Комикси: "Detective Comics" на Джеймс Тиниън или възходът на Батманите


Батман почти никога не е работил сам. До него в безумната, маскирана война с престъпността винаги е имало поне един Робин, а с годините Черният рицар се сдобива с все повече и повече съюзници. Някои от тях предпочитат да са постоянно около него (кой не би искал да работи с Батман?), а други - да действат и сами.

Но какво ще стане, ако Батман ги събере в един отбор с общ команден център и ръководство, който по-бързо и ефективно да се справя със заплахите в Готъм? Как би изглеждала една мини-Лига на справедливостта, обединена от едно - знакът на Прилепа и значението, което той носи?

На това отговори писателят Джеймс Тиниън IV след като оглави поредицата "Detective Comics", която запълва пътуванията ми с метро през последния месец. Гладът ми за още батмански истории покрай основната поредица - "Batman" на Том Кинг, ме кара да опитвам всичко друго с любимия ми Човек-прилеп, появило се откакто DC подеха своята Rebirth инициатива, даваща свежо начало на много от героите си. И тъй като съм добър Бирко и искам повече от вас да посегнат към тези комикси, дойде моментът да ви ги нахваля.

Напълно възможно е да четете тази история самостоятелно

Историята, за която ще си говорим, започва от Detective Comics #934. Нека голямата цифра накрая не ви плаши - не е нужно да сте чели нищо друго досега, това може преспокойно да ви е и първия комикс. Повечето злодеи, с които новият бат-отбор се сблъсква, са нови (и изненадващо сполучливи). Ще се запознаете с тяхната предистория от самото начало, а що се отнася до самия отбор на Батман - бързо ще се ориентирате кой какъв е. Колкото повече четете, толкова повече ще научавате за миналото на отделните персонажи.

Една нова ера за защитниците на Готъм

В първия том (Vol. 1 - Rise of the Batmen) Батман решава най-накрая да опита нещо ново - координиран тим от членове на т.нар. бат-семейство, които да патрулират из Готъм и да спират заплахите за гражданите му по-ефективно от всякога. Тази донякъде утопична идея всъщност е на Red Robin, Тим Дрейк, който, по един или друг начин, има основна роля в цялата история и нейното развитие.

Освен Тим в отбора влизат Стефани Браун (Spoiler) - дъщеря на покоен третостепенен злодей, която Батман се опитва да тласне в правия път; обучената от Лигата на убийците на Ра'с Ал-Гул Касандра Кейн, носеща кодово име Orphan; както и най-големият риск, поет от Батман - включването на злодея Clayface в групата.

Става дума за бившия актьор Базил Карло, който след инцидент се превръща в масивна и опасна камара от глина. Батман вярва, че в Базил все още има добро и му дава шанс да го докаже.

Приятелството на отхвърлените - отношенията между "злодея" Clayface и Orphan са един от примерите за чудесно описаните и развити връзки между героите в комикса.

Редом до Човека-прилеп като ръководител на "отбора" застава Batwoman - братовчедката на Брус Уейн Кейт Кейн. Нейната роля е особено важна, защото едно от първите предизвикателства пред групата супергерои е Колонията - паравоенна организация, ръководена от бившия военен, баща на Кейт и вуйчо на Брус - полковник Джейкъб Кейн.

Всеки един от героите в т.нар. Gotham Knights (или както те се обръщат към себе си - "the team") има своите собствени сили, слабости, стремежи и преследващи го кошмари. Историята, която Тиниън ни разказва в почти 50 броя, е посветена не само на Батман, но на всеки от тях.

Подобно на любимите ви сериали, към третия или четвъртия том на "Detective Comics" вече ще сте се привързали към някои от героите, а други откровено ще ви дразнят с решенията си.

Но за да се развиват едни супергерои, срещу тях трябва да има адекватна заплаха. Заплахите тук идват и отвътре - недоверието, съмненията и личните интереси носят раздор в групата в определени моменти. През останалото време задачата им да пазят Готъм се усложнява, защото враговете им също се обединяват.

Не е само Колонията. Насреща им застават The Victim Syndicate - група хора, чиито животи по злощастно стечение на обстоятелствата са били съсипани от Батман и неговите съюзници. Лигата на сенките, предвождана от майката на Касандра/Orphan, също има своите планове за Готъм. Сред опасностите се нарежда и набожен изкуствен интелект, който твърде буквално приема идеята за разпространение на Божията воля чрез "прочистване" на Готъм (и сякаш леко е изкопиран от Ultron, ама 'айде...).

Имаме и любимото на DC пътуване във времето, което по принцип не харесвам. Този път е изключение - Gotham Knights се сблъскват с Батман от едно възможно бъдеще, който не е Брус Уейн (няма да ви кажа кой е, ще разберете сами). Той е склонен да убива и знае кого от групата трябва да ликвидира, за да промени бъдещето към по-добро... по неговите критерии. Това, което той разказва на бат-отбора посява съмнение в самите тях, и може да е още по-гибелно за тях и за целия Готъм.

Един възможен Батман от бъдещето има своя версия за това как трябва да се бори престъпността - изкуствен интелект, който вижда и чува всичко, и е готов да прибегне до смъртоносна сила.

Как да четете?

Както казах, можете преспокойно да прочетете цялата сага за Батман, Batwoman и техният екип, написана от Джеймс Тиниън IV, без да четете каквото и да е друго комиксово. Историята е събрана в "Detective Comics" броеве от 934 до 981. По удобният вариант е да я четете, събрана в томове (Volumes) - книги от по 120-150 страници, събиращи няколко броя и една цяла история в едно. Излезлите до момента томове са пет:

Vol. 1 - Rise of the Batmen
Vol. 2 - The Victim Syndicate
Vol. 3 - The League of Shadows
Vol. 4 - Deus Ex Machina
Vol. 5 - A Lonely place of living

Скоро би трябвало да се появи и последният, шести том - Batmen Eternal, който слага край на историята и с който Джеймс Тиниън IV казва "сбогом" на поредицата, която продължава с други автори и сюжет.

Защо да четете?

Защото в тези общо над 700-800 страници Тиниън не разказва само отделни сюжети, а една мащабна, цяла история. Той развива чудесно второстепенни супергерои, които, ако продължат да се радват на подобно внимание, някой ден могат да са много повече от това. Освен това бяга и от прокобата "добрите винаги побеждават без проблеми".

Тук победата идва със загуби за бат-отбора - напускащи членове, скандали между останалите, че дори смърт. Е, комиксова такава, която, както може би знаете, рядко е перманентна, но все пак я има. А загубата на един персонаж, макар и за кратко, може сериозно да повреди останалите...

Тиниън пише така, че да гарантира едно - след края на неговата история Батман, Batwoman и оцелелите членове на групата вече няма да са същите. 

В заключение: ако харесвате Батман и социалната динамика, която комиксите за супергеройски отбори носят, тези шест тома ще ви харесат. Къде да ги четете - решавате сами, но за тези, които предпочитат хартията, споменавам, че комикси в София поне можете да намерите в Greenwich на "Витошa", Ciela в "Парадайз Център" и, струва ми се, в една от книжарниците Orange (не е тази на Графа). 

Може да има и другаде (ако знаете, пишете един коментар тук или във Facebook, за да е по-лесно да се ориентираме). А и винаги можете да си ги поръчате през Amazon, например.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...