"Отмъстителите: Ерата на Ултрон" - Ревю

Още от същото. Това предлага "Avengers: Age of Ultron" и едва ли някой ще бъде изненадан. Разликата? Повече екшън, малко по-малко хумор и малко повече драма. Но то това и се искаше. Нали?

Задължителният плакат с яки пози :D

Филмът ни среща с екипа от супергерои, формирал се в края на първия "The Avengers". Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Hawkeye и Black Widow обикалят света в търсене на остатъци от нео-нацистката организация "Хидра". Бият лошите, всичко върви наред... до момента, в който умните глави в групата (Тони Старк и Брус Банър) не правят една голяма грешка, наречена програмата "Ултрон" - изкуствен интелект, който има особено виждане за бъдещето на Земята.

Обичайната формула за филмово-комиксов апокалипсис, скъпи бирохолици. И докато Ултрон крои големите си планове, Отмъстителите се оказват изправени пред най-огромното предизвикателство (каква драма!) - да останат единни, когато всеки един от тях е толкова различен от другите не само в силите, но и в убежденията си. Това носи един приятен, по-дълбок елемент към иначе очакваното от филма - битки, експлозии, унищожени градове и улици, писъци и т.н. Режисьорът Joss Whedon още след първия филм каза, че иска втория "The Avengers" да е по-мрачен и да се фокусира върху героите в екипа и взаимоотношенията им. Това определено го има. Като се започне от един странен романс (Fifty Shades of Green), премине се през търканията между двамата най-изявени лидери (в подготовка за друг филм - "Captain America: Civil War") и се стигне до най-приятната изненада за мен:

HAWKEYE! Най-пренебрегнатият герой от първия филм тук получава предостатъчно внимание. Не само, че не е показан като най-слабото звено в екип, съставен от богове и хора със суперсили, но дори има някак сплотяваща роля. Не само, за да не се разпаднат Отмъстителите, но да бъдат привлечени и нови "бойци" към каузата. Освен това най-накрая получаваме и малко от чувството за хумор, с което комиксовият Клинт Бартън е известен.

Освен него всеки един от останалите петима има своите моменти, своето място в цялостния пъзел на филма. Намерено е време, за да бъдат изградени прилично и две нови лица - Пиетро (Quicksilver) и Уанда Максимоф (Scarlet Witch). Двамата са родом от измислена източноевропейска страна (защото всичко лошо идва от Източна Европа, знаете) и силите, които притежават, им отреждат роля в сблъсъка между Отмъстителите и Ултрон.

"Asta la vista, Авенжари!" или "Да бъдеш или да не бъдеш... Спасител".

Като казах Ултрон... Джеймс Спейдър, който озвучава робота, е велик. В гласа на Ултрон се усеща една постоянна нотка на арогантност, а дори в маниерите му има една такава лекота, каквато може да се очаква от "бог сред смъртни". Има нещо шекспирово в образа на изкуствен интелект, искащ да заличи човечеството (малко терминаторско, да, но пък комиксите предхождат Скайнет, така че...). Изненадващо за мен, в Ултрон също има и доза хумор, което е обяснимо, имайки предвид връзката му с Тони Старк. Но появата на изкуствения интелект и неговото развитие са неща, които сами ще видите. Това, на което искам да обърна внимание е, че макар да се нарежда сред по-добрите злодеи в Marvel-ските филми, потенциалът на Ултрон сякаш не е разгърнат изцяло. Твърде претупано изглежда всичко около него. Оставено му е недостатъчно време, за сметка на гореспоменатите драми между самите Отмъстители и представянето на други нови герои. В заключение: Ултрон е интересен злодей, но можеше да е нещо повече.

За екшъна няма какво да говорим.... Има ги епичните моменти, макар тук сблъсъците между самите супер герои да са силно ограничени, а да се заляга на "добри срещу лоши" (както е логично). Iron Man vs. Hulk, така силно рекламираната битка, изобщо не разочарова. Финалът на филма също е достатъчно епичен и запомнящ се, макар там най-силно да се усещат някои слабости в сценария, които не ми допаднаха. И без да разкривам каквото и да е, следващият филм - "Avengers: Infinity War" (Part 1-2) ще ни предложи един доста различен екип Отмъстители. А имайки предвид, че режисьорът също се сменя, вероятно ще носи нещо различно и като усещане. Joss Whedon направи невъзможното и създаде не един, а два страхотни филма за екип от супергерои, но сега е ред на братята Русо ("Captain America: Winter Soldier") да внесат нещо свежо.

Че харесах новият "Avengers" е ясно - все пак като като комикс-фен съм силно пристрастен. И все пак... има нещо, което ми липсваше. Може би съм очаквал нещо повече, нещо отгоре, което е странно - когато отиваш да гледаш филм по комикс трябва да си наясно какво те очаква. Има и друго - за пореден път филм на Marvel изглежда като прелюдия към следващо заглавие. Вградени са множество елементи, които да бъдат развити в други бъдещи заглавия, но освен това цялата история вместо да е фокусирана върху себе си, сякаш вече гледа отвъд.

И все пак не очаквате да ви кажа да пропуснете, нали? "Avengers: Age of Ultron" си е 2 часа и половина чисто забавление и даже горещо препоръчвам да го гледате. Ако първият не ви е харесал, вероятно и с този няма да е по-различно. В противен случай обаче слагайте Iron Man костюма, завъртайте чука, скачайте на Quinjet-a и политайте към кината. 

И си носете лък и стрели. Защото и от тях има полза. 

---

PS: Да отговоря на редовния въпрос: да, има бонус-сцена по време на надписите, макар и много кратка. Ще се наложи да изтраете само една-две минути, докато минат имената на главните актьори. 
P.S.2: Филмът си струва да се види на кино, а не да чакате горе-долу прилични пиратски релийзи, които да гледате вкъщи. Не, че филмът няма да изкара достатъчно пари и без няколко билета в повече (200 милиона за 4 дни, а още не е имал премиера в САЩ). Просто атмосферата на голям екран е наистина епична. А и си е друго също на голям екран да видиш трейлъра на "Star Wars: The Force Awakens".
P.S.3: Май не харесах Vision.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...