WWE Backlash 2016 - Превю и прогнози


Новият Brand Split вече e в пълна сила, че дори дойде време за първото PPV с мачове само от едното шоу. Вярвате или не, последното brand exclusive PPV беше преди почти цели 7 години. Става дума за "No Way Out 2007", което отново бе Smackdown-ско (благодаря ти, Wikipedia!). Има нещо редно в това щом шоутата са разделени да са разделени и PPV-тата, така че напълно подкрепям идеята. А и на хартия кардът на първото Smackdown exclusive PPV - WWE Backlash 2016 - отговаря на няколко важни критерия.

Първо, всички титли на синьото шоу са заложени. Второ, самите мачове за титлите могат да бъдат определени най-малкото като "добри" с оглед на ранната фаза на оформяне и изграждане на ростъра на Smackdown. Трето, налице е и един стабилен мач в upper midcard-a, като участниците в него изглеждат като евентуални претенденти за титлата.

Целият кард - подчертал съм прогнозите си за победители:

  • WWE World Championship: Dean Ambrose (c) vs. AJ Styles
  • SmackDown Women’s Championship Six-Pack Challenge: Natalya vs. Naomi vs. Becky Lynch vs. Nikki Bella vs. Carmella vs. Alexa Bliss
  • SmackDown Tag Team Championship Tournament Final: Heath Slater and Rhyno vs. Hype Bros/The Usos
  • Randy Orton vs. Bray Wyatt
  • Intercontinental Championship: The Miz (c) vs. Dolph Ziggler

Да започнем от "тежката" артилерия. Стайлс е обречен да стане шампион. Съвсем скоро мисля да драсна няколко реда за това колко добре го развиха WWE през тази година и колко изненадващо е това. Въпросът около него е кога ще вземе титлата - дали на Backlash или по-нататък. Така че победата му тук не е толкова сигурна, колкото изглежда на пръв поглед. Дийн е ОК шампион, но реално царуването му не е нещо изключително впечатляващо и нямам против да приключи. Догодина пак. Предпочитам победа за Стайлс, защото той като heel шампион предполага доста по-интересни вражди до края на годината. 

Ортън пък задължително трябва да запише победа над редовния "жертвен агнец" на WWE Брей Уаят. Причината? Бруталната загуба от Брок на SummerSlam, евентуалната следваща загуба от Брок на house show-то в края на месеца и шансовете скоро да е претендент за титлата, в случай, че Стайлс я спечели. С липсата на Сина, Ортън трябва да бъде пазен силен, а загуба от Брей не се вписва в това. Ще се радвам да видя Уаят в борбата за IC златото през следващите месеци, защото там шансовете му за успех и някакъв вид възмездие са по-големи.

Схемата на турнир за нова титла. Красота. Макар че смея да твърдя, че този през 2002-а беше с няколко идеи по-добър.

Доста по-интересен от Уаят/Ортън мача обаче е... турнирът за Smackdown Tag Team Championship-a! Хахаааа! Като фен на отборния кеч няма как да не съм доволен, че за тази нова титла бе организиран класически турнир. Вкарването на Слейтър/Райно и историята за това как Слейтър задължително трябва да спечели турнира, за да получи договор, хем помогнаха, хем навредиха. Помогнаха с това, че направиха турнира по-значим в очите на феновете. Навредиха с това, че Слейтър/Райно някак автоматично бяха изстреляни на финал за сметка на всички истински отбори в ростъра. Дори победата им щеше да е сигурна, ако не беше другият интересен момент от последния SD - търна на The Usos. 

Най-накрая нещо интересно около синовете на Рикиши. Побоят над American Alpha (бъдещи шампиони) и изкарването им от финалния мач е дяволски хийлски ход. Сигурното нещо сега е, че The Usos ще победят The Hype Bros. Самият финал обаче вече е доста по-любопитен. Аз лично предпочитам The Usos да вземат титлата, защото: 1) са отдавна изграден отбор и бивши отборни шампиони, а титлата се нуждае от малко престиж, 2) защото така се отварят възможности за повече истории. Слейтър може да получи договор и по друг начин, с Райно могат да враждуват с The Usos, които след това ще могат да направят програма и с "обраните" The American Alpha. Ако Слейтър/Райно станат шампиони сега, това ще породи един приличен pop за вечерта. А после?


Другите два мача ме касаят по-слабо. Инерцията на Миз след скандала с Браян се позагуби, след като вкараха "вечно неуспелия" Зиглър. Предпочитам да вземе ИК титлата, но се опасявам, че ще го жертват отново, за да продължат този странен полу-пуш за Миз. Изпитвам сериозни затруднения да съм загрижен и за мача за жените. Всичко сочи към Беки, но WWE обичат в такива моменти да обръщат нещата напук на очакванията, така че Наталия ми изглежда като много вероятен heel шампион, за да могат двечките да си продължат историята.

Като цяло добър, стегнат кард за първото самостоятелно Smackdown PPV. В WWE Backlash 2016 обаче личи липсата на "star power" - нещо нормално веднага сред brand split-a. И двете шоута сега трябва да издигат хора, които до момента ни е било все тая ще видим или не. Няма как да стане за 3 седмици. Въпросът е да стане по-нататък.

Още за WWE:

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...