"Let the past die."


Връщайки се от второто ни гледане на "Междузвездни войни: Последните джедаи", с Темз обсъждахме две неща. Първо, безумния начин, по който Кайло Рен прикляка с лек ритник настрани, когато включва меча си. Все едно пали стар мотор. Поза, която доста забавлява жената и дори я накара да ме предизвика "на дуел" насред Бизнес парк.

Другото нещо бяха баща и неговия невръстен син, които стояха един ред над нас. Чудесно е, че родителите предават любовта към сагата на следващото поколение. А когато момчето възкликна "Уоу!" при първата поява на Рен с маската му, това някак стопли сърцето ми. Има надежда!

Кайло Рен, по мое мнение, се утвърди като основния персонаж на новата трилогия. Защитавам го още от "Силата се пробужда", защото и там беше комплексен и различен злодей. Нещо, от което всеки филм, всъщност, се нуждае. 

Едно от нещата, в които "Последните джедаи" успява, е именно това да доразработи този персонаж - да ни обясни (част от) мотивите, тласнали го към Тъмната страна, да ни подлъже с надеждата, че той може да бъде "спасен", и в един от най-изненадващите моменти във филма да ни покаже как той напълно се отдава на мрака и

ДОВЪРШВА ТОВА, КОЕТО ДЯДО МУ ЗАПОЧНА!

В крайна сметка Анакин Скайуокър беше този, който пръв заяви, че иска да властва над своята нова Империя (за справка: Епизод III) и впоследствие прикани сина си да му помогне, за да си поделят властта (Епизод VI). Но ето, че неговият внук направи това, въпреки цялата си вътрешна борба и тежестта на произхода си. Job well done, kid!

Да не пропускаме факта и че Адам Драйвър е способен актьор (на светлинни години от Хейдън "мразя пясък" Кристенсън), който с грозноватата си физиономия и талант успява да "даде живот" на своя персонаж.

Един Кайло пролет не прави. Въпреки клюна.

Именно със случващото се около Кайло ще запомня "Последните джедаи". В своя текст за филма в Webcafe (цък, цък) вече излях първоначалното си разочарование от бликащата от екрана политкоректност и сякаш умишления среден пръст за всички теории, появили се в Интернет през последните 2 години. Когато обаче филмът слегна в съзнанието ми, а и сега, след второто гледане, в никакъв случай не мога да кажа, че съм разочарован.

Хареса ми това, че не е пълно копие на "Империята..." или "Завръщането...", въпреки очевидни намигвания и към двата филма (не остана друго за копиране, така че Епизод 9 вероятно ще е доста свеж). Хареса ми, че Поу Дамерън също получи повече внимание и се разви като персонаж, макар бесния феминизъм на Кейтлин Кенеди и компания да се опита да го изкара "разгорещено пилотче, обичащо експлозиите". Хареса ми видимата доминация на Първия ред и почти пълното разгромяване на Съпротивата, което обаче беше помрачено... ммм, "осветлено" твърде много с цялата тази надежда за бъдещето.

ОК съм с Рей, но тя продължава да е твърде еднопластов и леко скучен персонаж. Винаги праволинейно добра, малко като Люк в оригиналната трилогия и Оби-Уан в прикуълите (Дейзи е сладка, но й липсват таланта и чара на МакГрегър. И трябва да хапва повече).

Ако Рей беше яла повече, Сноук нямаше така лесно да я размята наляво-надясно. Да, Ънкър Плът й даваше по "една четвърт порция", но след присъединяването към Съпротивата снабдяването с вкусна и питателна храна не би трябвало да е проблем.

Оставяйки настрана факта, че филмът е напомпан до предел с феминистично-дайвърсити анаболи, имаше чисто сюжетни елементи, които не харесах. Роуз, например, ми става все по-антипатичен персонаж, който е натоварен с твърде много драматични теми: за семейството, любовта, войната, парите, грижата за природата, свободата, имаме го отново и женско/расовия момент. Присъствието й натежава във филма и то не по добър начин. 

Не помага и това, че сцените с нея и Фин изглеждат като излезли от прикуъл трилогията. BB-8 управлява AT-ST, докато те пускат евтини реплики, по дяволите... Но вероятно идеята е да се угоди дори на тези зрители, които са фенове на Епизоди I-III. Чувал съм, че има и такива.

Феновете искат твърде много.

Ето, казах го. Нямам проблем с това, че не разбрах кой е Сноук. Има още един филм, все пак, а дори там пак да не стане ясно, отново няма проблем. Произходът му ще се разбере в някой друг формат - комикс, книга, анимационен/телевизионен сериал. 

Не можеш да разкриеш всичко в един филм, особено ако то не помага на неговата история. А в "Последните джедаи" Сноук е само средство, за да бъде развит още образа на Кайло Рен. Да, и на мен ми е много интересно кой всъщност е той, откъде идва и за кого се бори, но нека ви попитам нещо:

Когато преди няколко десетилетия се появява оригиналната трилогия, зрителите знаят ли кой е Императора? Или го разбират едва когато Лукас разказа историята на Шийв Палпатин в Епизоди I-III?

За отговорите на някои въпроси просто трябва да се почака. Интернет ни разглези и ни позволи да фантазираме твърде много и едни други да подкрепяме фантазиите си. Но понякога нещата не трябва да са чак толкова сложни.

Вече се примирих и с цялата "Остави миналото да умре" идея, която Disney започнаха да прокарват още с Епизод 7. Новата трилогия има за цел да грабне нови фенове, като малкото момче с киното, за което споменах, а не да глези феновете на оригиналните епизоди. За тях/нас са предвидени самостоятелните филми, чието действие се развива около онзи период.

Заради това приемам за добро, че Епизоди 7-9 не разказват за приключенията на пенсионираните Люк, Хан и Лея, а обръщат внимание на следващото поколение. Тези продължения се забавиха с 20-30 години и щеше да е абсурдно да гледаме Хамил, Форд и Фишър в главните роли. 

Големият плюс за мен е, че не знаем какво се е случвало с любимото ни трио в един доста обширен период от "Завръщането..." до "Силата се пробужда"; една неразкрита територия, изпълнена с потенциални приключения и нови врагове. А това са приключения, които могат да бъдат разказани, както вече казах, и в друг формат - книга или комикс. За много зрители важат само филмите, но аз се радвам на Star Wars в почти всичките му форми и дори съм някак надъхан от това да видя с какво ще бъде запълнен новия canon.

Не само унищожението на новия джедайски храм, но и основаването му са неща, които искам да прочета в книга/комикс. Потенциалът за истории с Люк, Лея и Хан в момента е огромен.

Мога да продължавам с размислите и страстите за филма до излизането на Епизод 9 или поне до "Solo: A Star Wars Story" догодина, но по-добре да спра. Всеки има мнение. Моето е, че макар The Last Jedi да има своите сериозни слабости, все пак има и силни, свежи страни, които го открояват в поредицата. Най-лошият Star Wars за мен си остава Епизод 1.

Сега продължавам с четенето на книгата "Star Wars: Thrawn" на Тимъти Зан, която започна страхотно и е част от новия canon. Отметнах и няколко броя на комиксите "Star Wars" и "Darth Vader" (Marvel се справят страхотно с новите поредици). Има много неща, които ще усетите като "вашите Междузвездни". Просто трябва да ги потърсите. And may the...  не, не, не:

The Supreme Leader is dead. Long live the Supreme Leader!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...