Star Wars: The Force Awakens - РЕВЮТО Епизод 1: Дочаканата премиера


Новата година за блога ще започне по най-правилния начин: с първата от поредица публикации, разглеждащи кино-събитието на вече отминалата 2015-та - "Star Wars: The Force Awakens". В главата ми има много идеи за това какво искам да напиша (а вие да прочетете) за филма, но ще видим дали времето ще ми позволи да ги реализирам. Нооо нищо не пречи да пробваме.

Започваме малко новинарски, защото човек не може да си избяга от занаята: приходите от "Силата се пробужда" вече минаха 1 милиард долара. В края на годината резултатите му бяха 1 милиард и 293 милиона долара в световен мащаб, с което мина "Frozen" и зае ОСМАТА позиция в класацията за най-успешни филми на всички времена. В класацията само за Щатите е на 4-то място (мина "Отмъстителите") и предстои "борбата" с приходите на "Джурасик свят", "Титаник" и сегашния номер 1 "Аватар", които скоро ще бъдат сгазени от могъществото на Тъмната страна. Парите валят като сладък, зелен сняг върху главите на тези от Disney, които вероятно са крайно щастливи от решението си да предложат 4 милиарда на Лукас, за да откупят всичките му творения...

Хей, дори аз, без да печеля пари от цялата работа, а само да давам, съм адски щастлив от продажбата на LucasFilm ООД. Вероятно ако тя не бе станала факт, никога нямаше да преживеем това, което ни се случи през декември - премиерата на чаканото с години (за някои десетилетия) продължение на "Завръщането на джедаите".

Точно заради това започваме поредицата публикации с леко въведение - преживяването, което беше премиерата, нищо, че от нея минаха цели 2 седмици. Ще ви спестя и спойлерите, които ще запазим за същинското ревю. Така...

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS - РЕВЮТО
Епизод 1: Дочаканата премиера

Па-па-па-паааааааааааааа! Пааааа! Папа-паааааааа-пааааа!

В първите минути на 18 декември заветният миг настъпи. Дойде краят на чакане, продължило над две години. Чакане, започнало в онази вечер, в която от пост на познат във Facebook разбрах невероятната тогава новина (Християне, ако четеш това, за теб става дума), че Джордж Лукас е продал LucasFilm на Дисни и Епизод 7 официално е на хоризонта. Нещо, което не вярвах, че някога ще се случи.

И ей ме на, доживях нощта на премиерата (по едно време имах опасения, че може да не се случи... не е лесно да си хипохондрик, приятелчета! Само погребението ти ти се привижда). Докато висяхме в мола не можех да се нарадвам на всички хора там. На мъжете, жените, момичетата и момчетата със Star Wars-тематични тениски, плетени Йода-шапки, пластмасови мечове... Дълго се оглеждах за момичето, което било със Star Wars-клин, но така и не я открих. Може Георги и братовчед ми просто да са били по-ентусиазирани и да са им се привиждали някакви неща.

Нямаше обаче как човек да пропусне двамата (поне двама видях със сигурност) 35+ годишни мъже, облечени от глава до пети в джедайски роби. Огромен респект за тяхната впечатляваща фенщина. И, разбира се, черешката в тортата - тайнственият Кайло Рен-двойник, вероятно част от промоционалната кампания на филма. Кампания, която работи, защото и аз като децата не издържах на изкушението да се снимам с него/нея:

Вече рядко си плясвам мутрата тук (за ваше съжаление), но Тъмната страна определено е с нас. Отзад ни дебнеше някакъв джедай. "Дебнеше"... В минало време.

От три зали, в които филмът щеше да започне, аз щях да съм от тези, за които началото ще е най-рано - в 00:01. Следващите бяха в 00:02 и 00:03, защото са смотаняци и не са така бързи в купуването на билети като Георги ("Браво, Георги!"). Но не било писано - първо ни забави чистенето на пуканки от предна прожекция на нещо-си (пичовете не чуха съвета/молбата ми "Няма нужда да чистите, момчета, мога да го гледам и в кочина"), а след това 24 минути трейлъри, технически проблеми и забавили се хора ме отдалечиха още повече от бленуваното така силно филмово произведение.

Забавилите се хора, да. Как може да отидеш на премиера на "Star Wars" и да закъсняваш за залата, за да си купуваш кола (поне да беше Pepsi) и пуканки? Що за човек си ти? Човек ли си изобщо и имаш ли душа и сърце, съзнавайки, че от киното може (погрешно) да решат да чакат теб и себеподобните ти, защото, нали, е премиера?!? Тъмната страна ме изкуши в онзи миг, в който носеща напитки и храна casual-viewer scum се оглеждаше от дъното на залата в търсене на местата си. Но нямах меч, о, нямах меч...

После дойдоха трейлърите. Преживях ги, но нямаше как да се зарадвам дори на тези за филми по комикси, защото отлагаха тъй дълго чаканото. След трейлърите изскочиха рекламите. Скъпи рекламодатели, когато човек е отишъл на премиера на филм, чакан от него в продължение на десетилетие (за някои повече), той не е в настроение за реклами и шансът да го настроите срещу продукта си е много по-голям. Така вече няма да ям една конкретна марка шоколади, няма да ползвам услугите на една конкретна банка, нито да пия едно конкретно уиски и една популярна кола напитка, която... oh, wait, аз и сега не я пия. Защото не е Pepsi (продуктовото позициониране ми е силна страна. А все още не ми плащат. Сериозно).

И тогава...

Започна филма? Не. На една от рекламите нещо се прецака и в средата на екрана видяхме голяма черна лента. Последва мрак и ужасът от идеята, че може изобщо да не видя филма. Развеселиха ме пичовете от долния ред, които светнаха мечовете си и започнаха да се дуелират, носейки поне малко успокоение на изнервената тълпа. От киното се извиниха и казаха, че до 2 минути филмът ще започне. Е, имаше още малко трейлъри, но все пак оправиха проблема и им прощавам. Донякъде и заради нея, тъй като вече знам що за лудница е и там.

След втора доза реклами на продукти, които никога повече няма да ползвам, дойде мигът... Логото на LucasFilm, синият надпис над черен фон и избухващото интро, което милиони души по света тръпнеха да видят отново....

Хубав спомен.

Сега очаквате да ви кажа нещо за самия филм?!? Нееее, не, не, не. Това, че има "Ревю" в заглавието не означава, че всичко ще стане ясно още в самото начало :D Както казах, същинското ревю остава за по-нататък, спойлерите и те. Но за да не съм пълен боклук, който само е разказал как е минало времето му докато чака началото на филма, нека отметнем основното с няколко реда:

"Star Wars: The Force Awakens" ми хареса много. Не беше разочарование, а дори надмина очакванията, които нямаше как да не си създам в лека степен. Филмът е по-добър от всеки един от prequel-ите (Епизоди от 1 до 3). Бих отишъл и по-далеч, казвайки, че е сериозна конкуренция и на "Завръщането на джедаите", но някои могат да ме обявят за еретик и да ме запалят на клада.

"Силата се пробужда" ни даде достатъчно от старите и добре познати герои. Освен това изключително успешно представи следващото поколение - основните нови лица са приятна изненада до един: забавни и интересни "добри герои", които успешно те печелят на своя страна, както и гениално измислен, написан и представен нов злодей. Знам, че има хора, които не са съгласни с втората част от твърдението ми, но рано или късно ще се аргументирам, спокойно.

Подобно на "The Force Awakens" и този текст остава много неща недовършени и неизказани, но ще се постарая до премиерата на Епизод 8 да отметнем всичко важно. Важното е, че Силата вече е с нас. Какво имаме да кажем всички ние по темата не е от чак такова голямо значение.

Препоръчани песни - Част 94: Motionless in White, AFI, Adelitas Way, Ghost, Punyaso

Бърза проверка показа, че са минали повече от 3 години от последната доза "Препоръчани песни" в блога. Уау... Донякъде е нормално...