Какво да гледате: "Birdman", "The Interview", "Nightrawler" и още, и още.

Още докато бях в отпуска (ах, блажени времена!) ви подготвих този списък с препоръки за това какво да гледате. Имах време за писане, а и понякога алтруизмът ми се проявява в това да препоръчвам готини неща на хората, макар те не винаги да ме слушат. Тяхна грешка. Не я правете, а разгледайте списъка надолу и си харесайте нещо, с което да запълните 2-3-4 часа. И тъй като всеки търси нещо различно, а аз в последно време изгледах доста неща, ще разделим филмите на сериозни и такива само за разпускане.

СЕРИОЗНИ
(Печелили награди и каращи зрителя да мисли, да чувства или да се псува, че си ги е пуснал)


Birdman (и останалата част от заглавието му, която никой не си прави труда да запомни) - Очарователен филм. Не за друго, просто е различен. Като атмосфера, като движение, като игра. Някак по-истински е, въпреки менталните отклонения на героя на Майкъл Кийтън. Спечели Оскар за "Най-добър филм", така че не слушайте мен, а слушайте Академията. Не, не ги слушайте, понякога дават награди на брутални малоумия (за масовия фен на филми по комикси като мен). Тук обаче съм съгласен, че Birdman е бижу. Разказва за актьор, който някога е играл във филм за супергерой, а сега е вложил всичките си останали пари в пиеса на Бродуей, с която се опитва да докаже, че кариерата му не е мъртва. Кийтън е точно такъв (той изигра Батман в Бъртъновите филми от началото на 90-те) и просто прекрасно изиграва ролята. Едуард Нортън обаче ме впечатли най-много с това как играе актьор с всичките му претенции и псевдо-творчески приумици. Ако ви се гледа нещо различно, солидно и спечелило шибан, златен Оскар - ей го на. Ако сте под 18 и ви трябва нещо за разпускане - четете надолу.

Отбелязвам си, че трябва да спра да ползвам думи като "очарователен" и "прекрасен", след което продължаваме с...

The Imitation Game (Игра на кодове) - Бенедикт Къмбърбач играе Алън Тюринг, гениален математик с повратна роля във Втората световна война. Тази китна историческа драма също имаше множество Оскарови номинации и също не е хапка за всеки. Не ми допадна толкова, колкото на други хора, но това може би е защото ми е втръснало да гледам неща, игрални и документални, разказващи за този толкова грозен, но и преекспониран конфликт от като цяло грозната ни човешка история. Добра актьорска игра и сценарий, но липсва напрежение, изненада, а от това филма страда. За феновете на исторически драми и по-солидни филми е добра опция. О, забравих - впечатляващо е как се пресъздава атмосферата на войната и важността от нейния изход без изобщо да се набляга на сраженията. Всичко е в правилния намек за случващото се някъде там, далеч.

"Nightcrawler" (Лешоядът) - Тук пък имаме Джейк Гиленхал, играещ един много особен и лееееко сбъркан тип. Той решава да прави кариера като дебне за катастрофи и престъпления из нощните улици на Ел Ей, за да ги снима и после продаде на най-добре плащащата телевизия. Един мрачен филм, който не смея да определя като трилър, но който адски успешно показва глада на хората за кръв в новините и за това колко гнусни могат да станат опитите да им дадеш такава. Отново по-тежкa и сериознa лента, която не е точно за разпускане, но я препоръчвам с две ръце.

САМО ЗА РАЗПУСКАНЕ 
(Ще се смеете, ще си почивате, ще заспите или отново ще се псувате, че сте си ги пуснали)

The Interview - Стигаме до комедиите. В що за свят живеем щом филм на Джеймс "Ходещият масур" Франко и Сет "Винаги играя себе си" Роугън може да скара две държави. Северна Корея, разтревожени от това, че злите американци ще се смеят на гаврата с техния "велик лидер", за пореден път се опитаха да показват мускули на Щатите. По дяволите, даже Обама се намеси. В крайна сметка филмът не получи голяма премиера, но скандалът вдигна неколкократно интереса към него и лентата все пак стигна до още по-голям брой хора. Това обаче е просто комедия. Смешна ли е? За мен лично да. Като се започне с интервюто с Еминем в началото и се мине през повечето bromance шеги между героя на Франко и Ким Чен Ун. Това вече е филм, който можете да си пуснете за разпускане, забавление и, евентуално, приспиване. Но е развлекателен и е от малкото умерено добри комедии, на които съм попадал през последните години.

The Penguins of Madagascar (Пингвините на Мадагаскар, ако сте чак толкова скарани с английския) - Анимационна комедия. Размазах се от хилене, даже веднъж се задавих. Ти, читателю, може да не откриеш нищо забавно в този филм, но мен ме забавляваше искрено. Леки, универсални шеги, наредени в една що-годе смислена история. Самият трейлър е силен, какво остава за филма:


Една от най-забавните пълнометражни анимации, които съм гледал през последните години. Идеален филм за разпускане. А може би просто ми беше крайно детинско, когато го гледах.

Парада - Сръбска комедия, от малкото творения на съседите, които съм гледал. В главната роля е онзи, който играеше "чичо ви Ники" в култовите "Не сме ангели" 1 и 2. Да, така наричаш актьори, чието име не знаеш и едва ли някога ще знаеш - "онзи, който играеше еди-какво-си". Та тук този култов деец на сръбското кино изкуство играе бивш военен, който сега има клуб за карате. Типичен мутряга с провален брак, син нео-нацист и предстояща нова сватба за една твърде взискателна и по-млада от него жена. Тя вкарва в живота му и груба хомосексуалисти, които се опитват да си организират парад в центъра на Белград. Ама все ги бият и им трябва охрана. Това е концепцията в общи линии. Сръбският хумор е близък до нашия ежедневен и кръчмарски такъв, така че е лесен за възприемане. И това е за разпускане, макар че съседите са вкарали и някаква поучителна нотка за толерантността.

***

Пф, стига толкова този път, а останалите неща, които съм гледал наскоро, не държа да ги препоръчвам. Анимационните "Frozen" и "Brave" стават за по едно гледане. "Night of the Museum: The Secret of the Tomb" не чак толкова. "Redirected", който рекламираха по нашите кина със заглавието "Приземяване: Добре дошли в Източна Европа", е една доста посредствена комедия, на която не се смях. Но пък може да погледнете "Justice League: The Throne of Atlantis", което пак е анимация, но... познайте... базирана на комикс. Муахахаха!

Whatevs. Моля. И пак заповядайте.

Нейде из горските дебри на Благоевград с книги в ръце

"In time, you will know what it's like to lose", Танос. Най-сполучливият филмов злодей (с логична мотивация) на Marvel е мно...