"Star Trek Beyond" - Двойно ревю / посичане


Отвъд забавния и интересен дори за мен "Star Trek Into Darkness" се кипри "Star Trek: Отвъд". Най-новият филм от reboot-a на втората най-известна научнофантастична поредица е в кината вече повече от седмица и като цяло се радва на добри ревюта. Е, не и тук, ха-хааа! Не само, че имам намерение да ви обясня защо е безсмислено да давате пари, за да видите "Star Trek Beyond" на кино, но този път дори съм си довел подкрепление. Освен мен на филма ще сипва и лицето Георги Кънев, мой съквартирант и... огромен Star Trek фен.

О, богове! Фен на нож срещу любимия си франчайз! Indeed. Касапницата обаче започвам аз, за да могат нещата да ескалират в неговото, вероятно по-добре обосновано от фенска гледна точка ревю (с известна доза спойлери, така че be warned).

СПАСИ НИ, КЪМБЪРБАЧ!


Когато посинееш от яд, че не си Ка... Къмбърбач.

Star Trek Beyond заварва екипажа на USS Enterprise, по-познат като "най-често разпадащият се космически кораб в историята", в средата на тяхната петгодишна мисия за изследване на дълбокия космос. Филмът обаче няма намерение да ни запознае с някаква любопитна планета, нова раса и нейната култура. Вместо това ни представя драмата на капитан Кърк (гайтанвеждю Крис Пайн), който е в емо-период и се чуди "накъде отивам, мама му, като Вселената е безкрайна?". В опит да се разведри, той забърква екипажа си в поредната каша, в която научният елемент отстъпва сериозно и дава път на екшъно-фантастичния. Хей, от това не мога да се оплача - дайте насам космическото пуцане и ме оставете да се замислям за загадките на Космоса, когато гледам научнопопулярни поредици! Проблемът е, че тук дори екшънът не беше интересен.

Сериозно, в първите 30 минути, може би час, бях отегчен и се чудех как да се наместя по-удобно на седалката в киното. Филмът живва едва към края си, когато имаме първия (и май единствен) изненадващ plot twist. Но до края си Beyond с нищо не ме убеди, че е по-добър от Into Darkness (ревюто четете ТУК), който си остава мой фаворит за най-развлекателен филм от новата трилогия. Тук Къмбърбач го няма и това се усеща - новият злодей Крол (Идрис/Айдрис Елба) е извънземен терорист, с не особено ясни мотиви. Тъкмо когато си мислите, че вече сте разбрали мотивацията му в поне някаква степен, изскача въпросът "А каква е крайната му цел?". Нещо, което самият Крол (и сценаристите) не са обмислили добре.

Не ме разбирайте погрешно - шеги има (но не са толкова забавни като в предните филми); актьорите от екипажа на Enterprise са достатъчно убедителни в ролите си, защото вече ги играят за трети път; има и екшън, поредната доза уж зрелищна CGI разруха (която вече няма как да е зрелищна, защото сме пренаситени). Въпреки всичко обаче Star Trek Beyond просто не грабна интереса ми и с нищо не ме накара да искам някой ден да го гледам отново.

Може би личи и липсата на J.J.Abrams, взел разумното решение да режисира филм от по-великата фантастична поредица. Режисьорът на Beyond Джъстин Лин ("Бързи и яростни 7") разчита дори още повече на екшъна пред съдържанието. А от въртящата се под всевъзможни ъгли камера леко ми прилоша. В космоса този ефект е подходящ и добре дошъл, но защо, мамка му, камерата трябва да прави 5 оборота отдръпвайки се от близък план на предмет към по-общ с човека, който го държи?

И последно, преди да оставя Георги да посече най-новия филм, носещ името на близката до сърцето му поредица. Има една сцена, в която мотор бива телепортиран (биймнат?) от едно място на друго. Когато се появява моторът се движи вече с минимум 60 км/ч. Как точно набра толкова в малката кабина за телепортиране на космическия кораб? Ей такива, дребни дупки в логиката на филм от поредица, известна с логиката си, ме дразнят. Ама как да е... Георги, сечи, приятелю!

По принцип харесвам Simon Pegg, но като сценарист на Beyond той май е сред основните хора, които да виним за скучноватостта на филма. И не, няма да зяпнете от възторг по време на "Star Trek Beyond".

ОТ ФЕНСКАТА БРАДВА НАЙ-МНОГО БОЛИ

RIP Star Trek.

В първия ми евър опит да анализирам кратко филм, ще избера именно „Отвъд“. Като един силен фен на Стар Трек франчайза (мога да кажа!) нямаше как да не избера точно този филм. Предупреждавам, че надолу може и да има, може също така и да няма спойлери.

Краткото описание на главната сюжетна линия би се събрало в първата страница на детска книжка (Може и от такава да е излязло). Най-старият трик в историята на киното – показват дъ гууд гайс (Кърк, Скоути, Ухура-daseybeast и други добре познати персонажи от франчайза), след това показват тяхната утопична реалност (снежна топка в Космоса с големината на малка Луна, която кой знае защо е разположена в дийп спейс?!) и накрая идва ред на лошите и как те се опитват да развалят прекрасната идилия на добрите (Идрис Елба и някакви други, които най-вероятно са CGI, както сигурно и самият Елба е в по-голямата част от филма). След много на брой посредствени обрати, още по-посредствени шеги и рамбо изпълнения, добрите печелят. Всичко хубаво, но има един съществен проблем – НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е СТАР ТРЕК!

Видимо е как са се опитали да се впишат в треки реалността като постоянно споменават неща като: "Too much interference, cant beam you"; "Energize!"; "Severе damage in the nacelles"; "Warp is offline, captain!" и другите така добре познати треки фрази. Видимо е също, че това е горе-долу единствената препратка към доброто старо минало. Друго – унищожиха Ентърпрайз в първите 30-40 минути! Къде отиде брилянтното лидерство на истинския Кърк и брилянтният капитан Жан-Люк?! Те не биха позволили това да се случи! – може би няколко пъти на 200 епизода!

Все пак имаше и добри попадения. Тънкото споменаване на смъртта на посланик Спок беше идеално замислено като препратка към смъртта на великия Ленърд Нимой. Аспект, който може би беше един от малкото свързващи звена, та да уважат величествения франчайз! Друго позитивно нещо беше CGI-то при Уорп Скоростта (Скорост, която хиляди пъти надвишава светлинната, Соло.). В тези сцени компютърджиите бяха свършили наистина добра работа, което пак не оправдава бюджет от 185 милиона долара!

Като цяло филмът по-скоро лъха на посредствен сай-фай екшън за забавление на хората, отколкото на гениална продукция с умело вплетени наука, психология на човешкото поведение, дипломация и доблестни персонажи. Този капитан Кърк по-скоро би е вписал във екшън филм от 90-те (Рамбо). Дори не виждам смисъл да говоря за това как нито веднъж не споменаха Главната Директива (the Prime Directive), нито веднъж не си поиграха с време-пространството и нито веднъж не задълбаха малко повече в нещо по-смислено. Това е най-лошото в целия филм – че са си позволили да направят филм с името Стар Трек плитък.

RIP Star Trek.
(Георги Кънев)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...