Препоръчан сериал: "Breaking Bad"

Лятото е най-подходящият момент човек да започне да гледа някое TV шоу, което не е гледал досега. Основните причини са многото свободно време, удобството на това да можеш да изтеглиш целия сезон, а да не ти се налага да чакаш седмица след седмица за нов епизод, както и множеството мнения из интернет за това кое си струва и кое не. Това, което четете, е точно едно такова мнение, в което аз имам намерение да ви препоръчам моята лятна зарибявка за 2012 година – сериалът на AMC “Breaking Bad”.


Ще започна с един абзац, съдържащ малко обща информация за основната фабула, най-вече нещата, които стават ясни в първи епизод. Ако искате да разберете всичко сами обаче, може и да пропуснете този абзац.

Главният герой тук е Уолтър Уайт (в ролята Браян Кранстън, който сте виждали като бащата на Малкълм в едноименния комедиен сериал). Уолтър е учител по химия в една гимназия в Албакърки, Ню Мексико. Има син-тийнейджър, болен от детски паралич, а с жена му чакат и второ (непланирано) бебе. Животът му определено не е от най-леките, а се усложнява допълнително и когато Уолтър разбира, че е болен от рак на белите дробове. (Бел. Биров: не, не е пушач, но щеше да е хубав намек). Лечението е твърдо скъпо и не му остават много месеци живот, поради което той трескаво започва да мисли как да подсигури семейството си за времето след смъртта му. И тогава се появява идеята да започне да произвежда метаамфетамин...

Нахвърлих нешата отгоре-отгоре, колкото да добиете представа, като детайлите ще можете да видите сами, ако решите да дадете шанс на сериала. А си струва, определено. “Breaking Bad” за мен е един от най-добрите сериали, които са ми попадали някога. Пробвах първи епизод преди известно време, но сбърканата начална сцена ме отказа набързо, което, сега съзнавам, беше сериозна грешка, която се радвам, че поправих. Това лято му дадох нов шанс и съм повече от доволен.

Кой е най-големият плюс на сериала? Браян Кранстън. Този човек прави великолепна роля и най-вероятно това ще е ролята, с която ще бъде запомнен. В продължение на цели четири сезона (в момента тече пети) Кранстън перфектно изиграва всяка една емоция, всяка една тревога или радост на героя си Уолтър Уайт. Най-важното: възползвайки се от страхотния сценарий, той успява да пресъздаде на екран как изглежда една невероятна трансформация на един човешки характер. Защото докато в началото на сериала Уолтър Уайт е загрижен за семейството си скромен учител, чиято фамилия („white” = бял) доста му приляга, с почти всеки епизод неговият образ става все по-мрачен и по-мрачен до степен, в която сякаш вече не е същия човек. И това не е насилено. Просто нещата, които се случват на героя му, биха променили всеки. Удоволствие е обаче да наблюдаваш промяната точно в този образ, на добрия съпруг и учител, превръщащ се в едно изключително лошо човешко същество.

Има недовлни, че спойлвам нещо? Не, не се тревожете. Де факто не съм ви казал почти нищо. Просто се опитвам да посоча еволюцията на героя на Кранстън като най-големият плюс на сериала. Не случайно е печелил „Еми” за ролята.

Но, разбира се, сериалът има и други плюсове. Много добрият сценарий, който прави всеки епизод интересен. Лично за мен първите няколко епизода на трети сезон бяха най-слаби, но това е изключение на фона на останалите, предходни и следващи. Тук рядко нещо се развива по план и всеки герой има някаква роля в объркването или оправянето на дадена ситуация. Трудно някой може да бъде посочен като излишен.

Ааарън Пол, който аз лично помнех като „пича от „Thoughtless” на KoRn” също прави добра роля, играейки дилъра Джеси. През сезоните се появяват множество други интересни персонажи, някои от които изиграни много добре. За мен лично малък минус са женските такива, защото жените в „Breaking Bad” до една са изключително дразнещи (сещам се май само за едно изключение). Не казвам, че всички са „лоши” – имат и добри, и лоши черти, даже повечето са от „добрите” (макар в сериала, подобно на живота, такива разграничения да е трудно да се направят), но просто нещата, които говорят и вършат лично мен ме дразнеха, дори когато бяха привидно правилни. Може би симпатизирах на лошите постъпки, знам ли...

В момента тече петият сезон на сериала, който ще е и последен, но за съжаление от AMC (телевизията, която го излъчва) са решили да разделят сезона на две части – осем епизода ще излязат това лято, а останалите осем – през лятото на 2013-та. Това обаче не трябва да ви спира – най-спокойно може да изгледате първите 4 сезона (всеки от които с по 13 епизода, освен първи, който има само 7) и да си оставите целия пети за догодина, когато сериалът приключи. Четвърти сезон има достатъчно солиден финал, като пети сезон по-скоро дава отговори на въпросите „Ами сега?” и „Какво остана неизяснено?”. Това е първият път, в който един подобен сезон ми се струва напълно на място, а за момента всеки епизод от него е изключително силен.

”Breaking Bad” определено е страхотен сериал. Акцентът в него не са метаамфетамините и перипетиите около производството/дистрибуцията им. Да, това е основата на повечето случващи се неща, но акцентът пада върху героите и това как те се променят след това, което им се случва; след решенията, които взимат. И точно това го прави толкова реален и толкова ангажиращ вниманието на зрителя. Препоръчвам ви да му дадете шанс. Изгледайте първи епизод, но не правете моята първоначална грешка и не се отказвайте след откриващата сцена. Изгледайте целия епизод и преценете дали си струва да го гледате. Ако отговорът е „да”, ви гарантирам, че ви чакат множество интересни истории и много приятни часове в компанията на Mr.White и Jesse.

PS: Ако този леко суховат текст не ви е убедил, поне си дръпнете първи епизод, за да не е било напразно писането на поста, ехехехе.
PS2: Между другото, по някоя от българските телевизии са го излъчвали с името „В обувките на Сатаната”. Глупав превод (ако изобщо може да се нарече превод), който трудно би успял да привлече зрителското внимание.

2 коментара:

  1. Абсолютно вярно - Breaking Bad е страхотен сериал и най-добрият такъв на АМС. /Mad Men отдавна започна да издиша/ Не помня откога не съм гледал толкова качествен сценарий, реалистична актьорска игра и логично развитие на действията.
    След ударния трети сезон обаче ми се стори, че четвърти е лека стъпка назад. Не знам, може би съм имал големи очаквания. :) Както и да е, нямам търпение да излезе целия пети, за да го подхващам от раз. :)

    ОтговорИзтриване
  2. На мен пък трети не ми допадна особено, особено в началото, за сметка на четвърти, където нещата, особено към края станаха доста интересни. Сега пети пък ме удивлява с поне по една култова и адски запомняща се сцена на епизод.

    "Mad Men" беше в списъка ми от шоута, към които имам интерес, но тотално го бях забравил. А и щом е започнал "да издиша" ще почака още доста :D Благодаря :)

    ОтговорИзтриване

Поради зачестилия спам, сега всеки коментар ще трябва първо да бъде одобрен преди да се публикува, така че не се учудвайте, ако коментарът ви не се покаже веднага. Извинявам се за неудобството :)

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...