"Батман срещу Супермен" - Предпремиерно ревю (без спойлери)


Тежка въздишка се откъсва от гърдите ми в момента, защото трябва да бъда лош за нещо, което има Батман в себе си. Но DC, Warner Bros. и Зак Снайдър не успяха да ми дадат достатъчно задоволителен "Батман срещу Супермен", който да похваля пред всички ви. До един момент филмът беше ОК, наистина, но тогава идва абсолютно излишния трети акт и всичко отива по дяволите... И... и... колкото и да искам, не мога да бъда добро Бире, не мога...

Но нека започна от самото начало: във вторник вечерта бях на предпремиерна прожекция на "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта", благодарение на Гого (thanks, buddy). Филмът, ако не знаете, не само цели да изпразва джобовете на зрителите и да пълни касичките на разни холивудски босове, но е и първата по-сериозна стъпка на DC в опитите им да догонят конкуренцията на Marvel и тяхната вече отлично развита филмова вселена. И макар да носи някои приятни изненади, "Батман срещу Супермен" ме разочарова в някои важни аспекти. Мислите си за Бен Афлек? Не си мислете за Бен Афлек - той е от добрите неща в тази лента. Напълно сериозен съм.

Помня деня, в който разбрах, че Афлек ще играе Батман, както и бурното си недоволство от този факт (което не може да се сравнява с истерията в други, по-крайни комикс-фенове). С радост заявявам, че Афлек с шут в гърдите запраща всички подобни критици, включително и мен, по дяволите. Ще го кажа възможно най-ясно, защото много хора най-вероятно не вярват: Бен Афлек е добър Батман и още по-добър Брус Уейн. Но държа да отбележа, че той е добър избор специално за този Брус Уейн/Батман, който създателите на филма са решили да ни представят - по-възрастен, зрял, белязан от годините борба с най-мръсната част от Готъм и човечеството. В първите пет минути доста добре ни е показано що за човек е той и бързо разбираме защо иска да премахне Супермен от лицето на Земята. И аргументите му са наистина добри, което е сред качествата на филма - за конфликтът между героите има смислени причини (за разлика от развитието му). А след това, което Афлек показва тук, интересът ми към един самостоятелен филм за този Батман силно нарасна, стига да е написан и режисиран от други хора.

Рядко явление - Батман се усмихва. Всъщност Бен Афлек е доволен, съзнавайки, че е едно от най-добрите неща в този филм, въпреки очакванията на много хора той да е сред основните проблеми.

А що се отнася до Крисчън Бейл и онзи Батман, който той представи в трилогията на Нолан - те нямат място в "Batman v. Superman". Просто нямаше да се впишат в атмосферата и света на този филм, така че рекастването всъщност се оказва една отлична идея. А и така ноланският Батман ще остане неопетнен от сценарните провали тук.

Хенри Кавил (Кевил? Кавъл? Oh, well...) продължава да е приличен Супермен и тук няма какво повече да се каже. Гал Гадот (Гадът? Кой, по дяволите, кръщава тези хора?) се справя изненадващо добре като Wonder Woman. Да, кльощавичка е, но е секси, като същевременно е загадъчен, сериозен и като цяло силен женски персонаж. Страхувах се, че ще се натрапва в историята, но не - има своето място там, макар че филмът можеше да мине и без нея. Наистина. Присъствието на Лекс Лутър обаче бе по-логично, а неговата роля е основна в конфликта между двамата герои, макар лично за мен така и да не стана напълно ясно за какво точно се бори той. Другото кастинг притеснение - Джеси Айзенбърг, изиграва един различен Лутър - леко ексцентричен млад милиардер, твърдо убеден в правотата си, който във всеки един момент е на ръба на тоталното изперкване. Мога да го определя като "свеж", макар че може би по-скоро предпочитам по-сериозните интерпретации на най-големия враг на Супермен (в главата ми изскача не Джийн Хекмън, а Майкъл Розенбаум и Кевин Спейси). Лекс на Айзенбърг е интересен през голяма част от времето, преди сценаристите да се изгаврят брутално и с него.

Джеси Айзенбърг също не може да повярва, че е получил похвала. Но все пак сори - предпочитах Браян Кранстън.

Да, "Батман срещу Супермен" страда от сериозни сценарни проблеми. Има някои ужасно грозни логически дупки и претупани моменти. Не е стегнат филм, а напротив - ужасно разпилян е. Понякога скача от сцена в сцена по доста прибързан и неприятен начин, а редуването на нормални сцени със закснайдъровски такива (разбирайте крайно стилни и красиви сцени, снимано от странни ъгли с протяяяяжен slow motion) създава усещането и за нещо нередно при монтажа. Да, това е филм, на който си му личи, че е режисиран от Зак "Визия за сметка на съдържанието" Снайдър. Което не е абсолютно лошо - Снайдър отново има визуални попадения и кадри, сякаш излезли от панела на комикс, но това определено щеше да е по-голям плюс, ако сценарият бе малко по-дълбоко обмислен, изчистен от глупости и изпипан.

"Батман срещу Супермен" не ни натрапва твърде много от останалите супергерои на DC, както много хора се опасявахме. Те намират място във филма по един малко смешен и нелеп начин, но ще видите сами. Донякъде приятна (дали?) изненада бе краткото камео на един необявен герой, което обаче още повече затвърждава усещането, че DC/Warner Bros. казват "Майната му на реализма!" и отиват в полето на по-сериозните комикс-измишльотини. Като цяло обаче "Батман срещу Супермен" носи усещането за една двучасова прелюдия към "Лигата на справедливостта" - филмът, който ще събере всички герои на едно място (не, че останаха много непоказани) ала Marvel-ския "Avengers". Сигурно над 15 минути от филма правят точно това - опитват се да създадат интерес или към предстоящия "Wonder Woman" или към "Justice League". Разбирам, че трябва да бъде създаден интерес в масовите зрители, които не са запознати с тези персонажи, но, мамка му, това разводнява филм, който уж трябва да в фокусиран върху Батман и Супермен. А и не сме виновни всички ние, че DC решиха да пришпорят нещата с филмовата си вселена, вместо да действат бавно и разумно като Marvel.

Супермен се насира, когато Батман спира юмрукa му. Приятен момент. Битките в този филм (може би без излишния финал) са също сред добрите неща. Батман е машина, както личи и в трейлърите, а на тъй чакания сблъсък между героите изпитвах огромно задоволство.

Основният проблем на "Батман срещу Супермен" обаче е в излишния трети акт на филма и ненужно разтегнатия до безкрайност епилог. В последните около 30 минути създателите на "Батман срещу Супермен" са се опитали да представят в сбит вариант една много популярна история от комиксите за Супермен, която всеки малко по-"образован" комикс-читател бързо ще познае. За съжаление опитът им е силно неуспешен - този сториарк спокойно можеше да си бъде един отделен филм, за да бъде разработен добре, а не така грозно претупан. След последната битка следва поредица от финали, като филмът отказва и отказва да свърши. Мислите си, че краят на "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" се е проточил? Не сте видели "Батман срещу Супермен". В един момент един от хората в залата изпусна едно "Хайде, девети край!", което не е чак толкова далеч от истината, а няколко други души пуфтяха и издишаха, чакайки финалните надписи. Не говори добре за един филм хората да се радват на появата на финалните му надписи.

Тук трябва да отбележа, че аз съм предубеден, тъй като, както казах, съм комикс-фенче. Почти нямаше как третия акт от филма да ме изненада, още повече пък да ме трогне, защото ми беше лесно да позная какво ще се случи (а освен това се ядосвах и на лошата реализация). Интересно ми е обаче как един непредубеден зрител би реагирал на последните минути на филма и дали биха му харесали повече. Дали ще се изненада, дали ще бъде шокиран, емоционално повлиян и дали ще си тръгне от киното по-доволен от мен. Така че очаквам фийдбек. Ако някой casual зрител реши, нека сподели.

"Батман срещу Супермен" успя там, където очаквахме да се провали - в актьорския си състав. Проваля се обаче на ниво сценарий, а това е не по-малко страшно. В крайна сметка получаваме един закснайдъровски филм, сериозно повлиян от синдрома "Дейвид Гойър" (виновник за други епични провали като "Blade Trinity"). А лентата имаше потенциал да е нещо повече. Радвам се, че двамата най-големи герои на DC, а и може би най-популярни в световен мащаб, най-накрая се срещнаха на голям екран. За съжаление обаче аз лично считам първата им филмова среща по-скоро за неуспех.

Нямам намерение скоро да гледам "Батман срещу Супермен" отново, а в никакъв случай няма да дам повторно пари, за да го видя пак на голям екран. На вас препоръчвам, в случай, че не ви се чака, просто да си намерите някоя по-евтина прожекция - в по-малко кино (по този начин подкрепяте малките кина) или пък в някой ден с намаления. Така поне за пари няма да съжалявате. Виж за нерви и време не мога да гарантирам.

СКОРО: В края на седмицата/началото на другата ще продължа да сипвам на "Батман срещу Супермен", но с едно фрашкано със спойлери ревю - специално за хората, които вече ще са го гледали, и тези, на които не им пука.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...