Какво чета... (19.12.11)

В последно време ударно се завърнах и към четенето, макар и не толкова силно, колкото през лятото. Последният път, когато писах за книги, беше за първата книга от фентъзи трилогията на Джо Абъркромби "Първият закон", носеща името "Гласът на острието". Е, преди няколко месеца прочетох и втората книга, която ми хареса дори повече. Заглавието й е "Преди да увиснат на въжето" и предлага нова обстановка (даже... три?), нови герои, нови истории и развитие на предните. Не мога да ви кажа много по историята, която е директно продължение на тази от първата книга, а и е прекалено сложна за разказване в няколко реда. Ще посоча само две неща: в тази книга имаше два сексуални момента, които ме накараха да ококоря очи. В единия Абъркромби чрез няколко реда стенания и реплики на прекалена искреност разказва за един доста забавен акт, а в другия виждаме как един влюбен мъж, отивайки да посети дамата на своето сърце, я вижда да прави секс с друг. И дори ги гледа за малко, докато от сърцето му се късат парче по парче. Ах, любов, любов... Ама наистина "...".

"Първият закон" е наистина страхотна поредица и отново я препоръчвам на всички, които се нуждаят от нещо приятно за четене. Имайте предвид обаче, че е трилогия, историята е цяла и ако ще я започвате по-добре да прочетете всичко (и да дадете 60 лв. за книгите). Няма смисъл да прочитате само първата книга. Аз преди няколко седмици си купих и последната, трета книга ("Последният довод на кралете"). Забавното обаче е, че въпреки, че отглагах закупуването й с месеци, сега, когато я имам, отлагам започването й. Предполагам, че ако имам време ще й се насладя през коледната ваканция.

С какви неща обаче са заети очите ми в последно време? Ами... с университетски. Наближава сесия, а и да не наближаваше, имайки предвид специалността ми, основното, което трябва да върша, е да чета. В една библиотека за стари книги в Пловдив открих "Вторият етаж" на Костадин Чакъров, някогашен деец в БКП, който разказва от своята гледна точка случващото се в партията до самите промени през '89-та и '90-та години. Макар и ставаща за четене, книгата не е за масовия читател, особено за по-младите. Интерес обаче може да имате (макар силно да ме съмнява) към "Изграждането на Европа" от Франсоа Рот, в която е описана историята на създаването на Европейския съюз, както е описана и структурата му. Макар и да става дума за суха материя, описанието на Рот е добро и увлекателно и става за запознаване и на обикновения читател с чудото (защото наистина си е чудо), наречено ЕС. А за хора като мен е перфектен справочник.

Сега пък, по собствено желание, съм се захванал с "Изборите и кампаниите: същност, стратегии и концепции" на Георги Л.Манолов. Мисля, че заглавието ви говори достатъчно. Следващият път, да се надяваме, че ще успея да ви препоръчам повечко художествени заглавия, но най-вероятно ще е след сесията. Дотогава: четете. Мъже, жените ще ви харесват повече. Жени, от четене се отслабва. True story.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...