Комикси: "INTERNATIONAL IRON MAN" #1... на български!


Щастлив Бире! Свети слънце в очите ми, като нито катинарчето може да го затъмни, нито всичкият гел в главата ми да го загаси (човек съм, минавам през периоди). А доволната ми физиономия се дължи на факта, че "International Iron Man" #1 най-накрая кацна на родна почва... и в ръцете ми! 

Как да не се радваш на комикс на Marvel, който на първата си страница ти показва как Железният човек, един от най-популярните герои на компанията, лежи проснат пред Паметника на Съветската армия в София. Не, не се е*авам с вас, отворете броя и се убедете сами. Голяма част от действието на новата поредица се развива именно в България, тъй като "International Iron Man" проследява пътя на Тони Старк, докато той е по следите на биологичните си родители. Робърт Дауни джуниър може да е шоп, майна или батка! Трепери, Мандарине!

Въпросът "Защо, по дяволите, Iron Man е в София?" има своя логичен отговор. Комиксът е написан от Браян Майкъл Бендис - Човекът с главно Ч в Marvel. Той изглежда е получил доста идеи и съвети от художника на "International Iron Man" - Алекс Малеев, който, забележете, е българин. Малеев е родната гордост в комикс-индустрията и се радвам, че негово творение най-накрая се появи на бедния и тепърва развиващ се комикс-пазар в България. Сигурно и за него е готино.

Изключително хитро решение от страна на издателите от "Артлайн" да изберат точно този комикс за третата поредица от героичното си начинание да издават комикси у нас. Комиксът е наблъскан със съставки за успех - популярен герой, популярен автор, художник от България, а и част от действието се развива в страната ни. Вече би трябвало да тичате по будки и книжарници да си търсите копие, ако не е от любов към комиксите (никога не е късно да се развие, спокойно), то поне от родолюбие. "Артлайн" дори докараха Малеев в София за Aniventure 2016, което заради работни ангажименти нямаше как да посетя. Благодарение на приятелката ми обаче успях да се сдобия с копие с негов автограф. А защо в ръцете ми има и второ копие? Купих го, защото това с автографа НЕ Е за четене, а за спомен и специално съхранение, хехехе.

Да взема да кажа нещичко за броя, а? Well, "International Iron Man" #1 започва солидно именно със сцената на поваления Iron Man. След това комиксът ни връща години назад, за да ни покаже университетските години на Тони Старк и да положи основите на историята. Броят е най-дейният от всичко, което "Artline" са издавали през годината - изпълнен е с множество събития, има динамика, но тепърва започва да задава въпроси, на които да чакаме отговор. Артът на Малеев тук е с по-остри линии и ръбове, някак суров и без много детайл, но това върши работа на поредицата. Харесва ми как моментите в миналото са в жълтеникава и синя цветови схеми, отличаващи ги от съвсем малкия поглед към настоящето, който първият брой ни дава.

Единственият проблем на комикса май е трудността в откриването му. Безуспешно го търсих цяла седмица в Пловдив, като най-накрая открих един брой на "Славейков" в София. Все още не го мяркам по будки и лафки под тепетата, но не съм проверявал книжарниците тази седмица. Дано вие имате по-голям късмет, където и в България да живеете, иначе винаги можете да го поръчате онлайн (например от сайта на Artline или от ozone.bg). А определено ви препоръчвам да започнете поредицата.

Аз самият от доста време имам желание да я прочета, но умишлено не го направих в оригинал, за да дочакам излизането на първия брой на български. Сега и нетърпението за втория е по-голямо. "International Iron Man" определено е събитие и още една добра новина за комикс-феновете (настоящи и бъдещи) у нас. Да ни е честит!

Препоръчани песни - Част 94: Motionless in White, AFI, Adelitas Way, Ghost, Punyaso

Бърза проверка показа, че са минали повече от 3 години от последната доза "Препоръчани песни" в блога. Уау... Донякъде е нормално...