Сериали: "Gotham" S01E01
ОК. Това е най-добрата оценка, която мога да дам на "Gotham" след като изгледах пилотния епизод. С оглед на натовареното ми ежедневие в последно време, комикс нърдщината ми се е успокоила, поради което първият ми досег с новия сериал на FOX се забави толкова много. Реших, въпреки 4-те излезли до момента епизода, да изгледам само първия и да формирам първоначалното си мнение за сериала само по него. И ето какво излезе...

"Gotham" ни представя едноименния град от комиксите за Батман. Уловката тук е, че Батман го няма. Има го Брус Уейн, който обаче е 10-годишно хлапе, което бързо-бързо ще остане сираче и ще тръгне по дългия път към превръщането в може би най-великия супергерой, измислян някога. Но не Брус Уейн е главния герой в "Gotham". Тази чест се пада на младия детектив Джеймс Гордън (Бен Маккензи), който съвсем наскоро е започнал работа в полицейското управление. Той е добра душа, гледаща на света в черно и бяло. А Готъм е един твърде сив град, и то не само що се отнася до престъпниците в него, но и до органите на реда. И Гордън, иска или не, лека-полека започва да разбира това.

Концепцията на FOX за история, разглеждаща ранните години на Брус Уейн и други основни герои от комиксите, е доста добра. Самият град Готъм може да бъде герой сам по себе си. Той е жив организъм, среда, която превръща хората в него в това, което са. И тук е първата черна точка на сериала. Атмосферата е... грешна. Има нещо нередно в този Готъм, който видях в първия епизод. От една страна имаме мрачния индустриален вид, лошото време и тъмните улички. От друга обаче навсякъде виждаме твърде много светлини и цветове, които убиват това добро първо впечатление. Ако онзи Готъм, който Тим Бъртън ни показа, бе твърде мрачен и готически, а този на Джоел Шумахер ужасно шарен и детински, този тук, в сериала, е някъде по средата, но за съжаление не златната такава. Просто е изгубен в може би различните виждания на продуценти и дизайнери за това кой път да изберат.

Друго подобно раздвоение има в атмосферата на самия сериал - в един момент го има класическия стил на старо крими. Хаосът в полицейския участък, циничните ченгета с леко клиширан вид, отрепките по улиците. В следващия момент нещата стават твърде модерни, твърде "мазни" като визия. "Gotham" не е много наясно какво точно иска да е и как точно иска да изглежда. Така де, не самият сериал, по-скоро създателите му не са. И това се набива на очи.

Твърде много, но недостатъчно

Първият, пилотен епизод е по-скоро претупан и му липсва дълбочина. Не ми хареса подредбата на събитията в него, не ми хареса и това колко много важни за цялата Батман-митология герои бяха набутани тук и там, колкото да ги видим в някое cameo. Много по-добре щеше да е да видим едва няколко персонажа - Гордън, Барбара, Бълок, Фиш Мууни, но те да бъдат развити маааалко по-дълбоко. Настрана можеше да останат момиченцето-коте, Нигма и Айви Пепър (който е измислил това име заслужава да му се случи нещо много лошо). Виж, от Озуалд Кобълпот имаше полза и той определено е един от плюсовете на сериала, но на това ще се спра по-надолу.

Това, което виждаме в първия епизод на "Готъм", преспокойно можеше да бъде разработено в по-голяма дълбочина в два или три епизода. В моментното си състояние нещата изглежда хем претупани, хем кухи, но може би съм станал твърде претенциозен заради сериалите, които гледах последно.

Героите

Бен Маккензи ме изненада. Едва ли някой го помни като много добър актьор. Моите набори с по-добра памет вероятно свързват муцуната му с "Ориндж Каунти". Май играеше в някакъв полицейски сериал след това, което му се е отразило добре - неговият детектив Джеймс Гордън е изненадващо приличен. Мрачен, но същевременно оптимист. Огорчен от грозната реалност около себе си идеалист, искащ доброто да надделее над злото. И бам - около него корупция, мафиоти, предателства и заплахи. Героят му има поле за развитие, дали обаче ще му дадат шанс да опита - предстои да видим.

Джейда Пинкет-Смит в ролята на Фиш Мууни е доста приемлив първи по-важен лошковец. Има някакво ретро-ганстер излъчване и тук отново избързаха, показвайки шефа й Кармайн Фалконе още в първия епизод. Как да считаш един гангстер за заплаха, като постоянно се появява някой над него? От дразнещите камеота най-много обаче ми хареса нейният лакей Озуълд Кобълпот. Подходяща физиономия, добра игра и много подходяща роля на героя в основната история. Проблемът? И случващото се с него го претупаха.

Приятната изненада Озуълд Кобълпот. Не съм вярвал, че Пингвинът може да е приятна изненада в каквото и да е, но ей го на.

Другите ще ги коментирам, когато получат повече време и някаква логична причина да се появят на екран. Визирам Нигма, Айви и Селина Кайл. В първия епизод те бяха там... просто за да бъдат там. На Брус и Алфред пък им липсва химия. Малкият Брус е обречен да бъде мразен, така както Джей Лойд отнесе гнева на Star Wars феновете и крясъци "Това не е Дарт Вейдър!". Да, това не е Батман, но и на Брус Уейн много не напомня. Но как да е надъхано хлапето, когато знае, че порасне ли, ще се превърне в Бен Афлек. JK, JK.

В заключение

Твърде много задълбах, бягайки от основното. Май вътрешно исках да харесам "Готъм" повече, отколкото знаех, че е възможно. "Arrow" вече се утвърди като сериал и разви героите си, така че е трудно да се правят сравнения. "Flash" обаче също е нов, а пилотният му епизод май ми беше по-интересен от този. Но, хей, ще изгледам поне още 2-3 епизода преди да реша дали ще следя "Готъм" или ще го изгледам от-до едва когато приключи. Все пак е сериал по комикс, при това базиран на Батман. Слабостите са си слабости. А и щом успях да изтрая супер слабата първа половина на първия сезон на "Agents of SHIELD" ще се справя и с това.

На вас ще ви препоръчам да погледнете "Gotham" само ако имате поне някакъв предварителен интерес, а не ей така за пробата. Струва ми се, че на редовия зрител трудно ще допадне от раз, а и малките намигвания към комикс-феновете (т.е. безсмислените cameo-та) ще си останат неразбрани. 

А ако сериалът задобрее и стане по-задължителен за гладен, веднага ще ви предупредя. Добър Бире, знам.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...