Едно DaDa Aniventure приключение


Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adventure". Точно това ми идва на ум след един изненадващо изпъстрен с действие уикенд, в който помагах на любимата, направихме първия брой на живо на "С книги под завивките", изненадващо водихме представяне на комикс на Aniventure ComicCon, а на всичкото отгоре разговарях и с Исус. Но всичко по реда си...

Поне едно нещо беше планирано. Макар и малко късно, в понеделник започнахме да информираме всички, които следят страницата и канала на влога ни, че в събота, 15 септември, ще сме в Dada Cultural Bar, за да си говорим за книги. Тамошният властелин Любо и Темз, дейната ми жена, бяха решили групово да допринесем с нещо към програмата на фестивала "КвАРТала". В събота притеснението от изпълнението на живо и пред публика дойде в последните часове преди събитието, но нямаше много време да мислим за това.

Преди това криза от търговски характер наложи спешно да посетим първия ден на Aniventure ComicCon. Занесохме, забележете, един брой "малка масичка", а след това пренесохме и доста на брой комикси. Никога не знаеш накъде ще те отвее вятъра... 

Цялата одисея (и реално първото ми, макар и непланирано посещение на това любопитно събитие) завърши с разговор с косплейър, който или беше Исус (както аз мисля), или всички, включително и моя милост, го мислеха за Исус (както Темз мисли). Заедно с него благодарихме на "баща му" за жена ми, а след това оставихме някакви тийнейджъри да му целуват ръцете. Да не кажете после, че младите не са вярващи.

Веднага след това "зареждане" (включително и духовно), презаредихме и малко сили и се озовахме в Dada Cultural Bar за планираното ни публично излагане. Когато сте на една честота, макар и да свирите различни песни, както сме ние с Темз, подобни неща минават по-гладко от очакваното. Някой си беше забравил чашата с ром, която на мен, виден трезвеник от около 2 месеца, също ми помогна. Застанахме пред един микрофон и спретнахме брой на живо на "С книги под завивките" пред една скромна, но чаровна аудитория. С шегите, закачките, препоръките на книги и размислите на тема "Цири трябва да е бяла в екранизацията на "Вещерът"". 

Снимка: Евгени Димитров


Благодарности на всички, които ни приютиха, който дойдоха, които ни подкрепяха, смяха се, пиха и говориха с нас. За един период от време самата идея да го направим не пред обектив, а пред хора, беше стряскаща. Както казах и там - сега разбирам актьорите във филмовия жанр за възрастни. Има и някакъв видеоматериал от това начинание, който е възможно скоро да видите под някаква форма в канала на влога. Ако ли не, да сте дошли, когато е трябвало.

Минути след като приключихме с "шоуто" дойде и една не чак толкова приятна изненада. Оказа се, че човекът, който на следващия ден трябваше да представи Стен Дамянов на премиерата на комикса "Просто Спас" на Aniventure ComicCon, се е разболял и няма да може да отиде. И кой го замести? Познайте от три пъти. 

Тези, които познават Темз, са наясно, че при проблем жена ми намира решение, дори когато това означава повече работа и усилия за нея (което има и добра, и лоша страна). Аз, от своя страна, вярвам, че трябва да подкрепяш човека до себе си в предизвикателствата. И когато ми каза "Имам да ти кажа нещо", аз вече знаех, че ще последва "Ние ще трябва да представим Стен". Аз заспах в 1 през нощта, тя е останала още час, за да доизкусурява въпросите за следващия ден и да подготвя презентация за сцената.

И дойде неделята. Неделя, която започна с последни редакции, търсене на работеща книжарница с принтер, последни нерви и пътуване с шофьор на такси в София, който не знаеше как да стигне до "Интер експо център". Но ето, че и представянето мина, при това успешно. 


Снимка: Христо Блажев

За хартиения "Просто Спас" ще ви говоря скоро, за мъките му в интернет сигурно знаете. Но искам да отбележа само едно нещо от нещата, които авторът му Стен Дамянов каза в отговорите си на нашите горе-долу сносни въпроси - че иска България да има нейн собствен герой, защото реално си нямаме много такива. В голяма степен всички ние сме Спас, така че gj, Стен (а в комикса я има и мисията с хеликоптерчето от Vice City, което, надявам се, мнозина мои набори ще оценят).

Снимка: Антон Меляков

Трябва да вмъкна, че не си тръгнах с празни ръце от Aniventure ComicCon. След като на 4-те (!) места, на които се продаваха комикси на английски, не успях да открия томовете на "Batman", които ми трябват, си взех "Flashpoint". Осъзнах, че май съм го гледал само в анимационна форма, но така и не съм го чел...

Мислите си, че героите сигурно вече са били уморени? Един Monster по-късно вече бяхме отново в Dada, където Темз и Мартин Колев (бургаският автор на "Софийски магьосници") си говориха за писане, магия, вдъхновение и защо, по дяволите, онова нещо в Бургас го наричат "Мост". За пръв път чух едно сносно обяснение, но все пак продължавам да се бунтувам срещу масовото "защото свързва Бургас с морето"...

И така завърши един различен уикенд, в който планирано или не, трябваше да излизаме извън заоната ни на комфорт. И все пак намерихме начин пак да ни е комфортно. 

За довиждане ви оставям последния за момента брой на влога. В него решихме да използваме натрупания опит, за да ви дадем нашите съвети как да подбирате книгите, които взимате с вас, когато отивате на почивка или просто някъде на път:Основна снимка: Антон Кръстев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...