Какво чета... (05.04.17)


Оплакванията, че подготовката на дипломната ми работа ще отнеме от времето ми за четене на художествена литература все още са валидни, макар и не напълно коректни. С идването на пролетта на човек започват да му се правят много други неща, които могат да оставят четенето на заден план. И все пак ето, че отново чета три заглавия едновременно, особено в моментите, в които трябва да пътувам.

Запълних две влакови пътувания с един от подаръците за рождения ми ден - кратката повест „Легион: На една разстояние” на Брандън Сандърсън. Повестта е продължение на първия „Легион”, но с някои условности можем да приемем, че е възможно да се чете и отделно. В центъра е смъртта на учен от IT компания, която търси начин да започне да внедрява данни в човешки клетки. С разследването на случая се заема „детективът” Стивън Лийдс, който разрешава иначе неразрешими случаи с помощта на 47-те въображаеми личности в главата си, всеки от които специалист в някаква област. Именно тези т.нар. "аспекти" правят „Легион: На една ръка разстояние” да изглежда като упражнение на Сандърсън в тази част от писането, в която има(ше) най-сериозни слабости – разнообразните, добре описани и „живи” герои. Нещо, което обсъдихме подробно с Флориан Пекаж в четвъртия брой на „Birecast” (най-нагло ви приканвам да чуете подкаста тук).

Тези 150 страници се четат бързо, най-вече заради странно симпатичните разговори на Лийдс с различните обитатели на съзнанието му, както и още по-забавната комуникация между тях самите. Един от тях дори чува глас от време на време. Психосепшън – въображаемите ти приятели, плод на някакво психическо разстройство, също да имат психически проблеми! Иначе учудване в мен предизвиква само цената на българското издание на повестта – 12 лева за тънка книжка, която не е и нещо особено като дизайн. Но феновете на Сандърсън вероятно ще ги прежалят.

Направих първи стъпки и в третата книга от поредицата „Отвъдие” на Матю Стоувър – „Caine Black Knife”. Опасенията ми, че „Колибри” няма да издадат продължението на „Героите умират” (прочети ревюто) и „Острието на Тишал” (прочети и неговото ревю) май ще се потвърдят. Това е наистина жалко – говорим за два брутални жанрови хибрида, смесващи по интригуващ, реалистичен и кървав начин фентъзи и фантастика. Отчаян от очакването третата книга да излезе на български, реших просто да я прочета в оригинал. Все още обаче съм на първите страници и съм доста сериозно объркан за това къде във времето се позиционира нейната история и какво, по дяволите, може да се случи още след всички "holy shit!" моменти в „Острието на Тишал”. Така обаче мислех и за предната книга... Отново горещо ви препоръчвам първите два романа от "Отвъдие", не оставяйте светлите и шарени корици да ви създадат погрешна представа за мръсните светове и още по-мръсни занимания, с които главният герой Хари Майкълсън/Каин се занимава.

„Петата купа” на Дан Симънс случайно влезе в списъка с мартенско-априлските четива, който заради подготовката на дипломната работа може да се разтегне с още няколко месеца. Книгата има любопитна концепция – Симънс разказва за реален писател (Хенри Джеймс), който при жалкия си опит да се самоубие среща един добре познат литературен герой – Шерлок Холмс. Детективът също е решил да сложи край на съществуването си, защото е стигнал до интересен извод за себе си. Предпочитам да не ви спойлвам и да ви оставя сами да откриете какъв е той, защото ако харесвате историите на Артър Конън Дойл, вероятността „Петата купа” да ви хареса е голяма. Отново има тайно общество, загадъчна смърт и много холмсщина около разследването й. А Симънс по един много приятен начин улавя с писането си подходящата атмосфера за края на XIX век. Повече – като я завърша. През май, юни или когато стане.

За финал – отново зарязах четенето на „Ветеран” на Гавин Смит, която отново се доказа като мъчение за мен. Сигурно има своите фенове, но аз определено не съм от тях. Някой ден ще приключа с четенето й само и единствено от чист, овенски инат. Така се разделяме, fellas. Следващият път мога да включа и няколко учебника за "правене" на телевизия за разнообразие :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...