Ерик Бишоф: "И аз бих прецакал Брет Харт в същата ситуация." (WWE Legends)


WWE Network има ново шоу в своя "виртуален" ефир. WWE Legends е с водещ JBL и в основата си е talk-show, в което Брадшоу ще интервюира имена, утвърдили се като легенди в кеч/sports entertainment бизнеса. Приятна изненада обаче е, че първият гост не е "WWE original", a Ерик Бишоф - бившият президент на WCW, главен мениджър на RAW и в общи линии един от хората, стоящи в основата на кеч-бума в средата на '90-те години на миналия век.


В рамките на две предавания по 45 минути JBL и Бишоф обсъждат най-разнообразни теми, които със сигурност ще са най-малкото любопитни за по-"закоравелите" кеч-фенове, които обичат да поглеждат зад кулисите. Бишоф разказва за живота си, ТВ бизнеса, как се е стигнало до работата му в WCW, усилията, положени за превръщането на губещата компания в най-голямата кеч-промоция в света, последвано, разбира се, от нейните неизбежни залез и смърт.


"WWE Legends" е второто истинско попадение в програмата на WWE Network след "The Monday Night War"

Ще простите доста новинарско/клюкарското заглавие, но занаятът си казва думата. А и лично за мен това бе едно от най-интересните неща в този час и половина. Бишоф, макар и видимо притеснен на места в интервюто, споделя повече информация и гледната си точка за много интересни моменти от WCW и войната с WWF. Споменато е и историческото "Монреалско Преебаване" (щом някой може да кръсти WCW "Втора лига", то и аз мога да си позволя по-свободен превод, благодаря). На въпрос на JBL дали Бишоф също би "прецакал" Брет Харт, така както Винс МакМеън го е направил, бившият творчески гений на WCW заявява, че би взел такова решение без дори да се замисля. Защо? Защото е правилно от бизнес гледна точка да не оставяш главната си титла в човек, чийто договор приключва. Бишоф посочва и че заради риска от завеждането на съдебно дело, той е нямало как да ползва или покаже Световната титла на WWF, дори ако Брет Харт бе останал шампион и бе отишъл с нея в WCW.

В интервюто Бишоф разкрива причинaта дебютът на Харт в WCW да се забави 2 месеца след Survivor Series.

В предаванията става дума и за други "контроверсиални" моменти, между които вече поизтърканата история за nWo, прекъснатото по време на главния си мач PPV "Halloween Havoc", Винс Русо и мизериите, които той е сътворил в WCW, Кевин Неш като глава на творческия екип и други. Без съмнение теми, които ще са интересни за хората, които се интересуват от историята на бизнеса и са започнали да гледат кеч преди повече от 10 години. Изненадващо няма цензура на моменти, в които се говори за Хълк Хоган (макар името на Крис Беноа да е удобно пропуснато при споменаването на Радикалите). Не се споменава и престоят на Бишоф в TNA (който даже аз бях забравил), но пък като добра новина мога да посоча това, че Бишоф има интерес отново да поработи в креативната страна на кеч-бизнеса. Но тъй като отношенията му с Triple H май не са кой знае колко добри, шансовете за това едва ли са големи, мисля аз.

Лично аз много харесах интервюто, още повече, че Бишоф е един от големите ми фаворити що се отнася до "творците" в кеча. Той е човек, балансиращ между съдържанието и бизнеса. Знаете, че ние, феновете, наблягаме на първото, а в мързеливите си периоди WWE прави второто свой приоритет. Да, Бишоф определено има големи грешки в биографията си, но все пак е правил неща, постигани от малцина други. Така че препоръчвам да хвърлите поглед на участието му в първите две издания на "WWE Legends", което се очертава като едно стабилно шоу. JBL стои добре като водещ, който не само задава въпроси, но се включва и със свои истории, а и респектира с факта, че също е човек, който е наясно с всички аспекти на бизнеса.

За финал отново препоръчвам и "Controversy creates cash" - автобиографията на Ерик Бишоф, която май е и любимата ми книга сред подобните на нея и която имам намерение скоро да прочета повторно (а аз изключително рядко препрочитам книги). Струва си.

Еднорогът, който удари приятелката ми

Доста неща съм правил пред камера. Като всеки друг телевизионен репортер съм тормозил хора, които като видеха микрофона все едно виждаха но...