Какво да гледате: "Batman: Gotham by Gaslight"


От малък любя, тача и милея за всичко, което е свързано с Батман. Вероятно личи, щом дори тормозя приятелката си с детска маска на най-великия супергерой, измислян някога (казах). Именно заради тази моя привързаност оставих настрана обичайния си скептицизъм към алтернативните истории, които авторите в DC Comics така много обичат, и с отворени обятия приветствах новата анимация "Batman: Gotham by Gaslight".

Нейде из 18 век в Готъм вилнее сериен убиец. Неговите жертви са бедни жени от простолюдието. Такива, които не са приоритет нито на полицията, нито привличат вниманието на висшето общество. Убиецът се е кръстил със семплото, но доста подхождащо му име Джак Изкормвача (yeah, I know). Но друга мистериозна фигура, кръстосваща павираните улици на Готъм през нощта, има намерение да сложи край на неговото органовадещо хоби. Става дума за мъж, маскиран като прилеп, който се опитва да усмири беззаконието в един побъркан град. Става дума за Батман.

Както ви става ясно, това е една напълно самостоятелна история от типа "what if". Тя запраща познати ни герои като Брус Уейн, Селина Кайл, Харви Дент, комисар Гордън, Алфред и т.н. няколко века назад - със сходни, но не напълно професии, биографии и цели. А с оглед на цялата готическа аура, която Батман носи в себе си, подобна трактовка на идеята е не само приемлива, но и много любопитна.

Мац, писи-писи... Дори в алтернативна история Селина Кайл (Catwoman) отново е най-подходящия (интимен) партньор на Батман и му спасява задника неведнъж. Ето така се прави, а не с измъчен "The Last Jedi" феминизъм.

Анимационният сериал е базиран на графична новела със същото име, която не съм чел, но сега определено мисля да поправя това. Фактът, че за пръв път се сблъсках с историята в анимационния вариант може би допринася и за задоволството ми от нея - "Batman: Gotham by Gaslight" ми беше изключително интересен, а големият Обрат вътре истински ме изненада.

Стилът на анимацията напомня на класиката "Batman: The Animated Series" (TAS), която лично за мен остава ненадминат еталон в жанра. Сиво-черните и кафеникави тонове на моменти обаче не са достатъчни и всичко изглежда твърде светло, шарено, за мрачен анимационен филм.

А "Gotham by Gaslight" определено е мрачен - с рейтинг "R" е в Щатите, т.е. не е нещо, което да пуснете на 6-годишния си брат, за да го направите фен. Ножове, кълцане, пръскаща кръв, писъци и доста груб език... Вероятно вече изграждате картината в главата си.

Облягането на визуален стил, сходен с този на Batman TAS, винаги е плюс.

Ако не можете да си го представите, винаги можете да погледнете трейлъра. Лично аз обаче не препоръчвам това, тъй като той е по-скоро неуспешен - не успява да улови качествата на анимацията, нито нейната специфична атмосфера, а и съдържа дребни спойлери. 

Освен с достатъчно интригуваща история и намигане към TAS във визуално отношение, впечатление ми направи и подхождащата музика. Незнайно защо тя ме подсети за саундтрака на "World of Warcraft", който ми служеше за подкрепа и вдъхновение в съботното ми дежурство.

Лично за мен "Batman: Gotham by Gaslight" е едно от най-добрите попадения сред анимационните филми на DC, където те по принцип се представят по-добре от Marvel. 

Много по-сполучлива е от адаптацията на "Batman: The Killing Joke", която ме разочарова, или пък "Batman vs. Robin" - няма да простя на DC, че пропиляха възможността да адаптират добре такава страхотна история като "The Court of Owls". По-добра е и от игралния "Justice League", ако горните заглавия не ви говорят нищо. Ако все още имате съмнения - прочетете и ревюто за "Gotham by Gaslight" в Superheroes-bg.

Още Батман анимации, които си струва да гледате:

- Batman: The Dark Knight Returns (по комиксите на Франк Милър)

Веднага ви препоръчвам да започнете да четете и основния комикс за Батман. Можете да започнете от най-скорошния брой #1, в който авторът Том Кинг пое поредицата и по мое мнение твори чудеса. Можете да прочетете повече за историите "I am Gotham" и "I am Suicide" в блога, а скоро ще пиша и за останалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...