"Под прикритие" - Размисли и страсти

Препоръките на няколко души и доста навиване от тяхна страна бяха необходими, за да започна да гледам българския сериал "Под прикритие". Както споменах и в един скорошен пост, първоначално гледах епизодите на парчета от по 15 минути по време на хапвания. Тоест не ме грабна така бързо, както може би се очакваше. И все пак към средата на първи сезон сериалът ми стана по-интересен и за има-няма две седмици го изгледах целия (като същевременно успешно се подготвях за три изпита). И, естествено, реших да кажа няколко думи, за да (може би) убедя скептиците, между които доскоро бях и аз, че ако няма какво да гледат си струва да му дадат шанс. За тези, които пък са го изгледали, споделям мнението си по двата минали сезона, но това във втората част на поста.

Преди да започна с основното обаче, искам да посоча нещо, което изключително много ме издразни и май става традиция за българските сериали: още от първи епизод в откриващата графика на сериала пишеше "Под прикритие: Сезон 1". Поправете ме ако греша, но според мен за сезони трябва да се говори ако първият сезон на дадена продукция е бил успешен (гледан, донесъл пари). В случая обаче още от началото ни се казва "Втори сезон ще има със сигурност", което е малко дразнещо. Точно това желание на продуцентите на български сериали всяка тяхна продукция да продължава да върви дълго време ще доведе до спад в качеството на самите продукции (пример: "Стъклен дом"). Но дотук с тази забележка. Да наблегнем на "Под прикритие".

1. Основни впечатления от сериала (няма спойлери)

Какво лично на мен ми направи добро или лошо впечатление в продукцията ще посоча посредством точки, защото е най-лесно:
  • Историята. Основната фабула мисля, че е ясна на всички: дете на престъпник попада под закрилата на полицай, който го изпраща в чужбина, за да бъде обучено за работа под прикритие. Когато хлапето се връща в България е внедрено в престъпната организация на голям мафиотски бос, като целта е да събере достатъчно доказателства, за да може лошият да бъде заловен. Наскоро четох статия, в която се споменаваше приликата с "The Departed" на Скорсезе (велик филм между другото). Не се бях замислял, но има нещо подобно. Няма значение при условие, че резултатът е добър. Основата е добра, развитието също... Действието е представено някак реално, каращо те да повярваш в това, което виждаш. Много от случващите неща са логични, няма огромни дупки. Така че това е сериозен плюс.
  • Главната роля. Тук вече имаме минус. Не раздавам Оскари или нещо подобно, но като зрител имам правото да кажа, когато нечия игра не ми харесва. Ивайло Захариев, актьорът, който играе Мартин, ченгето под прикритие, просто не се справя добре. Много сковано поведение, недостатъчна емоция в изказа и в израженията на лицето му. Чудя се дали пък не са му дали главната роля единствено, за да краси сериала. Това нямаше да се натрапва толкова, ако ролята му беше по-малка, но, по дяволите, става дума за главния герой. Между другото самата лоша игра на Захариев може и да не е точно негова вина - гледах клипче с bloopers (неуспешни дубли, най-често заради смях на актьорите) и там той изглеждаше някак по-естествен, отпуснат. В края на втори сезон подобрение се забелязва, особено в една конкретна сцена, но нея ще я спомена когато започна да говоря по самите сезони.
  • Уникалните образи на някои от героите. Играта на "Мартин" може би нямаше да изглежда толкова зле, ако други актьори в сериала не се справяха страхотно с образите, които са им дадени. От раз посочвам имената на героите (защото с актьорите ще стане претупано, може да проверите кои са): Джаро (главният лошковец), Иво, Росен Куката и дори Косъма. Лично за мен само заради техните образи и това как са изиграни си струва човек да изгледа целия сериал. Чочо Попйорданов също прави силна поява във втория сезон. Огромни аплодисменти!
  • Цялостната визия на сериала. Сценография, режисура, работата на операторите - всичко е на едно доста приятно ниво. В началото имаше някои излишни междинни сценки, но изгладиха това впоследствие. За съжаление тук там не ми харесва подредбата на сцените, но недостатъци в това отношение се забелязват рядко.
  • Липсата на наистина добри женски образи. Може би е нормално за сериал, в който се разказва история за гангстери, но все пак тази липса се усеща. Визуално никоя от актрисите с по-важни роли в сериала не грабва поне мен (освен може би Елица от втори сезон), а не е като да имам адски трудни за покриване критерии. Що се отнася до актьорската игра най-отличаваща се е Койна Русева в ролята на адвокатката Бояна. Главната героиня (дали?) Съни пък лично за мен се оказа изключително дразнещ персонаж, но може би е умишлено. А и сигурно зависи от личната преценка на човек.
  • Екшън/интрига/напрежение. Има ги. Не винаги, но на доста места. Къде по оригинален начин, къде не - важното е, че едно от основните изисквания за това един сериал да е успешен е изпълнено.
  • Прекаленото продуктово позициониране. Няма да казвам на какви продукти и организации има вмъкнати реклами в сериала, но определено в един момент тъй модерното продуктово позициониране идва малко в множко. А и ми е интересно как може да се навиеш да те рекламират в сериал, в който свързват името на организацията/институцията ти с организираната престъпност. Може би наистина няма лоша реклама...
Това ми идва наум на първо време. Не знам дали е достатъчно, но май са някои от основните неща, които са ми направили впечатление, а може би ще направят впечатление и на вас. Ако наистина няма какво да гледате, дайте шанс на "Под прикритие". Аз с доста мъки се навих да го направя и сега не съжалявам, даже напротив - доволен съм от видяното. Сериала може да откриете както на познатото място за теглене, така и в YouTube (където е много по-удобно).

2. Мнение за сезоните (съдържа спойлери. Тези, който имат намерение да гледат сериала, а все още не са, да не четат)

Първи сезон - Тук по-накратко, защото вторият сезон разми и отдалечи спомените ми за първия. Започна бавно, но това е нормално. Беше нужно време да се обяснят взаимоотношенията между героите, да се обърне внимание на всеки герой, да се завъртят някакви интриги както между основните герои, така и при второстепенните. Големият минус за мен бе краят на "сезона". Нямаше кой знае колко интригуващо събитие или реален край на нещо, а просто бяха повдигнати няколко въпроса, но които трябваше да се чака отговора.

Втори сезон - Не започна кой знае колко интересно, а и голям минус бе това, че малко неща са бяха променили в края на първи сезон. Това обаче започна да се променя и колкото повече напредваше сезонът, толкова повече имаше промяна в пейзажа. Убийството на Съни си беше марк-аут момент, имайки предвид, че изобщо не я харесвах. А и не очаквах да е успешно. Добър обрат. Това доведе и до най-добрия и запомнящ се момент с Мартин - скандалът с Попов на покрива на някаква сграда. Журналистката Елица и ченгето Нешев бяха приятни допълнения към галерията от герои. Някои подистории бяха изключително забавни (продуцентството на Косъма и преоткритата вяра на Куката) и вдигнаха много нивото на епизодите. Интересно, но по средата сезонът ми напомняше на екранизация на "Grand Theft Auto" - отделна "мисия" или "задача", дадена от Джаро, а подчинените му изпълняват. И все пак всичко бе логично и се натрупваха случки и доказателства за големия финал. Последният епизод, макар и малко насилствено удължен, определено бе добър. Един истински season finale. Финалната сцена с присъдите на Джаро = злато! И, естествено, за да се даде стабилна основа на предстоящия трети сезон, трябваше да видим как арестуват Мартин пред изумения поглед на Иво (браво, Бахаров! Браво!). Сцената бе важна, да, но дойде много рязко след присъдите - Нешев докато беше в съда, изведнъж бе на гробищата. Ц, ц, ц...

Това е. Чакаме трети сезон (четох, че започва на 26-ти март), като може би сега вече ще го гледам по БНТ1. Да имам желание да гледам нещо по националната телевизия... О, чудо!

PS: Един познат (Тошо/Зото, много от познатите, които ще прочетат това, също го познават) мноооого прилича на Ивайло Захариев. Или Ивайло Захариев прилича на Тошо, все тая. Защо го казвам? Защото вече замислям пародия :/
PS2: И втори послепис - продуцентите изглежда имат желание да продадат сериите и в други страни и са му сътворили трейлър със субтитри на български, както ме информира един колега. Макар да не дава добра представа за сериала, поне е забавен с превода ("Стреляй бе!" = "Shoot him!"). Може да го видите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...