За носталгията и новото в тийзъра на "Star Wars: The Force Awakens"

Ту-ту-ту-туруру! (dance) Ако нямате идея какво правя, погледнете това видео. Само осем секунди е, ще изчакам.

ОК, продължаваме.

Време е за лична история, приятели. Миналият четвъртък беше един дълъг, дълъг ден. Към 10 вечерта най-накрая се прибрах, и осъзнах, че имам време само за хапване и бърз душ преди да се просна в леглото. Да, обаче се оказа, че имам съобщение от братовчед ми, #МладияЛиберал. А в съобщението... о, чудо! Линк за новия тийзър за "Star Wars: The Force Awakens"!

Приритах от кеф! Опулих се, изцвилих и със силно занижени очаквания натиснах Play. Защо занижени? Ниските очаквания водят до по-малки разочарования, другари мои. И със сигурност тийзърът не ме разочарова, макар след него въпросите да са още повече. А целият Интернет полудя, особено заради една реплика в самия край и появата на двама любими (екс)контрабандисти:"Chewie, we're home", промълви дядо Хан, описвайки чувствата и на милиони души по света. "Кеееееееф", отвърна Чубака прочувствено, разбивайки вълни на радост в сърцата фенбойски и фенгърлски.

Браво, J.J.Abrams! Знаеш как да ни трогнеш. И макар огромна част от вниманието на хората да се фокусира най-вече върху финалните няколко секунди, моето все по-нарастващо любопитство към Епизод 7 (който изглежда няма да има "Епизод 7" в заглавието си) се дължи на много други неща, показани в тези две минути. Новите персонажи*, например. Най-вече Кайло Рен - новият злодей, който вече можем да видим по-детайлно и на един от първите промо постери.

Stormtrooper-и и Kylo Ren в цял ръст и близък план на маската му. Подобно на шлема на Вейдър и тук се усеща японското вдъхновение. Това е подражаване на традицията, което много одобрявам.

Важни са и "добрите" - вечно задъхания Фин, Рей (тази, която му подава ръчичка, докато е задъхан) и търкалящият се дроид BB8, който КЕФИ, БЕ! КЕФИ! Не знам за вас, но на мен малко ми е писнало от R2-D2 и C3PO, особено след шест сезона на "Clone Wars".

Отварям си чадъра, преди хвърлените камъни да са ме уцелили. ОК, ОК, chill!

Не, бе, народе, сериозно. Носталгията я има. Това се искаше и от Епизоди 1-3, обаче на Лукас не му се получи поради някаква причина... (никакви практически ефекти, твърде много CGI, твърде разпилян сценарий, малоумни диалози, Джар Джар и т.н.). Тук обаче не говорим за прикуълченца, а за истински продължения. Такива, каквито някои хора чакат от 1983-та насам. В тях ще видим добре познатите ни и любими герои, с които тийзърът ни дразни. В него го има Люк (само като глас и една модерна роботска ръка), има ги Хан и Чуи рамо до рамо, има Stormtrooper-и и всички познати ни кораби (Star Destroyer-и, X-Wing-ове, TIE Fighter-и).

И това е якото, да, това ни кара да сме толкова въодушевени, но лично аз се надявам от добре познатото старо да започнем да минаваме към нещо ново и различно. Галактиката да търпи промени, да еволюира. Първоначално ми се искаше да мрънкам заради това, че виждаме горепосочените кораби, но реално в дизайна им се виждат промени, вижда се някакво подобрени, промяна, така че ще си мълча.

Да, реално повече ме тревожи да не се разчита твърде много на старото, отколкото от вкарването на новости в поредицата. Новото не е задължително лошо. Просто нагласата на нас, Star Wars феновете, е лоша, заради "новото", което Лукас ни предложи в епизодите от 1 до 3. Наскоро четох една статия, не помня къде, в която се споменаваше масовото недоволство на феновете от неща от първия тийзър като светлинния меч с предпазители или пък това, че имаме черен Stormtrooper. Някакви крайно малоумни оплаквания, особено когато става дума за мнения, изградени по няколко кадъра от тийзър (да, знам, че правя същото в момента)

Новото в Епизод 7 може да е добро - нужни са нови, млади основни персонажи, които да поемат щафетата от Хан, Люк и Лея, които, съгласете се, не е редно да са в центъра на нова трилогия при условие, че са на по 60+ години. Нужен е нов запомнящ се злодей и стискам палци, о, как стискам палци Кайло Рен да се окаже такъв (и да не "умре" в първия филм, ала Darth Maul). Нужен е нов симпатичен дроид, нова голяма заплаха (но не нова Империя, ще ме извинявате), нови планети, раси и технологии. Нещо, което да ни грабне така, както оригиналната трилогия е грабнала хората преди десетилетия.

Радвам се да видя любимите ни герои в нова фаза от живота им, ще се радвам да посетим отново и някое любимо място/планета. Но още повече ще се радвам, ако те вървят ръка за ръка с новите неща, които ще бутнат Галактиката напред и ще създадат още много Star Wars фенове в идните години.

Нека Сил... НЕ! Не, не и не! Няма да завършвам с клишета. Не.

У дома сме си, приятели. Или поне през декември ще бъдем.

---

Като се замисля, има едно ново нещо в тийзъра, което може да се каже, че не харесах - хромирания Stormtrooper. Like... WTF?!? Това дори не прилича на хром или някакъв метал изобщо, а на пластмаса. Не мрънкам, просто ми изглежда малко нелеп :D
** За тези, които не знаят - Darth Maul не умира в Епизод 1, въпреки че накрая Оби-Уан го реже на две. В "Clone Wars" историята на неговото оцеляване и бъдеще е разказана подробно, някой ден ще ви посоча в кои епизоди. Защото реално те си струват най-много.

Когато Джони Гаргано срещна Дявола - в себе си и срещу себе си (NXT Takeover: Chicago II)

Какво ще сториш на най-добрия си приятел, след като те е предал многократно? Когато човекът, когото си считал за свой брат, се превърне...