Книги: "Змията и Дъгата" на Уейд Дейвис


Хаити. Нощ. Влажната пръст се раздвижва. Песъчинки потрепват, смутени от невидима сила. Нещо търси своя път навън, далеч от тежестта на земята... и смъртта. Пръсти се протягат към Луната, готова да посрещне поредното зомби сред тази мистични земя.

ОК, сега забравете цялата тази псевдохудожествена помия, която драснах за увод, защото ще си говорим сериозно за зомбита. Давам ви две секунди, за да вдигнете недоверчиво вежди. И аз така направих, когато прочетох краткото описание към "Змията и Дъгата" на Уейд Дейвис, но все пак се престраших да опитам нещо, което на пръв поглед не беше "моята книга". Ах, колко съм грешал с този пръв поглед... Вие също ще сгрешите, ако не й дадете шанс, и до края на този текст ще се опитам да ви обясня защо.

Авторът Уейд Дейвис по професия не е писател, а етноботаник, т.е. човек, който изучава употребата на растения в различните култури. Автобиографичните окраски в първите страници на "Змията и Дъгата" показват, че е учен, който цени работата на терен, без значение в кой край на света се намира и колко враждебна към него е средата (или хората, която я обитават). Дейвис разказва как в началото на '80-те години на миналия век получава странно предизвикателство - да пътува до Хаити, за да разследва (от гледната точка на специалист, разбира се) твърденията за превръщането на мъртъвци в зомбита.

Причина за това е случаят на мъж, който 17 години след погребението си се представя на сестра си на един пазар в карибската страна. Той разказва как помни погребалната церемония, плача на сестра си, а също и как след това трима мъже го изкарват от гроба, пребиват го и го пращат да работи като "зомби" в близка плантация. Медиите, естествено, правят историята му световно достояние. Дейвис обаче подхожда скептично към предполагаемата сензация, а след това и професионално - подготвя своя собствена теория за това какви вещества от какви растения могат да бъдат използвани, за да се имитира човешка смърт. След което заминава за Хаити, за да открие колко много е сбъркал.

"Змията и Дъгата" е разказ за престоя му там, срещите му с местните, проучванията и предполагаемите открития, които прави. Вече ви споменах, че Дейвис не е писател, но си личи, че е чел доста - разказва увлекателно, подробен е без да се натрапва, а понякога си позволява и по-поетични забежки, например в описанието на това как вятърът галел листата в еди-коя-си нощ и пр. Той обаче е преди всичко учен, което проличава от по-строгия, но отново ненатоварващ подход при описанието на един или друг вид растение, неговите възможни влияния върху организма на човек и използването му в различни култури. Някак неусетно от резултати от лабораторно изследване, той се прехвърля върху интереса на японците към отровната риба балон, разказвайки за това колко хора загиват заради влечението си към риска и нейното месо.

Не се подвеждайте обаче - фокусът в тази книга е изцяло върху Хаити. Изследването на феномена "зомби" е само началото. То среща Дейвис с хаитяни, чрез които той, американецът, постепенно опознава един екзотичен и духовно богат свят. Дейвис разказва подробно за вярванията на "водун", погрешно възприет от консуматорското общество като "вуду". Забравете за творения на евтини писателски и режисьорски напъни като "вуду куклите", които, оказва се, никога не са били истинско нещо. Водун е богата система от вярвания, основана на баланса между добро и зло - две понятия, които самите хаитяни не разбират по начина, по който ние го правим. Дейвис се старае да представи достойно тази толкова непозната за масовия американец или европеец култура. И успява. За това помага и фактът, че самият той е привлечен от тайните, които водунското общество крие. Тайни, до които той се опитва да достигне чрез пари, време и дори риск за живота си, въпреки че в някаква степен те са далеч от основната му задача на острова.

"Змията и Дъгата" е и своеобразен урок по история на Хаити - също нещо, което няма как да научим в училище, нито пък ще се сетим да проверим в Wikipedia. С дарбата на талантлив разказвач и учител Дейвис разказва за покоряването на острова от европейците, избиването на коренното население и щетите върху богатите флора и фауна, както и пристигането на корабите, натоварени с африкански роби, обречени на нечовешко отношение и доживотен труд. Разказва за волята на тези хора, вярванията, които са донесли от старата си родина, тяхната борба за свобода и впечатляващи постижения в тази насока. Добавете и щипка лична философия от страна на автора, която обаче никак не тежи, и имате разнообразна книга, която се чете с интерес от корица до корица.

Казвайки корици, държа да похваля издателство "Ерове" за цялостната визия на българското издание. Предната корица, която виждате на снимката, е истинска наслада за окото и произведение на изкуството сама по себе си, поне за мен. Вътрешното оформление на книгата също е на високо ниво, като това внимание към детайла прави сериозно впечатление. Албена Лимони заслужава поздравления за художествената част, също както и целият екип на доколкото разбирам сравнителното новото и малко издателство. След обогатилите ме часове, прекарени със "Змията и Дъгата" обаче, имам намерение да прочета и издадената от тях "Дивашка жътва" (вижте какво написа Темз за нея тук), както и следващите от поредицата им "Cabinet of curiosity". Подобно сериозно, творческо, та чак интимно отношение към вида на книгите е нещо, което дори някои големи издателства нямат.

Но в случая визията успешно привлича към още по-любопитното съдържание. "Змията и Дъгата" е хем роман, хем научен труд, хем интересен урок по биология, история и още нещо. В книгата си Дейвис не се опитва да обори мистицизма, в който хаитяните вярват и който е запленил и самия него. Целта му е да даде научно обяснение на един феномен, развинтващ фантазиите на хората по света, като същевременно разруши безумните митове, наложени от Холивуд и евтината литература за вярванията на водун. За мен - повече успешно. Иначе нямаше да ви хваля книгата толкова.

Издателство: "Ерове"
Корици: меки (погледнете я тази психоделична ръчичка, бе, ох...)
Страници: 440

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...