Комикси: "Batman: Europa"


Батман е един от най-великите комикс персонажи (най-великият, IMO) поради ред причини, но една от тях е това, че "наследството" му постоянно бива обогатявано с нови качествени истории, вместо да разчита само на популярността на класическите такива. "Batman: Europa" е пример точно за такава нова история, която заслужава вниманието на всеки Батман/комикс фен. Тя комбинира редица съставки за задължително bat-четиво: Батман (разбира се), Жокера, мистерия за разгадаване, по-различна и свежа концепция, чудесен и разнообразен арт. Но ако това не ви убеждава, позволете ми да задълбая в подробностите.

"Batman: Europa" всъщност е отделна комикс история, настрана от другите поредици за Човека прилеп, която бе разказана в 4 отделни броя в края на 2015-та и началото на 2016-та година. Това, за което ще ви говоря днес, е изданието с твърди корици, което събира всичките 4 броя на едно. То може да се чете напълно самостоятелно, без да изисква да сте чели комикс през живота си, което е огромен плюс за нови читатели.

В началото на историята Батман разбира, че е отровен със специален вирус, създаден специално за неговия генетичен код. Т.е. не е опасен за другите, но в рамките на седмица Прилепът трябва да разгадае мистерията кой и защо го е отровил, за да може да спаси живота си. За целта обаче той трябва да напусне пределите на родния си Готъм и да се насочи към Европа - континент, познат му най-вече от бизнес посещенията му като Брус Уейн. Тази принудителна екскурзия го изпраща в редица градове - Берлин, Прага, Париж и Рим, където са скрити отделни парчета от пъзела, сглобяването на който е от жизненоважно значение за Батман.

Допълнително усложнение обаче представлява сблъсъка с най-големия му враг - Жокера. На вечно усмихнатия психопат не може да се има доверие, но Батман се оказва принуден, въпреки инстинктите си, да си сътрудничи с него за разплитането на загадката... и спасяването на собствения си живот, за разнообразие от спасяването на всички останали.

Артът на Jim Lee/Guiseppe Camuncoli в първата глава ми е фаворит с обраната си шареност и усещането за нещо пастелено.

Писателите Matteo Casali и Brian Azzarello поставят акцента в "Batman: Europa" в две добре познати концепции от комиксите за Батман. Първо, сложните, сбъркани отношения между Батман и Жокера, които тук са разгледани от различния ъгъл на нездравия им временен съюз, но и от гледната точка на други персонажи. Второ, ролята на градовете в митологията на Батман. Готъм е нещо като отделен персонаж в комиксите. Това е градът на Батман, негова задача и отговорност. Този поглед към населените места се прехвърля и върху всяка една от европейските столици, които виждаме в "Batman: Europa". Обърнато е внимание на историята им, на това как жителите им гледат на тях, как се грижат за тях, как живеят в тях. Градовете не са случайно подбрани - те имат символично значение за опасната игра, в която Батман е замесен въпреки волята си.

То е засилено и от различния начин, по който градовете са представени чрез арта на комикса. Зад "Europa" стои наистина солиден тим от художници, начело на който е добре познатият Jim Lee. Уникалността на всяка една от четирите глави (т.е. отделните броеве) идва от художниците с европейски корен - Guiseppe Camuncoli, Diago Latorre и Gerald Parel. Всеки от тях има свой собствен стил, създаващ различно усещане във всяка глава и всеки един посетен от героите град. Личен фаворит ми е първата глава, "Berlin", където артът на Lee и Camuncoli е допълнен от синьо-зелената гама на колориста Alex Sinclair. Красота! Кра-со-та!

На съвсем друг полюс пък е визията на в глава трета - "Paris". Там Diego Lattore представя почти фотореалистични лица в панели с една "убита" кафяво-черна гама, където цветовете са само за акцент. Представете си бледото лице на Жокера, с една излизаща извън очертанията на лицето му червена линия, която отбелязва усмивката му. Цялостното усещане там е за разминаване на контури с цветове, което се връзва отлично и с историята за влошаващото се здравословно състояние на Батман, каращо очертанията на света около него да се размиват. Може на мен лично тази визия да не ми допада, но други ще оценят много повече нея. 

Diego Lattore тласка арта в една много различна насока в третата глава, което може да се понрави на някои хора повече, отколкото на мен.

"Batman: Europa" можеше да се изплъзне от погледа ми, защото след прочитането на първия брой още около излизането му, напълно бях забравил за историята. Но съм си късметлия - приятелката ми наскоро посети Панаир на детската книга в Италия и вместо да използва свободното си време за разходки из слънчева Болоня, се наредила на опашка с цяла тълпа нърдове, за да ми вземе комикс. След кратко съгласуване и въпреки убеждаването от моя страна, че си губи времето, ме зарадва именно с това заглавие. Както казах - късметлия съм. И на вас такива приятелки желая!

След като вече съм прочел цялата история, че имам намерение и да повторя, не ми остава друго освен дебело да подчертая, че ви препоръвам да прочетете "Batman: Europa". За това има много начини, но си струва да се сдобиете с този hardcover. Когато е в ръцете ви и очите ви "поемат" панелите от хартията, а не от монитор, ще оцените тази отлична Батман-история като малкото произведение на изкуството, което всъщност е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...