има своите слабости - един е женкар, друг е леко глуповат, трети е дърво ("I am... Vin Diesel", LOL). Слабости, които само отборната работа може да прикрие.

В голяма степен "Guardians of the Galaxy" ми напомни много за първия "Star Wars". Този, който сега носи подзаглавието "Episode IV: A New Hope". И като подредба на действието, и като герои, и като атмосфера. Това е огромен комплимент, повярвайте ми. Хората, които не харесват "Star Wars", няма за какво да се притесняват - това е нещо, което прави впечатление само на почитателите на филмите на Лукас. Вие може да не усетите нищо подобно, но със сигурност ще се забавлявате.

Защото "Пазителите на галактиката" всъщност е в почти такава степен комедия, в каквато е и фантастика. Редуват се смешка след смешка. Определено първото място в класацията за най-забавен герой отива в Rocket, озвучен от Брадли Купър. Притесненията ми, че Купър бе "взет" за ролята толкова късно и ще се провали, отидоха по дяволите, защото човекът прави ролята на живота си (не ми говорете за филми, номинирани за Оскар, моля). Всяка втора реплика на Rocket е адски забавна, а химията между него и Groot е на ниво Хан Соло-Чубака (съжалявам, нямаше как). Като казах Groot - Вин Дизел също се справя много прилично с това чрез една единствена реплика да изиграе ходещо дърво, т.е. себе си.


На второ място по забавност нареждаме Питър Куил, познат и като Star-Lord (най-вече на себе си). Крис Прат, освен, че се е разпорил от тренировки, за да махне шкембето, достига много високо ниво в това да играе самонадеян, инфантилен тип, в който може би живее едно по-добро човешко същество. Може би. Зоуи Салдана (Гамора) пък изглежда много по-добре в зелено, отколкото в синьото от "Avatar". И за финал имаме дядо ви Дейв Баутиста като Drax The Destroyer, който ме изненада с това колко прилично се представи в ролята на тъповат здравеняк. Палци горе!

Слабостите на филма са наистина малко. Като за начало едно от кофти нещата е, че филмът свършва, а следващият ще излезе чак през 2017-та. Тъжно. Друга слабост донякъде е и злодеят. "Guardians of the Galaxy" продължава градежът на Thanos като някаква супер-сила във филмовата вселена на Marvel. Thanos е онзи тип, който се ухилва в post-credits сцената на "The Avengers". Този, който всъщност дава на Локи армията, с която да нападне Земята. Тук той присъства и неговата роля е разширена, но основният злодей е друг - Ronan The Accuser. Thanos е просто силата, която стои зад гърба на Ронан. Ако Thanos е Иператор Палпатин, то Ронан е неговия Дарт Вейдър, макар и не толкова харизматичен и запомнящ се. Да, това е проблемът - Ронан е "ставащ" злодей, но не и велик и наистина запомнящ се. Това продължава една кофти традиция в Marvel филмите, които до момента имат едва малцина наистина добри злодеи (Loki, Obadiah Stane, Winter Soldier, Alexander Pierce може би). За сметка на това към тази група догодина ще се присъедини и Ultron, а след "Guardians of the Galaxy" интересът ми към Thanos определено нарасна.

Ронан Обвинителят, който всички ще забравят доста бързо.

С многото гарантиран смях, красивите, но не натоварващи ефекти и прекрасната атмосфера, "Guardians of the Galaxy" е едно страхотно приключение, което си струва да се види на голям екран. Няма значение дали сте фенове на фантастиката, на филмите по комикси и дали някога сте гледали такива. "GOTG" си е един много добър самостоятелен филм, който ще ви забавлява. За комикс-феновете е задължителен, защото подобно на "Captain America: The Winter Soldier" вкарва във филмовата вселена на Marvel нещо ново и свежо като подход.

P.S. Послеписите не са задължителни за четене, защото, както знаете, в тях често пиша глупости. Но! Няма как да не отбележа, че дори постерът на филма е крайно Star Wars-ки. Браво на James Gunn. Голямо браво!
P.S.2: Аз се чудих почти през целия филм, така че за да не се чуди някой друг - актьорът, играещ Ронан Обвинителя, е онзи, който играе Трандуил в "Hobbit". Бащата на Леголас за тези, които не се сещат.
P.S.3: Любимата ми смешка е тази за ултравиолетовата лампа. Следвана от изказването на Rocket "Ето, прав съм. Довлни ли сте? Петима глупаци стоят прави в кръг". И за финал - "Мислех за друго" на Дракс. Ахаеахеахеха... не мога.
P.S.4: Въпреки опитите ми да наливам акъл, много хора отиват да гледат "Lucy" вместо "Пазителите.." и после всички до един съжаляват. Всеки, отишъл да гледа "Guardians of the Galaxy", пък е харесал филма. Имайте го предвид.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...