Какво да гледате (15.02.12) - "Anonymous", "A Dangerous Method" и "Tinker, Tailor, Soldier, Spy"

Този път ще посоча само по-сериозни филми, тъй като това е нещото, което съм гледал в последно време. И не очаквайте екшън или много CGI. За това ще си говорим през лятото на комикс-филмите (dance). Да започваме обаче със смисленото, което гледах:


"Tinker, Tailor, Soldier, Spy" (трейлър) - Изключително. Добър. Каст. В защита на това твърдение започвам да изреждам: Гари Олдман (номиниран за Оскар за ролята), Джон Хърт, Марк Стронг, Колин Фърт, Том Харди, Киърън Хиндс (Цезар от HBO-ския "Rome"). И нямам предвид, че доброто е само в подбора на имената - говоря за актьорската игра на тези хора в този конкретен филм. Най-силното качество на TTSS определено са актьорите, но и фабулата заслужава адмирации: по време на Втората световна война на доскорошен агент на британското разузнаване му се налага да разследва предполагаемото наличие на "къртица", работеща за СССР. Дотук, повече не мога да кажа. Важно е обаче да ви предупредя, че това просто не е филм за масите. Първо, защото е доста бавен. Не очаквайте екшън, много стрелба или преследвания с коли. Второ, защото не е лесен за разбиране. Ако не следите внимателно действието, някои важни детайли могат да ви убегнат и в един момент да се усетите, че нямате идея какво се случва и защо. Малко по-особеният монтаж също е фактор за това, тъй като понякога е трудно да определиш коя сцена е в настоящето и коя показва вече минали събития. Ако обичате по-трудносмилаеми филми обаче и можете да се концентрирате за два часа, ви чака един прекрасен шпионски филм. "Шпионски" в буквалния смисъл на думата, а не в джеймсбондовския такъв. И просто не мога да не отбележа великата сцена, в която на коледно парти британски разузначавачи започват да пеят химна на СССР. Култ.

"A Dangerous Method" (трейлър) - Странен филм. Разказва за запознанството и взаимоотношенията между Зигмунд Фройд и Карл Юнг и, разбира се, зараждането и развитието на психоанализата. Майкъл Фасбендер (Магнито, X-Men First Class) играе Юнг, а Виго Мортенсен (motherf'n Арагорн) - Фройд. И двамата се справят доста добре, особено Мортенсен, който доста умело ни представя един уверен в идеите си Фройд, който не харесва някой да не е съгласен с него. Кийра Найтли пък прави горе-долу успешен опит да ни убеди, че е побъркана с нечовешко изкривяване на долната челюст и с обичайните ръкомахания. Не е най-убедителната лудост, която съм гледал във филм, но все пак бива. Ако се интересувате от тематиката или наистина нямате какво да гледате, си струва да опитате. Филмът си е нормална драма. Да, няма екшън, сори :/

"Anonymous" (трейлър) - Гледаем е, това е сигурно. Rhys Ifans се справя добре с ролята на Едуард Де Вер, като цялостната визия на героя е страхотна (по моите критерии за стил). С представянето си чак ми вдигна интереса за The Amazing Spider-Man (където играе Кърт Конърс/The Lizard). Да, успях да спомена филм по комикс докато пиша за филм за Шекспир. Самата теория, че Шекспир не е автор на пиесите си е точно това - теория. Няма значение дали сте съгласни или не, за да дадете шанс на филма, а той не набляга само на това, ами и на политическата ситуация в Англия по това време и борбата за трона на кралица Елизабет. Както казах - гледаем. Дотам. Като единствен по-сериозен минус мога да посоча един от проблемите на първият филм в този пост: времевото разположение на сцените. В смисъл... в един момент си в настоящето (така де, 1701-ва) в следващия те връщат 40 (май) години по-рано и то без каквото и да е предупреждение. Трябваше ми половин час, за да направя връзката и да оприлича младите герои на старите, за да схванат, че ни представят и миналото им. И между другото интересно е да видиш филм на Ролан Емерих, в който светът да не е пред свършване.

И за финал: хора, моля ви, стойте настрана от "Ronal The Barbarien". Харесвам анимационни комедии, харесвам просташкия, леко пародиен хумор, но не харесах този филм. Издържах едва 30 минути, за които искрено се засмях само на една смърт в началото. Може би не схващам скандинавския хумор (филмът е правен нейде там, на студено), но просто... *представете си потръпваща погнусена физиономия*. Гледайте някой от горните три филма. gg.

1 коментар:

  1. Смея да кажа, че Ronal The Barbarian е най-голямата простотия, която съм гледал. Определено доказва, че викингите са доста далеч от хумора като цяло.. А и определено на моменти ми приличаше на някакъв хентай.. Особено когато отиваше да открадне книгата и от всичко само топките му останаха ненамазни с праха за скриване.. аехаехеахаех Бахти простотията...

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...