Я, Спайдър-мен! За 3 секунди, йей! И никаква любов за Черната пантера в трейлъра на "Civil War"


Опааа!

Не, почакайте. За секунда се замислих колко ниско съм паднал в драскаческата йерархия, щом започвам текст с "опа!". Но паразитните думи са си паразитни думи, а и ще си говорим за филми по комикси, така че не е нужно да спазваме какъвто и да е етикет. Просто си лафим като приятелченца, скъпи блоготочетци. За какво? За Спинди. 

Не родната версия на популярната пародия (знаете, че Спиндерман не е българско творение, right?), а за истинския Спайдър-мен. Е, третият пореден истински Спайдър-мен, но все пак... 19-годишният британец Том Холънд грабна ролята на любимия стенокатерач след скорошния (втори) reboot и сега ще направи дебюта си в "Captain America: Civil War". За да подразнят всички ни обаче, Marvel го вкараха за 3 секунди в новия трейлър на филма. Това беше адски умен ход и определено накара хората да говорят дори още повече за предстоящата премиера. Така се прави. Умен маркетинг, I like it.

Ето го трейлъра за несефтосалите го (SHAME! SHAME! SHAME!) и за повторна (или която е там) доза удоволствие за вече гледалите:


"Иха! Спайдър-мен! С очи като в комиксите на Дитко и старите анимации!"

Да, бе, ама не е това най-важното. А и заради класическата маска, в която има нещо приятно носталгично, хората пропускат своеволията в останалата част от костюма, но как да е. Трябва да се радваме, защото доживяхме да видим Спайдър-мен във филмовата вселена на Marvel. Другото е търсене на излишни кусури. И без това неговата роля едва ли ще е особено важна, а и няма как да го има онзи OMG момент с негово участие от хартиения оригинал. Гого (и може би още двама-трима) знае за какво говоря.

Ентусиазмът ми към "Civil War" обаче се дължи на друго, не на Питър Паркър. Първо, филмът носи името и е бегло базиран на една прекрасна история от комиксите на Marvel. Основната тема в него - за отговорността, която супергероите носят за материалните и духовни щети, които причиняват с действията си, е гениално попадение и няма как да не съм щастлив, че ще я видим под някаква форма на голям екран. Освен това много от успешните съставки на "Captain America" комиксите от 2005-та насам са налице и тук. Визирам BFF-то на Капитана - Winter Soldier; неговият "любовен интерес" Agent 13 (да се разбира жената, която евентуално ще отнеме девствеността му... за което си е време); Crossbones, когото дори виждаме да се бие с Капитана в един момент от трейлъра; както и супер-затворът The Raft.

Църна маца, бели Оскари.

Филмът ще даде възможност за развитие и на всички второстепенни Marvel герои, които са се появявали до момента на голям екран, а освен това ще ни представи за пръв път и Black Panther, който в трейлърите изглежда много добре (онзи, който сваля Бъки от мотора). Това е изключително важен герой за Marvel, че и за Холивуд, имайки предвид цялата истерия около Оскарите, тъй като е "black" не само по име. Така че спокойно -  комикс-индустрията идва на помощ! Колкото и странно да звучи. Най-хубавото е, че тук дори не говорим за умишлено натрапване на расово, полово и етническо разнообразие в героите (нещо, което в комиксите в последно време се промотира до повръщане).

Единственото ми терзание що се отнася до филма към момента е свързано с "голямата битка" между двете фракции от супергерои, която като че ли се провежда на някакво празно летище or something. От една страна не ми е никак епично, от друга е някак по-интимно и по-изчистено в сравнение с излишните зрелища и разруха в досегашните Marvel (и не само) филми. А и се връзва с идеята на филма, че градовете и цивилните в тях трябва да бъдат предпазени от унищожителната сила на сблъсъците между свръхчовеци.

Братята Русо показаха с "Captain America: Winter Soldier", че могат да направят един сериозен филм, базиран по комикс, включващ в себе си достатъчна доза реализъм с темата за масовото наблюдение и прекомерната власт на службите, запазващ най-важното от оригиналния материал и задържащ вниманието дори на обикновения зрител със свежия си жанр. Смятам, че ще им се получи и сега, както и че ще наберат инерция за "Avengers: Infinity War". Не е хубаво да си оптимист и да имаш каквито и да е очаквания, но, мамка му, след страхотната изненада, която беше "Winter Soldier" за мен, вярвам, че "Civil War" може да е дори още по-добър.

6 май. Не е далеч. Да се почват :3

P.S. Случайно или не, DC и Marvel се засякоха доста интересно, след като в рамките на 2 седмици пускат филми, в които супергерои се бият помежду си, а основна тема е горепосочената отговорност за разрухата, следваща опитите им да спасят света. Случаенос? Не мисла така.
P.S.2: Това "I can do this all day", което Капитанът казва на Iron Man, е страхотно намигане към първия филм и прекрасен акцент върху упоритостта и духа на героя. Харесвам такива детайли.

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...