Кръв и дракони в "DragonLast" - един изцяло БЪЛГАРСКИ комикс

Аааалелуя! В период на отбелязване на чудеса сме, при това доста старички - гадателстване, възкръсвания и т.н. Но едно чудо е съвсем, съвсем прясно. Дами и господа, момченца и момиченца, нарциси и рози... имаме си нов, чисто български КОМИКС!

Не се еб***м. Комикс. Български.


Чудото се зове "DragonLast" и има вече два излезли броя, които с малко повече желание може да намерите в някои книжарници и разните му там будки. Грях щеше да бъде точно аз да пропусна да отбележа събитието (вижте съдържанието на блога, все пак), така че е време за няколко думи.

НЯКОЛКО ДУМИ:

Действието в "DragonLast" се развива в един средновековно-японски свят, в който съществуват дракони (изненадани?). Или поне са съществували - епохата им е към края си, а хората постепенно заемат мястото им на доминиращ вид. Последният огромен гущер обаче решава, че има начин да спаси расата си... чрез човешка жена. 

Мога да ви дам доста повече инфо от историята, но знаете - рискуваме да ви спойлна нещо и т.н. "DragonLast" е изцяло оригинална история на автора Satanasov, който сам пише и рисува комикса. Фентъзи светът е само бегло базиран на японското, така че то не ви се натрапва (аз примерно не съм фен и щеше да ми пречи, ако беше обратното). Въпреки силния азиатски елемент в героите и историята това не е манга, а си е комикс за масова консумация. Малко ми напомня на "BattleChasers" на Joe Madueira, който някой се опита да издава у нас преди години. Но не е чужд, а е родно производство и това топли сърцето. И си проси повече продажба. КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО! 

В един комикс са важни няколко неща. Като за начало - самото рисуване. Тук то е идеално. Някои от персонажите на Satanasov са с брутален дизайн и визия. Двете основни фигури - Драконоубиеца и Сакоя, са типичните badass-oвци и правят най-силно впечатление с онази прямота, лека лудост и бруталност, на която момченцата се кефим от малки (защото хората сме агресивен вид, нали...). Драконите също изглеждат добре и имат аурата на японския мит за тях, особено в муцуните. Силата на комикса обаче е в оцветяването. В това отношение не отстъпва на много от нещата на DC и Marvel, които съм чел през последните години, а даже на места сериозно надминава някои от тях (има крайно грозни американски поредици, честно). 

Зле направена spoiler free снимка, колкото да добиете представа за визията в страниците.

Историята също получава плюс. Концепцията за света е добра, а в рамките само на два броя се случват доста неща, макар че усещането все още е за един огромен пролог, интро към основното действие, което сякаш предстои. Важното е, че читателят се трогва и има интерес от това какво ще стане натататък. Критика имам само към част от текста, особено някои от разговорите, на които им липсва дълбочина. НО! Това си е мой проблем, тъй като съм се начел на твърде много философски балончета в живота си. А и как да търсиш кусури в творчеството на човек, мъчещ се да издава комикс у нас?

Защото това, което Satanasov и издателите му от Ardeo Publishing опитват, е крайно рисково. Не е нужно да убеждавам който и да е от вас колко трудно може да се спечели от продажбата на комикси в България. Нямаме традициите и почитта към този вид изкуство/забавление, а е трудно и да ги градиш в свят, в който петгодишните се размотават с лаптопи, таблети и смартфони. Но трябва да се опитва и адмирирам всеки опит в тази насока. Браво на Satanasov, браво и на издателството за смелостта. С кеф ще давам своята подкрепа всеки път, когато видя нов брой на комикса. До момента са публикувани два - един през януари и един през март. Всеки струва 3 лв., така че реално не му плащаш нищо. Това са два сандвича или бутилка Pepsi и Snickers. Все ще ги прежалите. Замислете се - ако сте чели чужди комикси, мисля, че е задължително да подкрепите български опит за направата на нещо подобно. Ако не сте - нищо не пречи да опитате, може пък да ви хареса.

P.S. За повече инфо можете да погледнете Facebook страницата на Ardeo Publishing. Там ще разберете къде можете да намерите излезлите броеве. Погледнете и тази на самия Satanasov в DevianArt, за да добиете представа за стила му. Има готини неща.
P.S.2: Малко следфинално, но държа да отбележа, че се надявам "DragonLast" или поне първата му арка да не се проточи в повече от 15-ина броя, защото така намаляват шансовете да видим историята докрай. 
P.S.3: Споменах ли, че в комикса има кръв, хвърчащи крайници и цици? Не? Споменавам. В комикса има кръв, хвърчащи крайници и цици. Което е добре.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...