"Captain America: Civil War" (Ревю)


Marvel отново го направиха.

"Captain America: Civil War" лично за мен попада в Топ 3 на най-добрите ленти от филмовата вселена на комиксовия гигант, нареждайки се до първия "The Avengers" и "Captain America: Winter Soldier". Все още обаче не мога да определя на кое място, но това е без значение.

Важното е, че новата Marvel лента е един качествен филм, макар и белязан от това да е базиран върху комикс. Което, както знаем, води до предубеденост в някои зрители. "Civil War" успешно жонглира не с двама, не с трима, а с цели 12 супергерои и няколко странични персонажа, представя екшън-сцени и сблъсъци на обичайното високо ниво, дава солидна доза хумор, за да ни напомни, че не се взима твърде насериозно, и въпреки всичко накрая пак ни представя една смислена, логична, зряла и добре конструирана история. Нещо, което "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" не успя да направи.

Да започнем с основната тема - тази за последствията, които спасяването на света носи. Всеки, който е гледал някой от двата филма за "Отмъстителите" и/или предния "Капитан Америка", знае, че макар накрая героите да неутрализират "голямата заплаха", това става с цената на много жертви - бутнати сгради, премазани коли, убити в масовата разруха невинни хора. След поредния подобен инцидент Новите Отмъстители, предвождани от Капитан Америка (Стив Роджърс), изпадат в неприятна ситуация - светът най-накрая им търси отговорност за стореното. Държавният секретар на САЩ плясва пред очите им "Договора Соковия", според който групата супергерои преминава под контрола на ООН и ще оперира само където организацията ги изпрати. А ако някой не е съгласен, го чака пенсиониране.

Разбира се, Стив Роджърс не е съгласен. Опарил се вече от това да е под контрола на "неправилните хора", той няма намерение това да се повтаря и смята, че е по-добре на заплахите да се отговаря навреме, защото иначе щетите ще са много по-сериозни. Не всички обаче са на неговото мнение и в редиците на Отмъстителите настъпва разединение. Най-сериозната подкрепа за договора и международния контрол идва от най-изненадващия човек - ексцентричния бохем-милиардер Тони Старк, чиято съвест за причиненото от него като Iron Man не го оставя намира. И така конфликтът в редиците на героите става неизбежен, защото едните са "за" контрола, а другите са твърдо против. А нещата се усложняват допълнително, когато лице от миналото на Капитан Америка се връща с гръм и трясък на сцената.

Красотата в пресъздаването на темата за отговорността, която супергероите носят за разрухата, която биейки се с лошите причиняват, е в това колко равнопоставено са показани двете гледни точки. Човек разбира аргументите и на Капитана, и на Iron Man. Въпрос на личен избор е с кого от двамата да се съгласиш. Всеки от тях, че и от останалите герои, е прав за себе си. И това важи не само за основната причина за супергеройския конфликт, но и за зрелищния и емоционален обрат на финала, в който отново няма някой, който да греши, но и няма абсолютно прав.

Team Captain America в атака. Идеята за битка на празно летище ми се струваше малко разочароваща, но всъщност нейната семплост е най-големият й плюс - така фокусът пада не върху разрухата, а върху самите двубои - по-лични и повече "лице в лице".

"Civil War" остава верен на идеята за отговорността и за моя огромна радост в него разруха от огромни пропорции ни е спестена. Тук всичко е някак по-компактно, по-лично. Няма сринати до земята градове, гигантски вълни, падащи от небето метеорити и т.н., поставени там само заради няколкото зрелищни CGI кадъра. От онези, които правят впечатление в трейлърите, но са абсолютно безсмислени в самия филм. Както се вижда в трейлъра на този филм, основна битка се случва на празно летище. Защо? Защото така няма как да пострадат невинни хора, а нали все пак това е нещото, довело до "Договора Соковия".

Филмът успява и на друго ниво - представянето на новите персонажи, особено на Spider-Man и Black Panther. Да, първият е този, чиято поява в трейлърите предизвика масова истерия. По-важната роля във филма обаче получава принц Т'Чала/Black Panther. Той не е просто пришит към основната история, а има важно място в нея; има реален мотив за действията си и участието си в този конфликт. Въпреки че акцентът, който Chadwick Boseman използва, малко дразнеше ушите ми и на моменти ми звучеше преувеличен, съм заинтригуван от това как този герой бе представен и се радвам, че е получил такава важна роля. Сега повече хора ще обърнат погледи към киносалоните, когато дойде време за самостоятелния филм за Черната пантера.

Персонаж №4 по скалата "Важност".

Спокойно, това не означава, че Спайдър-мен е разочарование. Предполагам, че представянето на Том Холънд като Питър Паркър ще доведе до различни реакции, но аз лично одобрявам избора на нов Паяк. Холънд се справя добре и като нервен тийнейджър, и като неспирно плямпащ супергерой. Знаех си, че героят трябва да бъде оставен в ръцете на самите Marvel, за да се получи нещо наистина добро. Имайте предвид обаче, че ролята на Паркър в "Civil War" не е чак толкова голяма (напълно обяснимо). Двамата с Ant-Man са повече като пришивки, имащи своите звездни мигове, без обаче да прекаляват с гостоприемството на натоварения от и без това многото персонажи зрител. Все пак 12 супергероя не са малко. Странното обаче е, че сценаристите Кристофър Маркъс и Стивън Макфийли са успели да отделят по малко, но достатъчно внимание на всеки от тях. Никой не е там просто за фон, бройка или да рекламира бъдещ филм. 

Стив Роджърс и Тони Старк са в центъра на прожекторите, естествено. Колкото Робърт Дауни-младши Е Тони Старк, толкова Крис Евънс Е Капитан Америка. Евънс отлично олицетворява уверения в своите решения праведен герой, който е готов да отстоява това, в което вярва, дори когато всички се опитват да му втълпят, че греши. Той е от редките истински добри герои - изтъкан е само от позитивни качества и въпреки това симпатичен на радващия се най-вече на негодници зрител. Старк продължава да е същата каша от его, чувство за хумор и емоционална нестабилност, спускаща се по пътя от добри намерения надолу към Ада, но именно заради това го харесваме, нали така? Контрастът между двамата супергерои води до още по-любопитен сблъсък между тях, както на идейно, така и на физическо ниво. 

Въпреки двойния акцент в рекламната кампания, този филм носи усещането за лента за Капитан Америка, макар че Iron Man не остава много назад.

"Captain America: Civil War" ни представя и един от сравнително по-успешно екранизираните Marvel злодеи досега. Да, има си и наистина лош лошковец. Не е на висотата на Локи, Килгрейв или Уилсън Фиск, но пак оставя някакъв по-солиден спомен от другите, изгорели като клечки кибрит злодеи в повечето филми на Marvel. А и като комикс-фен се радвам, че поне един от по-популярните противници на Капитана не беше опропастен (както стана с Барон Стръкър в "Age of Ultron").

Искате да кажа и нещо лошо? Ами... филмът у нас стана жертва на ужасяващ превод на заглавието, така че като отидете на кино не се учудвайте, че ще гледате "Първият отмъстител: Войната на героите". В нечии очи това заглавие може да е добро и да привлича масовия зрител, но мен лично ме кара да потръпвам от погнуса. Но все пак е ясно, че извън САЩ филм с името "Капитан Америка: Гражданска война" е трудно продаваем. Ето ви лошото. Сега към финала:

С всички позитиви, които изброих, какво ми остава да кажа, освен че режисьорите на филма - братята Русо, заедно със сценаристите, вкараха нова свежа глътка въздух в Marvel филмите. Интересът ми към "Black Panther", "Spider-Man: Homecoming" и най-вече "Avengers: Infinity War" скочи много. 

Препоръчвам ви горещо "Captain America: Civil War". Гледането на "Winter Soldier" преди това, в случай, че все още не сте, е препоръчително, колкото да сте наясно с някои елементи от историята. Marvel успяха в това да ни предоставят добре направен филм за супергерои срещу супергерои. Ще се повторя: "Civil War" е в Топ 3 на най-добрите Marvel заглавия. Гледайте го!

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...