Трейлърът на "Батман срещу Супермен" - как се разказва (почти) цял филм в 3 минути

Имам намерение да сипвам. Но не с комикс-нърдския черпак, от който най-често се лее само аргументът "Това не е като в комикса!", а с онзи, върху който е залепен надпис "обикновен зрител". Зрител, който предпочита филмите, които гледа, да имат някакъв останал елемент на изненада в тях. Но преди по-скоро скромното ми възмущение да потече по екраните ви, изгледайте (може би за пореден път) новия трейлър на "Batman v. Superman: Dawn of Justice", за да сме на една вълна:


Двамата най-популярни супергерои на DC; размяна на удари; размяна на лоши погледи; хахав злодей, чиято перука ти "вади" очите; голямо чудовище; красива героиня; експлозии; епична музика, с която дори е съобразен монтажът (kudos!).

Всички съставки, за да сме доволни от трейлъра на поредния блокбъстър, базиран на комикс. И колкото и доволен да останах дори аз от видяното, едно нещо не ми дава мира - колко много неща разкриха Warner Bros. в тези три минути. Целта на трейлърите е да рекламират даден филм, не да ни го разказват почти целия, но за съжаление в последните години ставаме свидетели на някои сериозни отклонения от правилото. Новият трейлър на "Батман срещу Супермен", за мое съжаление, е едно от тях.

Още в първия трейлър разбрахме защо Батман има нещо против Супермен - Брус Уейн е станал пряк свидетел на разрушенията, които Мъжът от стомана и Зод нанесоха на Метрополис в края на "Man of Steel". Той съзнава каква опасност представлява силата на криптонците и не може да повярва, че "пришелецът" ще остане добър, а няма да почне да изпепелява хора с лазерния си поглед.

Новият трейлър обаче държи да ни разкрие и защо, аджеба, Супермен има нещо против съществуването на Батман. Изглежда, че според Кларк Кент всички в Готъм живеят в страх от маниака, обличащ се в странен костюм и мислещ, че е над закона. Wait... Супермен не прави ли същото?

Както и да е. Нажеженият от напрежение (за радост алфамейлско, а не сексуално) момент на размяна на погледи между двамата герои е охладен и освежен от появата на клечавия, смахнат милиардер Лекс Лутър. Толкова много кастинг решения ме разочароваха през последните години, че не помня как реагирах на новината, че Джеси Айзенбърг ("The Social Network") ще играе най-великия противник на Супермен. Спомням си обаче, че исках (както милиони други здравомислещи хора) ролята да отиде в ръцете на Браян Кранстън ("Breaking Bad"). 

Представете си колко по-епичен щеше да е този кадър, ако между Кевил и Афлек стоеше един стилно облечен Хайзенбърг. Ех...

Как да е, това не се случи и вместо зрял и застрашителен Лутър, сега имаме смахнат, нърдоподобен млад богаташ. Което може би не е чак толкова зле.

Не, сериозно. Всяка кратка поява на Лутър в трейлъра привлича внимание. От запознанството му с човека, с когото ще се мразят до края на дните, през пускането на шеги, закачки и реплики, които ние, фенбойчетата, да повтаряме наляво-надясно, до превъплащението му в един своеобразен д-р Франкенщайн. Безсмислено е да се мрънка за промяна в даден персонаж ("Ама той не е като в комикситееее!"), научих това по болезнения начин, така че ще изчакам самия филм, за да дам оценката си за новия и модерен Лекс Зукърлътър.

Най-големият ми проблем с новия трейлър на "BvS" е свързан с най-големия персонаж във филма - Doomsday. Това, уважаеми читатели, е онова мускулесто чудовище, силно наподобяващо сив Хълк. От няколко месеца се носи слухът, че Doomsday ще се появи в новия филм, като няма да е със същия произход като в комиксите (разбира се), ами ще е "създаден" от Лекс Лутър чрез тялото на генерал Зод (което самият актьор, изиграл Зод, по възможно най-идиотския начин намекна в едно интервю).

Не е сив Хълк, макар да прилича. Не е Abomination, макар да прилича. Не е и пещерен трол от "Властелинът...", макар да прилича.

За разлика от маниаци на тема "тайни" като Джордж Лукас и J.J. Abrams, на режисьора на "Батман срещу Супермен" Зак Снайдър изглежда не му дреме много за това дали изненадите в неговия филм ще останат такива. Вместо това ни ги показва половин година преди премиерата! И хоп - поява на Doomsday, последвана от появата на Wonder Woman (Гал Гадот), която спасява Батман от унищожение. Вече знаем коя е "заплахата, която ще накара героите да се обединят" (това е част от официалното описание на филма), знаем и как те ще се срещнат с Жената-чудо. Абе горе-долу знаем края на филма.

Защо тогава ми е да го гледам? Как да се ангажирам час и половина с конфликта между двама персонажи, като знам точната причина те да изчистят различията си в края на този час и половина и да застанат рамо до рамо?

И някой там горе, в офисите на Warner Bros. каза: "Знам, че филмът се казва "Батман срещу Супермен", ама вкарайте в трейлъра и някаква реклама на "Justice League"."

Ясно е, че ще гледам "Batman v. Superman", както ще направят много, много други хора. Ясно е, че сблъсъкът между двамата може би най-популярни супергерои изглежда впечатляващо дори в трейлъра и вероятно ще е още по-епичен на голям екран, като знам манията на Зак Снайдър към красивите кадри. Но в свят, където спойлерите ни дебнат отвсякъде, опитвайки се да развалят удоволствието ни от всеки нов филм, ми се искаше такъв голям проект да остане обвит в малко повече тайнственост. Все пак идеята на трейлърите е да са пълни с по-грабващи кадри и леки намеци за най-интересното, за да те накарат да отидеш до киносалона. Твърде много рекламни клипове обаче взеха да разкриват важни детайли от историята, които "убиват" филма за зрителя (пресен пример е "Терминатор: ГенИзис").

Би трябвало месец преди премиерата да видим още един трейлър на "Батман срещу Супермен". Стискам палци той да не ни разкаже абсолютно целия филм, за да остане в мен поне малко истинско желание да отида да видя новата поява на любимия си супергерой на голям екран. Макар и изигран от Бен Афлек.

P.S.1: Писна ми от масовата разруха във филмите по комикси - сриването на цели сгради, градове, просто ей така, за вече вижданото милион пъти "зрелище". Това е проблем и на самите комикси, между другото. Ще ми се малко повече психология и по-малко епичност - малко "умен хаос". Веднага давам за пример напрежението в "The Dark Knight" - истинското чувство за паника и напрежение, особено в сцената с ферибота - малко хора са застрашени, но са показани с лицата им, със страха им, терзанията им. Изглежда обаче, че и в "BvS", подобно на повечето филми на Marvel, ще има невиждани експлозии, ще загиват хиляди, но без това да носи някакъв емоционален заряд.

P.S. само за "запознати": Doomsday можеше да изглежда много по-зле, концепцията за "създаването" му също можеше да бъде много по-изчанчена. Проблемът ми по-скоро е с това, че претупват много неща. Във филм за сблъсъка между Супермен и Батман вкарват първия конфликт на Мъжа от стомана с Лекс Лутър, както и сблъсъка му с Doomsday. Две важни истории, които спокойно можеха да бъдат разказани в две отделни продължения на "Man of Steel".

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...