Star Wars: Episode VIII - през лятото на 2017-та


Трудно ми е да повярвам, че остават около 9 месеца до появата на "Star Wars: The Force Awakens" - тъй дългоочакваното продължение на "Завръщането на джедаите". Star Wars фенът в мен няма как да не е щастлив, а добрите новини продължават да идват. Основната от последните дни: Star Wars: Episode VIII (осем, за тези, които се объркват вече) ще се появи по кината на 26 май 2017 г. Това всъщност е малко неочаквано. И при оригиналната, и при prequel трилогията филмите излизаха с интервал от 3 години помежду си. Времето между Episode 7 и Episode 8 ще е двойно по-малко. Т.е. от Disney, новите собственици на LucasFilm, най-вероятно пришпорват нещата с някаква цел. Единственото, което ми идва на ум, е, че искат за възможно най-кратко време да направят възможно най-много пари. А това означава, че щом толкова бързо ще пуснат епизодите от новата трилогия, вероятно след нея ни чака още една...

Това обаче са само спекулации. Сигурно обаче е друго - името на първия standalone Star Wars филм. Пояснявам, че за да направят ОЩЕ ПОВЕЧЕ пари, Disney решиха освен новата трилогия (епизоди 7, 8 и 9) да правят и отделни филми във Вселената на Star Wars със своя собствена, единична история за всеки. Първият самостоятелен филм ще носи името "Star Wars: Rogue One" и ще се появи по кината през декември 2016-та. Режисьор ще бъде Gareth Edwards, който бе начело и на новата "Годзила". Това обяснява и слуховете, че филмът ще бъде малко по-мрачен (който е гледал "Годзила" се сеща). Името пък намеква, че други слухове също може да са верни, а именно, че "Rogue One" ще е филм за обир, разказващ за това как бунтовниците са се сдобили с плановете на първата Звезда на смъртта. Т.е. действието може би ще се развива между епизоди 3 и 4.

Ясно е, че се работи по поне още един самостоятелен филм, но за него информацията е още по-оскъдна. Какво се получава - един Star Wars филм през 2015 (Episode VII: The Force Awakens), един през 2016-та (Rogue One) и един през 2017-та (Episode VIII). Имайки предвид, че всеки филм си има отделен режисьор, а самостоятелните филми ще си имат и техни си актьорски състави, няма да се учудя, ако тенденцията за един Star Wars филм всяка година се задържи. Това е... объркващо. Не, спокойно - по-скоро се радвам. Притеснява ме само да не се пренаситим със Star Wars филми. Количеството не означава качество. Че Disney ще се нагълтат с пари е ясно, защото дори да мрънкаме ще ходим по кината. Въпросът е дали няма да ни очакват разочарования.

Темата за парите продължава и с новината, че ще бъдат издадени 20 книги, действието в които се развива между "Завръщането на джедаите" и задаващия се "Силата се пробужда". Те ще трябва да разяснят какво се е случило след смъртта на Императора и привидната победа на бунтовниците. Бях се засилил да прочета и изгледам всичко от новия официален Star Wars канон, но 20 книги?!? Плаша се. За канона ще си поговорим скоро, когато драсна няколко реда за книгите "Tarkin" и "А New Dawn". Дотогава ви оставям с единствените кадри, които имаме до момента: краткият тийзър трейлър на "The Force Awakens". А след него... малко спойлери. Четете на своя отговорност.


Отново предупреждавам, че тук ще има спойлери, макар че не е нещо, което да е тайна. В Entertainment Weekly преди вече доста време бяха разкрити имената на героите, които виждаме в трейлъра. Черният (бивш) щурмовак се казва Finn, момичето на спийдъра е Rey (предполагаема дъщеря на Хан и Лея), търкалящият се робот се зове B-8, а ситът, носещ бруталния Т-образен меч, е Kylo Ren. За него е почти сигурно, че носи маска. Силно се надявам да е силен злодей, който да не умира в първия филм, защото се видя, че бе грешка Darth Maul да бъде убит бързо (между другото той оцелява след Епизод 1, някой път може да ви насоча кои епизоди на Clone Wars да изгледате). За да станат добрите герои в SW велики, се нуждаят от качествен противник.

Да се надяваме, че трейлърът наистина ще се появи през май заедно с премиерата на новия "Avengers: Age of Ultron", че защо не и по-рано. Имаме нужда да видим старите Люк, Хан и Лея. Че защо не и нов дуел с мечове. НЕКА!

Нашият 24 май - камери, телевизия, интервю и... деца

Има голяма вероятност да запомня този 24 май, за разлика от много други преди него. Не за друго, ами защото с Темз почти не се спряхме, въп...