Подкаст


С микрофон и добро настроение човек може да забавлява не само себе си, но и много други. Може би заради това най-нагло влязох в клуба на малцината българи, записващи подкаст. Става дума, разбира се, за "Birecast" - проект, замислян повече от година, който най-накрая е реалност. 

"Birecast" e подкаст, т.е. аудиошоу на български език, в което си говорим за всичко нърдско - комикси, филми по комикси, фентъзи (и други) книги, кеч, сериали, музика (жичка), Star Wars и т.н. Във всеки епизод/брой имам гост - нърд като нас, с когото коментираме някоя основна тема от развлекателния свят. През останалото време ви информирам за интересните новини в горепосочените области, препоръчвам ви неща за четене и гледане, и т.н. 

Нов брой на "Birecast" излиза всяка втора неделя, така че отбележете си го в календарчетата си. Подробности за това що е подкаст и как можете да го слушате, ще намерите в дъното на страницата.

Линкове към епизодите:

1. "BIRECAST E01" (15 януари) - Гост: Георги Кънев. Основна тема: Star Wars vs. Star Trek;

2. "BIRECAST Е02" (29 януари) - Гост: Данаил Найденов. Основна тема: Филмовата вселена на Marvel;

3. "BIRECAST E03" (12 февруари) - Гост: Темз Арабаджиева. Основна тема: Сериалът "Peaky Blinders";

4. "BIRECAST E04" (26 февруари) - Гост: Флориан Пекаж. Основна тема: Фентъзи авторът Брандън Сандърсън;

5. "BIRECAST E05" (15 март) - Гост: Петър Чернев. Основна тема: Филмите по игри - WarCraft и Assassin's Creed;

6. "BIRECAST E06" (26 март) - Гост: Иван Вълков (koleda321). Основна тема: Прогнози за WrestleMania 33

7. "BIRECAST E07" (12 април) - Гост: Петър Чернев. Основна тема: Най-добрите и най-лошите филми по игри

8. "BIRECAST Е08" (28 април) - Гост: Йоан Запрянов (YoTheReal). Основна тема: Прогнози за WWE Payback 2017

9. "BIRECAST E09" (21 юли) - Гост: Данаил Найденов (PopcornMoviesBG). Основна тема: Spider-man, Venom и филмите на Sony/Marvel

Страницата ще бъде обновявана с линкове и към новите епизоди. Ясно ми е, че форматът изобщо не е популярен у нас (на Запад обаче е налице бум на подкастинга), но според мен и няколко мои преподаватели от ФЖМК (все умни хора) това рано или късно ще се промени. И всички заедно - аз като подкастър, вие като слушатели - можем да се борим именно за това. Приятно слушане!

Но какво всъщност е това чудо "подкаст"? Това е асинхронно радио-предаване, включващо говор и/или музика, което е достъпно в дигитален формат (най-често .mp3) и може да бъде „изтеглено” автоматично от Интернет. След като бъде изтеглен веднъж, подкастът може да бъде слушан на всякакви устройства – компютри, таблети, смартфони, MP3-плейъри.

Как да го слушате? Опциите са две - онлайн или офлайн. Основният начин е като изтеглите .mp3 файла от посочените линкове с различните епизоди на  "Birecast". След това можете да го слушате където, когато и както решите. Има и друг вариант: да го слушате онлайн в YouTube (където е под формата на аудио-клип). Седмица след пускането им в блога, епизодите се качват и в страницата във Facebook също под формата на видео.

Еднорогът, който удари приятелката ми

Доста неща съм правил пред камера. Като всеки друг телевизионен репортер съм тормозил хора, които като видеха микрофона все едно виждаха но...