Епизоди на "Game of Thrones" изтекоха в Интернет

Ден първи, час десети. Все още никой не ми е спойлнал нещо от новия сезон на "Game of Thrones". Дотук добре, но се страхувам. Зимата иде, но спойлерите идват по-бързо. Сякаш от тях се страхувам повече. Струва ми се, че спойлването е неизбежно и съм обречен... като всички други.Сигурно много, много боли да си сред хората в HBO. Сигурно сте чули вече - първите четири епизода от новия, пети сезон на "Game of Thrones" се появиха в Интернет. И това - ден преди телевизионната премиера на първия. Епизодите са из торент-тракерите по света, като бързо се набутаха в класациите за най-теглени неща и в родните сайтове. Предположението е, че епизодите са свалени от DVD-та, предназначени за журналисти. Това твърдение се подкрепя от наличието на blur-нат (демек замазан) воден знак в долния ляв ъгъл на картината. Подобни водни знаци се слагат точно като защита на DVD-та с промоционална цел. Свикналият на cam rip-ове потребител на пиратско съдържание обаче не се плаши от някакво си мъгливо квадратче в ъгъла и в световен мащаб започна лудо теглене. В ранния следобед вече имаше и български субтитри за първия епизод. Просто лудница.

Подобен гаф с най-популярното шоу на HBO си е сериозен шамар за телевизията, скъпи блогочетци. Всички Интернет-потребители по света имат възможност да гледат епизоди, които трябваше да бъдат излъчени в рамките на целия следващ месец. Трябва да си някакъв много търпелив и високоморален тип, за да не се възползваш от тази възможност, а вместо това да чакаш седмица след седмица. А и все някой твой приятел ще го направи и ще ти спойлне някой важен момент, което в миналото е ставало причина за караници, разводи, а може би и убийства. Мдам, true story.

Трудно е за шматка като мен да прецени дали това представлява реален финансов удар за HBO, защото все пак техните абонати вече са си платили за месец наред. Изтичането на епизодите означава само, че поне през април нови хора едва ли ще се абонират за платения канал, за да гледат "GOT". Ударът ще бъде по-сериозен по рейтингите, които през тези четири седмици едва ли ще са чак толкова впечатляващи, колкото са били досега. Но пък HBO ползват рейтингите само за хвалба, а не печелят от тях, тъй като нямат реклами, so...

Та така, Великден наистина се оказа велик ден за феновете на Джордж Р. "Бавно пиша" Р. Мартин. Шансът поне няколко от вас, четящите това, също да са свалили епизодите и даже вече да са ги гледали, е много голям. "GOT" все пак продължава да е най-пиратстваното шоу в световен мащаб, което, да си го признаем, не е хубаво, но поне говори за ужасяващата му популярност. Пиратстването на новите епизоди и масовото теглене обаче са поредното доказателство за друго - че в епохата на Интернет традиционният начин за разпространение на телевизия умира. Зрителят иска да гледа епизодите на дадено шоу/сериал/предаване накуп, където и когато реши. Не му се чака. Ето заради това Netflix пускат наведнъж целите сезони на новите си сериали (като "House of Cards", например. Бел. пробутващият-стари-постове-Бире). 

Знаете ли кое обаче е тъпото в случая с новия сезон на "Game of Thrones"? Ако изгледате първите 4 епизода за ден, ще трябва да чакате цял месец за петия. Хехехаеахеа. За съжаление обаче сякаш е крайно наложително да го направите заради гореспоменатата опасност от спойлери. Така че в крайна сметка от това изтичане на епизодите ние, зрителите, може би по-скоро губим.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...