Злодеите в задаващото се продължение на The Dark Knight и малко пояснения за един от тях

The Dark Knight беше един много, ама много добър филм. Новата, силно реалистична визия за света на Батман, която Кристофър Нолън представи в Batman Begins и доразви във втория си филм по темата, се оказа адски добра и като идея, и като изпълнение. След като през изминалата седмица за пореден път гледах The Dark Knight мога най-спокойно да кажа, че това вече ми е най-любимият филм за човека-прилеп въобще, измествайки дори тъй таченото произведение на Бъртън Batman Returns от първото място.

През тази седмица обаче излезе и една новина по темата, свързана с доста чаканото от мен (а и от доста други, предполагам) продължение на "Черният рицар". То ще се казва The Dark Knight Rises (доста слабо име, бих казал, фенският вариант "The Caped Crusader" ми харесваше много повече) и ще излезе през лятото на 2012, т.е. светът още няма да е свършил и ще успеем да изгледаме филма. Заглавието и датата на излизане на филма по кината са ясни от доста време, но през тази седмица бе отговорено на един от другите основни въпроси: кой/кои ще са злодеите във филма? Отговор: Селина Кайл (по позната като Жената котка) и Бейн (по-познат като... Бейн). За първата няма какво толкова да се каже - който е гледал Batman Returns най-вероятно помни, че там тя бе изиграна от Мишел Пфайфър. В новият филм на Нолан честта се пада на Ан Хатауей, която според мен не е най-добрия възможен избор. Просто... тя никога не ми е била симпатична като външност, а и някак съм силно скептично настроен за това как ще изиграе уж съблазнителната Селина Кайл (никъде в излязлата информация не се споменава "Жената котка", а само истинското име на героинята "Селина Кайл"). Да, аз и за Леджър бях скептичен, а той взе, че взе посмъртно Оскар (напълно заслужен), но тук ситуацията е по-различна. Наистина се надявах на някоя по-...красива, сексапилна, не знам. Женският каст продължава да е една от малкото слаби страни на филмите на Нолан за Батман.

По-интересното в случая е главният злодей (мисля, че ще е главен) в лицето на Бейн (Bane). Проблемът произтича от това, че той е много малко познат на редовия зрител, който е чувал за Батман само във филмите по темата. Да, има поява в помията "Батман и Робин", за която писах наскоро, но там е далеч от комиксовия първообраз и е просто поредната гавра на режисьора Джоел Шумахер (ПЕДЕРАСТ!) с феновете. За това ако сте гледали "Батман и Робин" и помните ръмжащата горила с гумени мускули Бейн оттам - забравете го! Това няма нищо общо с истинския Бейн, с този Бейн, който се надявам, че Нолан ще ни представи.

Bane

А ето и малко история, за да сте по-наясно (в случай, че ви интересува, разбира се): Бейн отрасва в затвор в някаква измислена държавица в Латинска Америка, където от дете е принуден да се защитава от другите затворници, най-често убивайки ги. Основното му занимание през годините в дранголника стават четенето на книги и редовните изтощителни тренировки, които го правят както изключително начетен, така и изключително силен. Знаейки за физическите му сили, надзирателите го превръщат в жертва на експеримент с военно оръжие - химикал, носещ името Venom, който се вкарва в организма на човек с идеята да го направи машина за убиване. За разлика от другите опитни мишки, Бейн не само оцелява, но и се пристрастява към Venom. Когато го вкара в системата си той става още по-силен и огромен. След като се измъква от затвора Бейн се озовава в Готъм Сити и оттам нататък е ясно. Най-голямото му постижение май е това, че в комиксите за човека-прилеп Бейн счупва гръбнака на Батман, обездвижвайки го за известен период от време. Доста "разбирачи" очакват това да се случи и във филма, но лично аз се надявам Нолан да не го направи. Защо? Защото е очаквано. Гадно е да гледаш филм, знаейки, че ще се стигне до еди-какво-си. Затова аз по-скоро си мисля, че по-вероятно е да видим момент, в който се намеква за счупването (примерно Бейн да се опита да го направи), но дотам да не се стигне. Без счупени гръбначни стълбове, моля.

Основното, което трябва да се знае за Бейн и което всъщност го прави добър избор за филмов злодей, че той (комиксовият оригинал, не гаврата на Шумахер) е изключително умен злодей, не само изключително силен. Така че определено съм доволен от избора на Нолан. Все пак май се поизчерпаха злодеите, които по някакъв начин да се вписват в неговата реалистична Вселена. Е, може би The Riddler, но Нолан най-вероятно си има причини да не го избере (най-вече що се отнася до продължаването на досегашната история).

Ролята на Бейн е поверена на Том Харди, който може да ви е познат от Inception и Rockenrolla. Аз лично съм доволен от избора - Харди ще може да придаде интелигентен вид на Бейн, но ще трябва сериозно да се постарае с мускулатурата, ако искат да запазят този елемент (а той е много важен) от оригинала. Въпреки, че след като видях снимки от Bronson (друг негов филм), мисля, че това няма да е чак такъв проблем...

Том Харди

Та това е. Просто исках да дам някои разяснения на неразбралите и на незнаещите. Чакам този филм с голямо нетърпение, повече от тазгодишните Captain America, Thor и X-Men: First Class взети заедно. Ти си, Нолан!

PS: А Джоел Шумахер все още е педераст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...