Marvel с девет филма в периода 2016-2019 г.

Както някои от вас знаят, филмовата вселена на Marvel Comics е разделена на "фази". Във всяка фаза има няколко самостоятелни заглавия, а накрая тя завършва с филм за Отмъстителите. Така първият "Avengers" бе краят на Фаза 1. В момента сме почти в края на Фаза 2. От нея остават само "Avengers: Age of Ultron" и "Ant-Man", които ще излязат по кината догодина. Тук е моментът да споделя страхотният първи трейлър на "Age of Ultron", който само ни загатва за това, което ни бе обещано - още епичност, но и по-мрачна атмосфера.


Ultron изглежда и най-вече звучи страхотно. Озвучава го James Spader, "адвокатът от Бостън". Смях. Това "There are no strings on me" е от Пинокио и е просто гениално, имайки предвид, че и Ултрон е човешко творение, надскочило поставените му граници. Надъхан съм, майко ле! Надъхан!
Още повече съм надъхан и от комиксо-филмовата война, която DC и Marvel се опитват да си спретнат. Преди няколко седмици ви разказах за плановете на DC и Warner Bros. бързо да наваксат във взимането на пари от кинолюбителите, като в периода от 2016-та до 2020-та година изкарат на екран цели 10 филма за супергерои на DC (ето тук можете да прочетете повече подробности по темата, както и личните ми критики към идеята на уорнърбросовци и дисаджии). Малко след това на специално събитие Marvel отвърнаха на удара, разкривайки всички заглавия за Фаза 3 на своята вече доста развита филмова вселена. 

Ето ги и тях, заедно с премиерните им дати:
  • Captain America: Civil War - 6 май 2016
  • Doctor Strange - 4 ноември 2016
  • Guardians of the Galaxy 2 - 5 май 2017
  • Thor: Ragnarok - 28 юли 2017
  • Black Panther - 3 ноември 2017
  • Avengers: Infinity War Part 1 - 4 май 2018
  • Captain Marvel - 6 юли 2018
  • Inhumans - 2 ноември 2018
  • Avengers: Infinity War Part 2 - 3 май 2019
Уау... Просто уау! 

Шат ап енд тейк май мъни, дет' се вика.

Искам да отбележа три неща:

1. Мащабът става внушителен. Фаза 1 съдържаше шест филма, Фаза 2 - също шест. Фаза 3 има в себе си цели девет. Още повече, че схемата с пускането на само 2 филма на година ще продължи само през 2016-та, след което се минава на по три заглавия на година. Нещо, което вероятно ще продължи и във Фаза 4 (съмнявате ли се, че с всички пари, които тези филми правят, няма да има такава?).

2. Новите имена. Marvel не разчитат на едни и същи вече утвърдени герои. Да, и Капитан Америка, и Тор ще получат самостоятелен трети филм. "Пазителите на галактиката", който бе една страхотна изненада през тази година, също получава очакваното си продължение. Останалите филми от Фаза 3 обаче ще представят нови персонажи - Black Panter, Doctor Strange, Captain Marvel и една камара Inhuman-и. Освен това витае слух, че двете части на "Avengers 3" (да, разделен е на две части...) ще представят един нов екип от Отмъстители, доста различаващ се от този от първия (и втория) филм.

3. Някои изненади. Докато за Black Panter и Doc Strange филми слухове има отдавна, "Captain Marvel" и "Inhumans" са изненади. С първия филм Marvel навлизат в нова сфера и представят супергеройски филм, имащ жена за главен герой. С втория пък намират начин да се измъкнат от факта, че не държат правата за филмиране на собствените си X-Men (тези филми са дело на Fox и май ще видим доста и от тях). Защо са им на Marvel мутанти, като имат своите инхюмъни? Които, между другото, сериозно пробутват и в комиксите си в последните години. Освен изненадващите имена, трябва да се спомене и липсата на нов "Iron Man" филм (макар Тони Старк да го чакат появи в "Captain America 3" и "Avengers 3"), както и самостоятелен филм за Хълк.

Предполагам, че дори да сте гледали досегашните филми, много от вас не са наясно с герои като Doctor Strange, Captain Marvel и Black Panter, които тепърва ще се появяват на екран. Информацията за филмите за тях обаче е твърде малка, че да навлизам в подробни обяснения за мястото им в Marvel-ския свят. Ще обърна внимание само на това колко сериозни имена се вихрят около кастинга на магьосника Доктор Стрейндж. Първоначално уж беше почти сигурно, че Хоакин Финикс (младият император от "Гладиатор") ще вземе главната роля. Сега пък витае слухът, че Бенедикт Къмбърбач ("Шерлок", "Стар Трек: Пропадане в мрака") ще трябва да си пуска катинарче за ролята. И двамата изглеждат като странни опции, но се научих с кастинг-идеи да не споря - никога не знаеш кой може да те изненада приятно (Хийт Леджър ни маха от небесата).

Най-интересното от Фаза 3, лично за мен, са продълженията. Интересно ми е накъде ще поемат филмите за Тор, особено след малката кралска врътка в края на "The Dark World". Рагнарок символизира края на света за викингите, така че няма да се учудя, ако Асгард претърпи страхотен катаклизъм. А защо и да не бъде поставен под обсада ("Siege"!) от човечеството? При "Captain America: Civil War" нещата са малко по-ясни, донякъде заради името. Както се вижда и в трейлъра на "Avengers: Age of Ultron", търканията между Отмъстителите стават все по-сериозни. В следващия филм за Капитана те ще достигнат своя кулминация, тъй като той не само носи името на комикс-събитие отпреди няколко години, но и е взел елементи оттам. В комикса "Civil War" правителството настоява всички супергерои да разкрият самоличностите си и да се регистрират. Тони Старк (Iron Man) застава на страната на про-регистрацията, а Стив Роджърс (Капитан Америка) е твърдо против този пореден опит на властта да погазва правата на хората. Така двамата герои се изправят един срещу друг, всеки със собствена група от последователи зад гърба си. Представете си възможностите, които тази история дава. Емоционалната връзка между героите вече е изградена след няколко филма и нас, като зрители, ни чака поредно зрелище. 

Малко смело предположение: в края на "Captain America: Civil War" Стив Роджърс умира и Бъки (Winter Soldier) нарамва щита и униформата.

Двете части на "Avengers 3" ме притесняват, защото... защото не харесвам подобно разделяне на части. Холивуд взе да прекалява с това "Част 1" и "Част 2". Да, историята на "Infinity War" сигурно ще е богата и заплетена. Злодей ще е Танос - този, който бе дал армия на Локи в първия "Avengers" и който видяхме в действие в "Guardians of the Galaxy". Неговият опит да събере Infinity Gem-овете и да стане господар на Вселената and shit вероятно ще има своя благополучен финал в първата част. Трябва да бъде "разглобен" старият тим Отмъстители и "събран" новия, да. И все пак - защо две части? Наистина ли са нужни повече от пет часа за всичко това (ако приемем, че всяка част ще е от по 2 часа и половина поне)?

Въпроси, въпроси и още въпроси. Като всеки друг комикс-нърд мога да ви говоря за очакванията и идеите си за новите филми в продължение на часове и много страници. Няма смисъл. Важното е, че успехът на филмите на Marvel събуди конкуренцията в лицето на DC. Самите Marvel също не спят и разширяват комикс-филмовата си вселена все повече и повече. За мен, като фен, това е страхотно. Не мога да ви опиша колко се радвам, че живея в ерата на филмите по комикси. Още повече се радвам, че чрез тях супергерои и истории, които харесвам от години, достигат до по-голяма публика. И още повече - че тази публика ги харесва и иска още. Аз също искам още. Дайте тези филми по комикси насам, Marvel и DC! ДАЙТЕ!

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...