Бирко чете комикси на български (септември-октомври '16)


"I'm a man of my word", каза хийтледжърския Жокер преди има-няма осем години. "И аз така", допълвам аз. Преди известно време (може би дори месеци, всичко ми се слива от твърде много Pepsi...) подхвърлих, че мисля да правя месечни прегледи на излезлите комикси на български.  Безсмислено ми се струва обаче да пиша с недомлъвки от рода на "става нещо много интересно, което бута историята напред", така че ще си спойлвам на воля.

Предупредени сте, бирохолици татини! Следват СПОЙЛЕРИ! Така че ако имате намерение да четете някое от долуизброените заглавия, първо го направете и след това идвайте да сравняваме мнения. 

INTERNATIONAL IRON MAN #2

Международният Железен човек за мен без съмнение е най-добрата поредица, чието издаване Artline са захващали през тази година. Популярен персонаж, популярни писател и художник, а и, разбира се, таз' пуста българска връзка. Вторият брой ми хареса много поради няколко причини. 

Първо, продължава историята от буйната младост на Тони Старк и ни учи, че ако искаш да се харесаш на родителите на красиво момиче, трябва да ги спасиш от наемни убийци (по възможност от HYDRA, защото е по-респектиращо). Разбираме също, че майката на Касандра е българка, което за момент ми се стори незначително, но хеееей, може тя да е и истинската майка на Тони, а той, като истински Джейми Ланистър wannabe, да е яхнал сестра си без да разбере! Just think about it. За секунда човек може да се подведе, че на масата в кухнята същата тази майка на Касандра сваля младия Тони, така че нещата стават още по-ужасни, ако ги гледате от кръвосмесителна перспектива. 

Добре, че се намесва "бащата" на Тони - уважаемият Хауърд Старк, който заявява "Тези са мизерници, никакви виждания повече с тях". Ромео и Жулиета с продажба на оръжия, дами и господа! Скачаме отново в настоящето, макар на заден план да виждаме миналото - Паметника на Съветската армия в София. Iron Man все още е обграден, а Касандра го иска гол. Така де, иска костюма му, но така Тони де факто ще остане гол. Тук получаваме малко готин "Тони Старк" хумор, а след това и битка на ръба на възможностите, която, разбира се, завършва отново с cliffhanger.

Предистория, екшън, хумор и още повече въпроси. Този брой е най-добрият комикс, издаван от Артлайн тази година, и НАЙ-ГОРЕЩО препоръчвам да се снабдите с него и "International Iron Man" #1 (повече за него тук). Историята си струва да се следи и то не само заради това, че действието се развива в България или че художникът е българин. Но за стотен път - how cool is that?

SPAWN #252-253

Поредицата за Адското изчадие е малко по-разпиляна. От "Spawn: Възкресение" (повече за него ТУК) насам основна тема е връщането на Ал Симънс към ролята на Spawn, като това става хапка по хапка. Вече знаем, че Симънс има нови сили (голям и лъскав меч), нов sidekick (който някога е бил могъщ ангел, сега е смъртен смотаняк), нова цел (да спаси жена си и нероденото си дете), нов враг (от който сме видели твърде малко) и нов съюзник (Бог, който ту е жена, ту куче... Това е толкова "Доналд Тръмп").

В "Spawn #252" най-интересното е една странична сюжетна линия, в която "представители на властите" (демек хора с пушки) разбират, че уж загиналият Симънс е жив. Т.е. става ясно, че скоро Spawn ще трябва да се тревожи не само за демони, искащи да го разкъсат, но и за обикновени хора, искащ да разпилеят мозъка му с куршум-два-три. Основното в броя е малко по-meh - Ал Симънс посещава врачка (сериозно), която му помага да осъзнае същността на костюма си. Оказва се, че той е изграден от душите на всички, които Симънс е убил, докато е бил човек. Да, Spawn е един злощастен Шанг Тсунг, при това ревлив. Броят е ОК. Първоначално ми се стори като пълнеж, но след това прочетох следващия...

А "Spawn #253" е брутален пълнеж. Изведнъж, буквално от нищото, се озоваваме край смъртния одър на бащата на Ал Симънс. Като един добър син (и гордо Адско изчадие), Ал идва да спаси баща си от демони... и да придружи душата му към Съда, където да се реши дали Папа Симънс ще гори във вечни мъки или ще свири на арфа. Залагам 10 стотинки, че ще се озове на топло и някой ден ще бъде пратен да унищожи собствения си син. Дори появата на още един демон - Белиал, не спасява този брой от ужасното усещане, че е filler. В поредицата се случват неща, но сякаш повечето са несъществени и действието като цяло се развива твърде бавно. "Spawn" е подходящ за допълнителна поредица, която да следите, и го препоръчвам ТОПЛО заради Рай-Ад динамиката, която в подобен художествен формат винаги ми е била любопитна.

ГОЛЕМИ НЕПРИЯТНОСТИ В МАЛКИЯ КИТАЙ #4

Няма да си кривя пръстите на клавиатурата - тази поредица просто не е за мен. Осъзнах го след 4 броя. Може да допада на някои от вас, особено феновете на Карпентър и едноименния му филм, но за мен се превръща все повече в излишен месечен разход. И го казвам след сигурно най-сполучливия брой до момента. Джак Бъртън и неговите другари най-накрая намират нужното, за да спасят Уонг. Успяват обаче само частично. След още една доза dick jokes и истории за бивши съпруги, неприятностите им стават още по-големи със завръщането на една позната от филма физиономия.

И... не. Не, не, не. Подведох се по разпределението на броевете във Volumes, че "ГНВМК" е разделен на сториарки и очаквах с четвъртия брой първата да свърши и да му кажа спокойно "Довиждане!". Да, ама не. Историята си продължава и изглежда няма намерение скоро да свършва. Единственото позитивно е, че следващият брой (номер 5) излиза чак през ноември, така че може би има мааааалък шанс да го купя. Но с не особено грабващата си история и този безумен арт ми се струва безсмислено. Вероятно комиксът има своите фенове, но аз не съм от тях, така че купувайте само, ако сте харесали предните броеве.

"Живите мъртви #1" също излезе този месец, което е добра новина, особено за феновете на едноименния сериал. Потърсете го, ако сте сред тях. Аз обаче смятам да пропусна поради ред причини. Мисля за момента да се огранича до следенето на три поредици на месец (пари са си), а скоро се задава и "Spider-man/Deadpool" на български. Краткото превю в края на "International Iron Man" #2 е смазващ аргумент, че това ще е комикс, който трябва да се купува.

Когато излезе, ще обърнем внимание и на него, като ще продължа да следя и останалите заглавия. Вие също купувайте комикси на български, за да има повече такива (и повече издателства да се замислят) и споделете кое заглавие в момента ви харесва най-много и защо.

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...