Книги: "Къща от карти" на Майкъл Добс


Великолепна книга. ВЕ-ЛИ-КО-ЛЕП-НА! Правилно ли го "нарязах"? Няма значение. Важното е, че книгата е великолепна, въпреки някои леееки слабости заради малкия опит на автора. "Къща от карти", скъпи мои читатели, е едно приятно пътуване в мрачния свят на политиката. В онова най-мрачно кътче на интриги, лицемерие, лични интереси, парично влияние и лека доза разврат. Аз се насладих изключително много на това пътуване и, ако ми позволите, ще се опитам да обясня защо и вие трябва да опитате.

Да започнем с очевидното - книгата "Къща от карти" достига до нас благодарение на популярността на едноименния сериал с Кевин Спейси, бегло е базиран на нея. Хубаво е, че един прекрасен сериал, помагащ за ренесанса на качествената телевизия, помага за популяризирането и на тази книга. Лично аз едва ли щях да се докосна до нея, ако не беше сериалът, така че браво! Браво!

Стига отплесвания. За какво става дума в "Къща от карти"? Франсис Ъркарт е едно от влиятелните лица в британската политика. От дълги години той е т.нар. Камшик на партията - грижи се за дисциплината на депутатите както при гласувания, така и в личния им живот. Наясно е с всичките им мръсни тайни и е готов да ги използва, ако те кривнат от правия път. Години всеотдайност обаче се оказват излишни, когато след поредната изборна победа, на Франсис е съобщено, че той няма да получи така желания министерски пост. Това изкарва самия него извън релси. С цялата информация, която притежава, и един заплетен и постоянно променящ се план, той дава началото на своето отмъщение и пътя си към реалната власт.

Грррр! Самонадъхах се за препрочитане! Но има други неща за четене, така че едва ли ще е скоро. Но пък може да изгледам двата сезона на сериала отново...

Важно е да се отбележи, че автор на "Къща от карти" е Майкъл Добс - бивш съветник на няколко министър-председатели на Великобритания. Близкият му досег не само с фасадата, но и със задкулисието на политическия живот в най-старата демокрация в света, е дал на Добс възможността да създаде една жива, реалистична история, изпълнена с коварство, страст (във всеки смисъл), лъжи и обрати. Както вече ви споменах, "Къща от карти" показва мръсната страна на политиката - ролята на пороците, на парите, на личния интерес. И тук говорим за Великобритания - люлката на съвременната демокрация. Веднага изскача логичния въпрос "Ако там наистина е така, как искаме с нашите 25 години да имаме по-добра политическа класа?". Непостижимо е, драги мои читатели. "Къща от карти" трябва да е задължително четиво за тези, които постоянно мрънкат за това как нашите политици трябва да са като "онези другите", търсейки нейде на Запад някакъв идеализиран образ на политика, мислещ само за хората и никога за себе си. Пф.

За съжаление идеалният политик не съществува, а и да съществуваше НЕидеалното общество щеше да го изяде и изплюе. Точно това показва Добс - човешкото в хората във властта. Амбицията и слабостите. Бавните крачки към успеха и рязкото политане в пропастта на провала. Както самият главен герой Ъркарт казва "Всяка политическа кариера завършва зле. Затова политиците имат предница и задница - за да е по-лесно да ги трупаш един върху друг".

Да, всяка глава на книгата започва с малка мъдрост за политиката, разказана от първо лице от гледната точка на Франсис Ъркарт. Точно тези малки мъдрости са и едно от най-готините неща в "Къща от карти". През останалото време разказът е от трето лице, минавайки през главите на различни герои. Липсата на по-солиден писателски опит на Добс проличава може би само тук, в постоянното прескачане от гледната точка на един герой към гледната точка на друг. Също така лично на мен първите няколко глави ми се сториха малко мудни и объркани, но от един момент нататък книгата успя тотално да завладее времето ми за четене.

Затова и ви препоръчвам "Къща от карти". Дори жанрът на политическия трилър да не ви допада, пак има какво да извлечете от нея. А именно простия факт, че светът на политиката е грозен, но необходим. Че жадните за власт хора понякога печелят много, но и рискуват не по-малко. А когато се провалят, последствията са страшни. Разбивайки идеализирания образ на западния политик, съществуващ в множество български глави, и разказвайки една приятна история, "Къща от карти" се нарежда сред заглавията, които ще препоръчвам наляво-надясно. И някой ден пак ще прочета. Стига да остане време.

PS: Техническите неща, защото не им намерих място в текста: 

Издателство: "Сиела"
Цена: 16 лв.
Страници: 384

PS2: Американският сериал мачка и размазва. Макар с книгата да делят някои общи герои (макар и с различни имена) и един-два важни момента, като цяло са доста различни, така че нищо не пречи да опитате и двете. Повече за сериала - като цъкнете тук.

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...