NationStates: Да управляваш държава сякаш е игра...

Преди около седмица, вече тотално отегчен и донякъде разочарован от eRepublik, реших да потърся някоя друга онлайн игра, която да се опита да задържи интереса ми. Търсех конкретно някаква политическа игра, свързана с управление и вземане на решения. За мой късмет попаднах на NationStates, която в известна степен задоволява някои от желанията ми.


Та... NationStates е онлайн базирана игра. След регистрация си избирате име на държавата, нейно мото и знаме. След това имате възможност да отговорите на няколко въпроса, които определят някаква първоначална политическа ориентация на страната. Не съм много сигурен доколко вярно e тестчето (все пак моята страна в началото бе сложена в категорията Democratic Socialists, което не е това, което очаквах...), но е добро като за даване на някаква начална насока на страната ви (не, че има някакво значение).

Оттук започва самата "игра", която честно казано не е кой знае колко забавна в обичайния смисъл. Искам да кажа, че не на всеки ще му е интересно да се занимава със сайта. А "занимавката" отнема наистина малко време - след създаването на държавата ежедневно ще получавате по един казус за разрешаване - протест на работещите в даден сектор, предложение за забрана на някоя книга или филм, въпроси относно свободите в държавата и др. Т.е. цялата "игра" се състои във вземането на едно решение дневно. Може да не посещавате сайта няколко дни и когато влезете ще има няколко въпроса, които да изискват действие от ваша страна (т.е. при възникването на проблем не е задължително да бъде решен още същия ден). От това какви решения взимате по дадените казуси пък се променя няколко показателя: гражданските права, състоянието на икономиката на страната и политическите свободи. Също така се променя и политическата насоченост на страната (вчера Birovaria стана Inoffensive Centrist Democracy, с което съм по-съгласен).

В общи линии знам, че малко ще са хората, които ще се заинтересуват от този сайт. Лично на мен обаче ми допадна и ако помогна на някой, който би го харесал, да го открие, ще съм доволен. NationStates не е нещо свръх-забавно, но дава възможност да се вземат решения (макар и по един леко семпъл начин, щях да се радвам на повече детайли), при това важни, и те кара да се замислиш как би постъпил ако наистина животът в цяла една държава зависи от теб. Поне мен ме кара да се замислям, но може би се вживявам прекалено много. Не е като да не се случва често...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...