Джо Абъркромби ни потапя пак в Кръга на света с нова трилогия... някой ден


Не плашете се, фенове на Джо Абъркромби! Надежда за нас, феновете му, има, като в случая тя е под формата не на поредния самостоятелен роман, а на цяла трилогия!

Докато пишех мнението си за сборника "Внезапни завършеци" се замислих за това, че писателят продължава да ни залъгва с отделни истории и самостоятелни романи, действието, в които се развива след първата му трилогия - "Първият закон". Захвана и друга, странична поредица в друг фентъзи свят, чиито оставащи две книги се надявам да видим на български (ревюто за първата – „Полукрал”, четете тук).

Но и за мен, предполагам и за много от вас, по-важно е кога ще получим истинско продължение на книгите от "Първият закон". Разпалилото се мое любопитство ме накара да потърся информация по темата и я открих на едно логично, но неочаквано място. Оказа се, че това лято Абъркромби е посъживил авторския блог в сайта си и е дал доста информация за новите книги, с чийто преразказ се надявам да зарадвам поне малко фенските ви души.

По думите на писателят, той е по средата на написването на цялата нова трилогия, действието в която се развива около трийсетина години след "Гласът на острието" или около 15 след "Червена страна".

Основните персонажи са нови и ще са общо седем на брой. Но спокойно, фенове на Глокта, Деветопръстия и прочие - много познати лица ще се появят в новите книги. Което е логично, с оглед на събитията в другите книги (без спойлери). Абъркромби посочва, че в процеса на писане до момента трима от новите главни герои се "получават доста добре", двама са ОК, а последните двама се нуждаят от още работа по тях. За лош късмет, точно те са тези, които движат най-много историята напред, и търпят развитие в трилогията.

Действието в книгите ще се развива най-вече в Съюза и Севера. Така новата трилогия ще продължи по-пряко сюжетните нишки от оригиналната такава, за разлика от самостоятелните романи. Абъркромби посочва и че светът, или поне части от него, преминават към по-индустриална епоха. Нещо, което лично аз не съм сигурен, че ми допада. Предпочитам по-простите и "изостанали" фентъзи светове – времената в тях, в които светът се върти около меча и магията.

Иначе планът на Абъркромби е доста интересен - да напише чернови на всички книги от новата трилогия, преди да подготви първата от тях за публикуване. Целта му, доколкото разбирам, е да направи една наистина цялостна трилогия, а не да завърши една книга и по средата на втората да си каже "Ех, ако можех да променя това нещо или пък този герой".

Всяка книга ще е разделена на три части, т.е. частите ще са общо 9. Към момента Абръкромби е нахвърлял чернова за цялата първа книга, а в момента пише третата част от втората книга. Остава му още доста писане и, за огромно съжаление на всички нас, заявява, че скоро не трябва да очакваме нова книга от него. Но кой знае – с това темпо ми се струва напълно възможно до края на 2018 г. първата книга да се появи на английски. Но това вече е изцяло мое предположение.

За момента това е малкото информация за следващата трилогия в Кръга на света. Ако решите, следете и вие блога на Абъркромби за информаци, но по-скоро ви препоръчвам да стоите настрана. Четейки за това, което предстои, читателският глад се изостря още повече...

Рецензии на книгите на Джо Абъркромби:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...