Книги: "Червена страна" на Джо Абъркромби


Не знам как точно да определя "Червена страна". Дали като уестърн във фентъзи опаковка, или като фентъзи, съдържащо силни уестърн елементи. Знам само, че поредната книга на Джо Абъркромби има в себе си достатъчно от онази сурова, детайлно противна и простовато философска атмосфера, които ме направиха огромен негов фен.

"Червена страна" е самостоятелен роман във вече изградения фентъзи свят, наречен Кръга на света. Централната роля в новата книга се пада на Шай Саут - някогашна разбойничка, която сега се е превърнала в патрон на семейство и полага грижи за фермата си и по-малките си брат и сестра. Един ден тя заварва фермата изпепелена, единият си помощник мъртъв, а черешката в сриването на света й се оказва фактът, че братчето и сестричето й са отвлечени от банда главорези. Така Шай и нейният верен, свит и покорен спътник Лам (да, "агне") потеглят на дълго пътешествие из Далечна страна. Пътешествие, което ще ги срещне с множество временни съюзници и не толкова временни врагове. И всичко това, само за да може Шай да спаси семейството си... или не съвсем.

Естествено, като всяка друга книга на Абъркромби, тук историята се разказва от няколко гледни точки. Освен Шай другата централна роля отива в Темпъл - адвокат на дружина от наемници, който цял живот търси себе си, а намира само разочарования. Веднага отбелязвам, че Темпъл ми беше много по-интересен от Шай. В негово лице Абъркромби създава олицетворение на провала - всичко, с което се захване, най-често отива по дяволите или така и не бива завършено. Неговото скачане от "професия" в "професия", както и съмнителната му лоялност, са нещо, което можем да видим всеки ден, навсякъде около нас. Самата Шай е по-слаб персонаж. Основната й цел уж е спасяването на брат й и сестра й, но в един момент това остава на заден план за сметка на една камара други дреболии. Може пък и да е умишлено и Абъркромби да използва мъжкараната Шай, за да ни покаже, че дори най-коравите жени могат да са крайно непостоянни в действията си. И все пак тя не ми допадна като водещ персонаж, за сметка на много от останалите, уж второстепенни такива.

Който е чел книга на Абъркромби знае, че точно в персонажите се крие огромна част от неговия талант. Разнообразни не само като външен вид, но и като поведение, начин на изразяване и минало, персонажите на Абъкромби правят околния свят жив за читателя. Чрез тях авторът не само ни представя различни човешки истории за възходите и паденията, които животът предлага, но също така ни запознава и с това, което се е случило в Кръга на света от края на поседната книга ("Герои") досега. По този начин този роман, макар и самостоятелен, "тласка" общата история на света напред, макар да се фокусира върху едно конкретно приключение.

А светът е променен, това е сигурно. Лека-полека Кръгът на света върви към една своя собствена индустриална революция - някои от героите в "Червена страна" споменават за печатници, за парни машини и прочие. Така се създава усещането за един жив и развиващ се свят, който вероятно ще видим по-разгърнат, когато дойде време за следващата трилогия на автора. Ако трябва да съм честен, тази steampunk насока не ми допада. Предпочитам бруталността и суровостта на класическото фентъзи.

Промените в атмосферата се усещат още в тази книга, както вече споменах в началото. Сякаш на Абъркромби му се е дописал уестърн и е създал такъв, ситуиран във вече изградения фентъзи свят. Голяма част от персонажите, които по стечение на обстоятелствата съпътстват Шай и Лам в тяхното приключение, всъщност са тръгнали към краищата на Далечна страна заради слуховете за намерено злато. Бивши военни, благородници, проститутки и бедняци - всички търсят новия живот, който скритото в земята богатство може да им донесе. Уестърн елементите са много - имаме големи пусти пространства; имаме керван с фургони, пълни с горепосочените златотърсачи от всякаква раса, възраст и произход; имаме "индианци"; имаме пропаднали градове, пълни с пияници и комарджии. Е, няма огнестрелни оръжия, но щеше да е малко прекалено, мисля.

Хубавото е, че въпреки сериозното си уестърн-усещане, "Червена страна" ни радва със страхотния стил на писане на Абъркромби. За да има някаква по-сериозна връзка с предните заглавия (без това да прави четенето им задължително), отново виждаме и стари познайници, между които и един от любимите ми персонажи - пияницата-наемник Никомо Коска. Има и един друг, но неговото споменаване ще е сериозен спойлер и ще направя всичко възможно да го премълча. Пък ако сте разбрали за дългоочакваното му завръщане от друго място - вина нямам. Само ще споделя, че за мен появата му бе като среща със стар приятел... доста побъркан такъв, но даряващ ни с усмивка дори в най-мрачните си моменти. Толкова.

Книгата има своите слабости. Като за начало отново забележимия брой грешки в текста на българското издание. Бях един от хората, които нетърпеливо чакаха излизането на книгата, но ако няколко месеца в повече са цената за това да няма пропуснати или разместени букви - нямам против. Що се отнася до самото писане на Абъркромби - първите стотина страници не са особено грабващи, но по-нататък книгата придобива онова приятно усещане за негов роман. Последните страници също са изтощаващи, но от друга гледна точка - имаме кулминационен момент след кулминационен момент. Изброих почти четири. Така действието ту се ориентира към приключване, ту отново продължава. 

Като цяло на Абъркромби сякаш му е писнало да пише за Кръга на света. На това може би се дължи и жанровото отскачане към дълбините на уестърна. Авторът може би наистина се нуждае от ново предизвикателство и дано след новия му проект "Half a King" вдъхновението за "Първия закон" се върне.

Издателство: "Колибри"
Брой страници: 558
Цена: 20 лв.

В заключение: радвам се, че най-накрая "Червена страна" достигна до нас, българските читатели. Книгата в никакъв случай не ми дава основание да не я препоръчам на колкото се може повече хора, но винаги ще предложа първо трилогията "Първия закон" (не само заради хронологията на събитията). Новият самостоятелен роман на Абъркромби носи в себе си достатъчно от онези неща, които ме направиха почитател на писането му, като също така дава и глътка свеж въздух, смесвайки жанровете фентъзи и уестърн. Но си личи, че е време на Кръга на света да бъде дадена почивка и да получим нещо наистина ново, в което вдъхновението на Абъркромби да личи. Чакаме "Half a King".

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...