Препоръчан сериал: "The Newsroom"

Тъжно е, че в ерата на възраждане на телевизионните сериали, масовият български зрител стои изолиран от някои от най-качествените заглавия за последните години. "Breaking Bad" минава под радара на повечето хора, може би заради липса на достатъчно реклама, може би заради кофти преведеното име ("В обувките на Сатаната"). Два от най-добрите сериали за последните години - "Homeland" (Национална сигурност) и "House of Cards" (Къща от карти), са излъчват от 00:00 ч. по bTV, като по този начин достигат до изключително малко хора. Вместо това в праймтайма винаги се намира време за някой сърцераздирателен сериал от съседна Турция. Не разбирам тази любов към сериалите на югоизточната ни съседка - евтина покупка ли са за родните телевизии или пък българинът по-лесно откликва на истории за семейни разпри, вместо сериали, чиято история е по-комплексна и с по-голям мащаб? Хм, да пропуснем последния въпрос, защото май сам си отговорих. НО!

Но ето ме и мен - светлината в края на тунела, слънцето на вашата улица, благодатният дъжд за почвата на скучното ви ежедневие! Отново изскачам с препоръка за сериал, като ще се опитам да не прекалявам с хвалебствията. Но знаете, че щом нещо е "препоръчано от Бирето", това е гаранция за качество. True story.

THE NEWSROOM. Постер с персонажи, които все още не ви говорят нищо. Но има шанс да започнете да харесвате.

Новото ми предложение за вас, скучаещи люде, се зове "The Newsroom". Действието в него се развива в... и тук идва голямата изненада... нюзрума (демек "стаята" на новинарите) на щатска телевизионна мрежа. Новинарската емисия там е от изключително разчупен тип - вместо говорител да анонсира новините и за тях да се излъчват материали, водещият Уил Макавой разказва проблема на зрителя, свързва се с гости по различните теми и редовно споделя своята собствена позиция по наболелите въпроси. Нещо, което у нас скоро едва ли ще видим. Но, както сигурно се досещате, не самата новинарска емисия е в основата на сериала, а хората, които я "сглобяват". Върху богатото разнообразие от интересни персонажи са изградени множеството истории, които вървят едновременно - търсенето на истината по дадена важна новина, професионалните търкания, романтични отношения в офиса, борбата с клюкарските рубрики, натискът от ръководството за по-високи рейтинги. Налице е и солидна доза хумор, която обаче е в границата на реалното, а не тласка сериала към полетата на ситкомите. Малко смях винаги прави персонажите по-симпатични, а дори тежките истории - по-лесни за приемане.

Джеф Даниелс ("От глупав по-глупав") е брилянтен в ролята на лицето на новините на ACN Макавой. Работохолик, твърде загрижен за любовта на зрителите, и принуден да работи с нов изпълнителен продуцент - който всъщност е бившата му приятелка, разбила сърцето му и заминала надалеч. Това допълнително обтяга и без това изнервената работа в света на новините, където екипът трябва да е добре сработена машина и на важните събития да се реагира на секундата.

Уил Макавой (Джеф Даниелс) е вдъхновение за начинаещите говорители. Е, не и що се отнася до личния живот...

Чарът на "The Newsroom" в голяма степен се крие в това, че действието в епизодите се развива около реални събития от последните години - ликвидирането на Осама бил Ладен, президентските избори в САЩ, атентатът в Бостън и т.н. Разнообразните истории, върху които новинарите работят (понякога с риск за собствения си живот), освежават сериала и отместват фокуса от личните им отношения. А освен това и ни запознават с тези събития, като често дават и гледна точка за тях, по-различна от масовата.

Знам, знам... Може и да звучи малко скучно. Но не е. "The Newsroom" е идеален пример за добре направен сериал - с достатъчно внимание към детайла, интересни герои, изправящи се пред предизвикателства всеки ден, и малък поглед към света на топ новинарите и борбата за рейтинги, тресяща мозъците на директорите на компании, струващи милиони долари. "Препоръчано от Бирето", remember? Номерът е да опитате с гледането на един-два епизода и да прецените сами дали това е сериал за вас. При мен се получи. Емоционалната връзка с героите бе създадена и съм тъжен заради това, че едно от най-добрите шоута, които съм гледал, е към своя край.

Да, в средата на ноември "The Newsroom" започна своя трети и, за голямо съжаление, последен сезон. Той ще се състои от едва шест епизода, така че до края на годината целият сериал вече ще е на ваше разположение. Няма да се налага да го следите сезон след сезон в продължение на години, докато качеството пада. Вместо това можете да го "изядете" в свободното си време, след което да чакате следващото ми предложение. Струва си.

А ако не... винаги има турски сериали, предполагам.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...