Я, Спайдър-мен! За 3 секунди, йей! И никаква любов за Черната пантера в трейлъра на "Civil War"


Опааа!

Не, почакайте. За секунда се замислих колко ниско съм паднал в драскаческата йерархия, щом започвам текст с "опа!". Но паразитните думи са си паразитни думи, а и ще си говорим за филми по комикси, така че не е нужно да спазваме какъвто и да е етикет. Просто си лафим като приятелченца, скъпи блоготочетци. За какво? За Спинди. 

Не родната версия на популярната пародия (знаете, че Спиндерман не е българско творение, right?), а за истинския Спайдър-мен. Е, третият пореден истински Спайдър-мен, но все пак... 19-годишният британец Том Холънд грабна ролята на любимия стенокатерач след скорошния (втори) reboot и сега ще направи дебюта си в "Captain America: Civil War". За да подразнят всички ни обаче, Marvel го вкараха за 3 секунди в новия трейлър на филма. Това беше адски умен ход и определено накара хората да говорят дори още повече за предстоящата премиера. Така се прави. Умен маркетинг, I like it.

Ето го трейлъра за несефтосалите го (SHAME! SHAME! SHAME!) и за повторна (или която е там) доза удоволствие за вече гледалите:


"Иха! Спайдър-мен! С очи като в комиксите на Дитко и старите анимации!"

Да, бе, ама не е това най-важното. А и заради класическата маска, в която има нещо приятно носталгично, хората пропускат своеволията в останалата част от костюма, но как да е. Трябва да се радваме, защото доживяхме да видим Спайдър-мен във филмовата вселена на Marvel. Другото е търсене на излишни кусури. И без това неговата роля едва ли ще е особено важна, а и няма как да го има онзи OMG момент с негово участие от хартиения оригинал. Гого (и може би още двама-трима) знае за какво говоря.

Ентусиазмът ми към "Civil War" обаче се дължи на друго, не на Питър Паркър. Първо, филмът носи името и е бегло базиран на една прекрасна история от комиксите на Marvel. Основната тема в него - за отговорността, която супергероите носят за материалните и духовни щети, които причиняват с действията си, е гениално попадение и няма как да не съм щастлив, че ще я видим под някаква форма на голям екран. Освен това много от успешните съставки на "Captain America" комиксите от 2005-та насам са налице и тук. Визирам BFF-то на Капитана - Winter Soldier; неговият "любовен интерес" Agent 13 (да се разбира жената, която евентуално ще отнеме девствеността му... за което си е време); Crossbones, когото дори виждаме да се бие с Капитана в един момент от трейлъра; както и супер-затворът The Raft.

Църна маца, бели Оскари.

Филмът ще даде възможност за развитие и на всички второстепенни Marvel герои, които са се появявали до момента на голям екран, а освен това ще ни представи за пръв път и Black Panther, който в трейлърите изглежда много добре (онзи, който сваля Бъки от мотора). Това е изключително важен герой за Marvel, че и за Холивуд, имайки предвид цялата истерия около Оскарите, тъй като е "black" не само по име. Така че спокойно -  комикс-индустрията идва на помощ! Колкото и странно да звучи. Най-хубавото е, че тук дори не говорим за умишлено натрапване на расово, полово и етническо разнообразие в героите (нещо, което в комиксите в последно време се промотира до повръщане).

Единственото ми терзание що се отнася до филма към момента е свързано с "голямата битка" между двете фракции от супергерои, която като че ли се провежда на някакво празно летище or something. От една страна не ми е никак епично, от друга е някак по-интимно и по-изчистено в сравнение с излишните зрелища и разруха в досегашните Marvel (и не само) филми. А и се връзва с идеята на филма, че градовете и цивилните в тях трябва да бъдат предпазени от унищожителната сила на сблъсъците между свръхчовеци.

Братята Русо показаха с "Captain America: Winter Soldier", че могат да направят един сериозен филм, базиран по комикс, включващ в себе си достатъчна доза реализъм с темата за масовото наблюдение и прекомерната власт на службите, запазващ най-важното от оригиналния материал и задържащ вниманието дори на обикновения зрител със свежия си жанр. Смятам, че ще им се получи и сега, както и че ще наберат инерция за "Avengers: Infinity War". Не е хубаво да си оптимист и да имаш каквито и да е очаквания, но, мамка му, след страхотната изненада, която беше "Winter Soldier" за мен, вярвам, че "Civil War" може да е дори още по-добър.

6 май. Не е далеч. Да се почват :3

P.S. Случайно или не, DC и Marvel се засякоха доста интересно, след като в рамките на 2 седмици пускат филми, в които супергерои се бият помежду си, а основна тема е горепосочената отговорност за разрухата, следваща опитите им да спасят света. Случаенос? Не мисла така.
P.S.2: Това "I can do this all day", което Капитанът казва на Iron Man, е страхотно намигане към първия филм и прекрасен акцент върху упоритостта и духа на героя. Харесвам такива детайли.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...