"American Reunion" / "Американски пай: Отново заедно" - Ревю

Хубаво съм тръгнал да пиша ревю, но какво всъщност да кажа за този филм? Ако сте гледали някой от първите "пайове" (1, 2 и "American Wedding") в общи линии сте наясно с идеята. Може би трябва да се огранича в едно изречение? How about... гледайте този филм!


Достатъчно убедително? Не? Твърде изкуствено? ОК. Първият ми аргумент е, че наистина не си спомням откога не се бях смял така на филм. И не само аз, а цялата препълнена зала в киното. Често смехът бе толкова силен, че не можеше да се чуе диалога. Мисля, че не е необходимо да пояснявам, че хуморът е откровено просташки. Това е "Американски пай", все пак.

И тук се налага да направя важно пояснение: този филм е първото реално продължение на първите три "пая". Забравете "Голата миля", "Band Camp" и другите "American Pie presents" простотии, които излизаха направо на DVD-та и чиято единствена връзка с оригинала бяха бащата на Джим и участието на измислените братя, братовчеди, баджанаци и т.н. на Стифлър. Забравете ги! Ако изобщо ги помните, всъщност. Аз май с мъки съм изгледал само един-два от общо четири. American Reunion обаче няма общо с тях (и съмнителното им качество), има (почти) всички герои на първият филм и... е забавен. Това е важното.

Историята накратко: Джим, Оз, Финч, Кевин и Стифлър се озовават в родното си градче за сбирката по случай 13-тата година от завършване на гимназията. Там са заедно с жените и децата си (в случая на Джим), разбира се, а се засичат и с бившите си приятелки и множество познати. Сблъскват се с реалността: вече са стари и други хлапета вече вършат глупостите, които те са вършели. За всеки от петимата има по някаква малка история, като, естествено, в центъра е Джим. И... следва смях.

Почти се разплаках още на първата сцена (която всъщност май беше съдържанието на един от трейлърите), a след това има много други, с пъти по-смешни. Отново подчертавам: хуморът е просташки. Ако сте фенове на някакъв по-интелектуален такъв... какво всъщност правите в блога ми?!? Но за хумора във филма: просташки шеги, повечето на сексуална тематика. Малко голота, малко крайности и доста вулгарен език - напълно в духа на първите три филма.

Забележки? Само една: в един момент, в който героите (разбира се) достигат до някакви прозрения за себе си и живота си, филмът губи част от темпото си и така през почти целия последен половин час. В смисъл, че смешните неща са доста по-нарядко. Към самия финал обаче нещата отново набират скорост, а филмът завършва с размазваща сцена... в кино.

Казах достатъчно. Гледайте го. Ще се смеете. Точка. Край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...