Какво чета... (16.11.15)

Основен акцент този път ще бъде малкото съкровище, което ми беше пратено от Великобритания като подарък, защото в тукашните книжарници трудно се намират такива прекрасни творения - "Star Wars: Book of Sith" (казах ли ти "благодаря"? Отново ти казвам "благодаря" :D ). Тъй като това обаче е специфично четиво, първо ще обърнем внимание на другите книги, които ме занимаваха в последно време.

Едно от последните завършени заглавия е "Прилив" на Даниел Суарес, но тя успя да се сдобие и с цяло ревю в блога, което можете да прочетете тук (или ако четете от телефон, просто скролнете малко по-надолу, хехе). След нейното приключване отново протегнах ръка към сборника "Разбойници", върху чиято корица се мъдри името на Джордж Р.Р. Мартин, като за моя радост негов е само последният разказ. Отметнах още няколко разказа и продължавам да се удивлявам от жанрвото разнообразие вътре - сборникът създава впечатлението, че е фрашкан с фентъзи (заради името, корицата, съставителя...), но в него се срещат и крими истории и няколко мистерии. Макар разказите да продължават да вървят приятно, друг нов автор, с чието творчество да държа да се запозная от-до, все още не съм открил. Може би върху това влияе и фактът, че ползвам "Разбойници" за четиво за лека нощ (което обяснява и защо го чета от няколко месеца, освен липсата на свободно време, разбира се).

Освен него си намерих и нова книга за влаково/автобусни пътувания - "Отвъд стената на съня" на H.P.Lovecraft. Обожавам начина, по който Лъвкрафт пуска пипалата на страха по гръбнака на читателя. Автор, творил преди почти столетие, показва, че човешката фантазия не е ограничена от времето, в което живее - някои от идеите му звучат повече от актуални и днес. Дори са с пъти, с пъти по-разчупени от масовия хорър, който ни обгражда сега. Филмите от този жанр създадоха неговото лошо, евтино име в съвремието ни, но ако посегнете към творчеството на Лъвкрафт ще видите, че в пресъздаването на страх на хартия може да има нещо гениално. Препоръчвам!

И дойде време за "Star Wars: Book of Sith". Около 160 страници, подрязани и оформени различно според "източника", прекрасни твърди корици, грабващи илюстрации и огромно количество удоволствие за всеки фен на Star Wars. А "Book of Sith" е ориентирана изцяло към нас - людете, подготвящи се психически да се разплачат от радост в началото на "The Force Awakens". 


Книгата е представена като творение на Император Палпатин/Дарт Сидиъс. В нея той е събрал писания на други велики сит лордове - всичко, което е открил на черния пазар, както и в архива на Джедайския храм след като Заповед 66 е изпълнена и джедаите вече ги няма. В "Book of Sith" са събрани разкази и данни за най-ранната история на ситите - за това, че името "Sith" всъщност идва от едноименна раса, чиято система е покорена от 12 Тъмни Джедаи, прокудени от Старата Република. В отделните "глави", ако можем така да ги наречем, различни ситски лордове описват Тъмната страна, нейната мощ, защо е по-добра от Светлата. В книгата има детайли и за това как се изграждат светлинните мечове на ситите, как трябва да бъде подбран ученик и т.н. Изключително интересна е частта, описана от Darth Bane. В нея той развива теорията си за Правилото на двамата, което реално тръгва от него и тотално променя курса на развитие на историята на ситите.

Изключително приятни са бележките под записките на сит-лордовете. Предполага се, че тези текстове са минали през много ръце и на всяка страница има ръкописен шрифт от различните читатели - Сидиъс, Вейдър, Люк, Йода, Мейс Уинду... Прекрасен детайл, правещ историите по-живи.

"Book of Sith" има няколко минуса. Първо, свършва. А ти искаш ли, искаш още... Второ, не е напълно хронологична история, може би умишлено. От един период се прехвърля на следващия, прескачайки 100, 200, 500 години. Фокусира се върху отделни неща и моменти, а изпуска други, някои от които наистина значими. Трето, така и не ми стана ясно доколко може да се счита за част от новия "canon", макар това копие да е издадено през 2015-та. На места се споменават герои от разширената Star Wars вселена, която вече е част от "Star Wars Legends" и не се води "истинска". Други неща обаче са доста сходни със съдържанието на новите продукти, като например The Nighsisters. Феновете обърквате сериозно, Дисни.

Огромен кеф беше изчитането на това чудо и ме накара да разбера, че имам нужда от шопинг-туризъм - да събера пари и да отида в държава, където има магазини, задоволяващи нърдските потребности на хора като мен, и да се прибера с няколко чанти книги, комикси и фигурки. Примерно. #NerdLife 

Какво предстои? Ще продължа да се приспивам с по един разказ от "Разбойници" (остават още няколко), а освен това по всяко време мога да започна "Границата" на Робърт Макманън. Времето продължава да е проблем, но хубавото е, че се чувствам запасен със заглавия до края на годината. А и покрай премиерата на "The Force Awakens" се задават доста Star Wars заглавия, които вероятно няма да са нещо запомнящо се като качество, но ще задоволят болния фенски глад.

Бакенбарди, монтажни фокуси и радиоефир

Нищо лошо няма в бакенбардите, дами и господа блогочетци. Казвам ви го като представител на онази част от човечеството, която има генетични...