Книги: "Преобърнатият свят" на Кристофър Прийст

Кратък увод, несвързан с конкретния пост: Не знам колко от хората, посещаващи блога, обичат да разпускат с четенето на книги (но незнайно защо се съмнявам да са много). Въпреки това реших, че след доста постове със заглавие "Какво чета..." си струва да направя една отделна категория (виж лентата вдясно), носеща заглавието "Книги". В известен смисъл блогът вече се превърна и в нещо като читателски дневник, така че просто това е нормалната еволюция на нещата. Но сега да продължим по-конкретно.

Имам сериозния проблем доста трудно да си харесвам сам книги. Заглавието и краткият текст на задната корица рядко са достатъчни, за да ме накарат да дам определена сума за книга, особено ако е на някой непознат ми автор. Затова ценя препоръките и след една такава препоръка ми стана интересно що за роман е "Преобърнатият свят" на Кристофър Прийст. И я купих.


Започваме с важния факт, че жанрът на книгата е фантастика, при това от онези класически фантастики от не толкова близкото минало, които внимателно изграждат един цял свят, който може да се стори малко объркващ и стряскащ за обикновения човек. Имам предвид, че повечето хора са свикнали със заобикалящия ни свят, неговите правила, социален ред, физически закони и т.н. и когато им бъде представено нещо различно те трудно го приемат. Затова подобно предупреждение е важно.

Не съм чел кой знае колко много фантастични романи, но по-интересното за мен от голямата колекция на баща ми съм го минал, така че не съм чак от горепосочените. Даже се възхищавам на автори на фантастика, които успяват до почти най-малките детайли да създадат един правдоподобен, различен свят. Прийст успява, поне според мен. Започвам с успокоението, че главните герои са хора, тъй като знам, че има читатели, които като чуят фантастика и се сещат за филми, наблъскани с извънземни (Star Wars, Star Trek и т.н.). Т.е. този роман е достатъчно човешки, при това към края си доста, за да се хареса на голям брой читатели.

Ще разкажа съвсем накратко за какво става дума, при това с текст, подобен на този на задната корица на книгата, така че да не разваля някоя изненада в повече от това, което издателите са сметнали за разумно: в центъра на "Преобърнатият свят" е градът Земя, който е в постоянно движение в преследване на точката, наречена оптимум, от която зависи... много. Книгата проследява историята на града от гледната точка на главния герой Хелуърд Ман. Хитрото от страна на автора в случая е, че Ман постепенно се запознава с града, социалния ред в него, начина му на функциониране и заобикалящия го свят, вместо от самото начало да знае всичко. По този начин читателят се учи за света заедно с главния герой. Силен похват, който много ми харесва, особено при книги, в които толкова неща са различни от нашата реалност и трябва да бъдат подробно описани.

Не искам да разкривам повече от историята, затова по памет ще цитирам човека (Йоан, той си знае), oт когото първо чух за книгата. Той доста добре беше казал, че в книгата постоянно се задават много нови и нови въпроси за града и за света, на които впоследствие бива отговорено, поне на по-голямата и важна част от тях. Финалът е може би едно от най-важните качества на книгата, защото е по-различен от това, което очаквах, но в голяма степен точно затова и ми хареса. Но няма да спойлвам, това вече бе изяснено.

Като заговорихме за неща, които са ми харесали от стила на писане на автора, трябва да спомена и идеята да раздели книгата на няколко части. В по-голямата част действието се разказва от главния герой, но в определени моменти е нужна по-обща гледна точка, за която авторът е използвал ролята си на неучастващ в действието разказвач. Това изобщо не пречи, даже е от полза, защото в противен случай романът трябваше да се движи строго спрямо вижданията на главния герой, което е невъзможно, както ще видят тези, които прочетат книгата. За финал мисля да спомена, че не мога да посоча нещо в превода, което да не ми е допаднало, добър е, а пък и външното оформление на книгата е прилично, даже добро. И мисля да се огранича дотук. Малко суха (но важна) информация:

Издателство: Август
Жанр: фантастика
Брой страници: 320
Цена: 14 лв.

Не знам доколко този по-подробен пост за книга е успял да убеди някого да я прочете или изобщо да разпали интерес в някой от вас поне да я разгледа в някоя близка книжарница, но и занапред мисля да обръщам по-сериозно внимание в блога на книгите, които чета. Ще съм доволен ако съм от полза на интернет потребители, търсещи мнение за дадено заглавие. Четете. Хубаво е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...