Да сипем малко на новия "Fantastic Four"

"По-млади. По-тъмни. По-фотошопирани... ФАНТЧЕТВОРКАИЧНАТА!"
Wait... what?

Лоши оценки както от критици, така и от зрители, слухове за проблеми при снимките и груба намеса на студиото в работата на режисьора, жалък боксофис резултат, парите от който едва ли ще успеят да покрият разходите за бюджет и реклама... Така с няколко думи може да бъде обобщена цялата ситуация около новия "Fantastic Four". Третият пореден опит най-популярното комиксово семейство на Marvel да се появи на голям екран се сгромоляса жестоко, като дори режисьорът на филма Джош Транк му "сипа" в нощта преди премиерата. Честно казано имах намерение да стоя настрана от този филм, но комикс-нърдовщината, любопитството и добрите спомени от предния филм на Транк (свежият "Chronicle") надделяха. И, разбира се, дойде време и аз да сипя на новата "Фантастична четворка".

Първо искам да уточня едно нещо за хората, които не се интересуват чак толкова и вече вероятно са объркани от всички филми по комикси, филмови вселени и т.н. Макар да е базиран върху комикс с герои на Marvel, филмът "Фантастичната четворка" не е част от Marvel-ската филмовата вселена ("Отмъстителите", "Капитан Америка", "Iron Man" и т.н.). Правата за филмиране на комиксите за Рийд Ричърдс, Бен Грим, Джони и Сю Сторм са притежание на 20th Century Fox от вече доста години. Fox са тези, които стоят зад всички X-Men филми, а в началото на следващата година ще ни зарадват и с "Deadpool" (моля ви, не го осирайте; моля ви, не го осирайте; моля ви...). Fox опитаха да направят филм за Фантастичната четворка и през 2005-та. Получи се един наивно-глуповата лента, която незнайно защо се сдоби с продължение. След това им скимна да направят ребуут (ех, че любима дума за филмовите студия) и да разкажат историята отначало, но в по-мрачен, реалистичен вариант. И се провалиха.


Сю: Рийд, Бен няма гащи.
Рийд: Знам, че няма гащи. Заради това не го гледам.
Сю: Рийд, Бен и друго няма.
Рийд: Стига, жено! Млъкни!


Провалът е епичен, както сочат масовите оценки и ниските приходи, но аз не съм чак толкова зле настроен към филма. До 40-тата минута той е някак приличен - разказва за група млади гении, които по неведоми пътища получават шанс да работят по проект за телепортиране в друга галактика. И всичко това опаковано в сивите, тъмни тонове на визията на Джош Транк за това как трябва да изглежда един филм (гледайте "Chronicle"). Не те приковава към екрана, но не е и чаааак толкова зле. Дори носи онова тягостно усещане, че се задава нещо ужасяващо...

И то наистина е така - задава се втората половина на филма. Хаотична, необмислена, зле написана/изиграна/сглобена/озвучена и най-вече претупана. Това е основното - претупана. Темпото се сменя изключително бързо, а със същата скорост и историята отива по дяволите. Случват се неща без особен смисъл, които остават недоразвити, а отношенията между героите биват засегнати само на повърхността без да се задълбае. Може би слуховете, че при монтажа Джош Транк е бил изгонен от довършването на собствения си филма са верни - втората половина от "Fantastic Four" носи съвсем различно усещане и като монтаж, и като музикално оформление, и като темпо, както вече казах. Като за капак на всичко баш финалът е толкова отвратително претупан (и безсмислен), че дори се ядосвам лекичко, сещайки се за това.

Не казвам, че ако намесата на студиото я нямаше и филмът бе запазил атмосферата на своите първи 40 минути това щеше да е добър филм за "Фантастичната четворка". Не, няма вариант, в който с този актьорски състав, тези идеи за историята и героите и това изпълнение, това да е филм, верен на комиксите и носещ техния дух. Но пък ако смениш заглавието и имената на персонажите, можеше да се получи един доста приятен филм на Джош Транк, ала "Chronicle" (гледайте го). Дори да преживеем това, че Джони Сторм е афроамериканец (което всички масово смятахме за сериозно погазване на светостта на комикса), няма как да се примирим с нещото, което представлява Виктор Вон Дуум. Така... за хората, които не четат комикси, вметвам, че Доктор Дуум (Dr. Doom) е един от най-великите злодеи, измисляни някога, и не мога да си обясня защо е толкова трудно да бъде изобразен в пълното си величие на голям екран. Това, което Тоби Кебъл (Кибъл?) играе в този филм, не е Dr. Doom. Дори за негова алтернативна версия не го приемам. Не, не и не.

Dr. WhatthefuckFOX? WTF?!?

Няма да ви препоръчам да гледате "Fantastic Four", за да се убедите сами, че е провал. Даже напротив - този път дори смятам, че е по-добре да не гледате този филм. Няма смисъл. Ако толкова ви се гледа нещо по комикс, вече има огромен избор от добри заглавия. За финал искам да споделя, че имах надежда Fox да се откажат от идеята да правят продължение на новата си "Фантастична четворка". Такова бе предвидено още преди този филм да бъде довършен. След сгромолясването му и като оценки, и като приходи, беше напълно логично Fox да признаят, че нещо не им се получава, правата да се върнат при Marvel и те да се пробват сами да пратят на голям екран изглежда толкова трудния за филмиране комикс. Да, ама не. От Fox толкова отчаяно искат да задържат правата за филмиране на "Fantastic Four" комиксите, че упорито са решили все пак да направят продължение на този явно слаб филм. А това... това е жалко.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...