"Човек срещу бог" в първия цял трейлър на "Батман срещу Супермен"

Хайде този път без много излишни приказки. На тазгодишния Comic-Con получихме първи цял трейлър на "Batman v. Superman: Dawn of Justice" и дори в момента танцувам от кеф пред компа, защото притесненията ми изчезват едно след друго. Гледайте, нуубове!


"The red capes are coming! The red capes are coming!"

Хахаааа! Не пиша за пръв път за филма, но този път ще съм по-благоприятно настроен от останалите. Да започнем с основното - през март 2016 г. двама от най-популярните супергерои, измисляни някога, ще се изправят един срещу друг на голям екран. "Batman v. Superman: Dawn of Justice" ще бъде втората лента от филмовата вселена на DC и в известна степен ще развие историята, започната в "Man of Steel" (после прочетете и ревюто ми за него, а след това и го изгледайте, ако все още не сте).

Дотук добре. След първоначалната еуфория след обявяването на филма и последвалите бесни фенски реакции след някои наистина странни кастинг решения (Бен Афлек за Батман, по дяволите, и Джеси Айзенбърг като Лекс Лутър, два пъти по дяволите), филмът най-накрая започна да придобива някаква ясна и доста приятна форма. Трейлърът показва доста неща, които моето комикс-нърдско Аз държи да отбележи в пост. Та... хайде:

Първо, вече е очеизваждащо, че основната фабула ще се завърти около случилото се в края на "Man of Steel". Няма да спойлвам с детайли на хората, които все още не са гледали филма (и не са ми чели ревюто за него). Ще кажа само, че Метрополис - градът, в който Супермен се вихри, и изглежда единственият град, за който му пука, макар да може да лети and stuff, пострада доста сериозно (каква ирония, а?). Сега човечеството (представено от Сената на САЩ, разбира се) изглежда ще търси от Клар... Супермен отговорност за причинените щети. А самият той вече се е превърнал в сензация - огромна заплаха според едни и последна надежда (и едва ли не бог) за други. Както се вижда от трейлъра, Брус Уейн (Бен Афлек) изглежда е бил в Метрополис по време на малкия апокалипсис. И хоп - вече знаем защо Батман гледа на Супермен като на заплаха - защото със собствените си очи е видял каква мощ притежават шибаните "извънземни" и каква разруха могат да сторят с нея. Кадърът с Уейн, прегърнал малкото дете сред руините на града е сила. Браво, Снайдър! С един кадър в трейлъра осмисляш цялата концепция на филма си.

Второ, Джеси Айзенбърг може би не е чак толкова лош избор за актьор, който да изиграе Лекс Лутър. Изглежда... свежо? Леко отнесено поведение, толкова обичайно за гениите, в комбинация с изглежда важната му роля в оркестрирането на сблъсъка между двамата гиганти го прави значима част във филм, който определено има твърде много персонажи в себе си. Това, което видях от него в трейлъра, всъщност ми хареса. Освен перуката. И все пак - Браян Кранстън щеше да е нещо с пъти по-епично.

Трето, изгледайте трейлъра няколко пъти. Обърнете внимание на кадрите от сблъсъка между Батман и Супермен, вероятно от края на филма. Wonder Woman изглежда взима участие в него в даден момент - нещо я удря достатъчно силно в стена. По-скоро червено-синия бойскаут, отколкото Човека-прилеп. Преди това виждаме, че Лекс Лутър се е докопал до тялото на един съпланетянин на Супермен (без спойлери, гледайте "Man of Steel") и до криптонит - онова зелено камъче, което предизвиква виене на свят, гадене и болки в цялото тяло (демек симптоми на бременност) в Супермен и себеподобните му. Виждаме и сцена, в която самият Супермен е коленичил пред Лутър и изглежда не е доволен от това, което трябва да прави. И след всички тези неща идва смелото Бирово предположение, че в сблъсъка между двамата герои, Супермен ще е под контрола / ще изпълнява заповедите на Лутър. Т.е. Батман ще е добрият (освен че по принцип е по-добър, нали... #batfan4ever). Само предположение.

Четвърто, детайлите са важни. Реално аз съм супер запален по филма заради Батман, така че погледът към пещерата беше приятен момент. И най-вече граденето на история за бенафлековия Батман, който както става ясно вече доста години се занимава с боренето на опасни индивиди. Най-голямата mark-out момент за за мен и всеки друг комикс фен обаче е този кадър:


За непросветените (спокойно, по-добре е за вас) пояснявам - това е костюмът на втория Робин - Джейсън Тодд. В комиксите Тодд бива пребит и убит от Жокера (както личи и от надписа по костюма), което нанася адски брутална травма върху психиката на Човека-прилеп. Този малък детайл гради потенциалния сблъсък между Батман и Жокера в някой бъдещ филм по един страхотен начин. Стига да бъде обяснено и на хората, които не четат комкси, де. Честно казано този подход към Батман - че голяма част от важните неща вече са се случили - ми допада. Вече сме гледали историята за трансформацията на Брус Уейн в маскиран отмъстител, а и по няколко пъти сме виждали появата на някои от най-популярните му злодеи. Сега полето е открито за изненади и свежи истории с вече развити герои.

Мога да пиша твърде много за предстоящия филм, а няма смисъл. Важното е да дойде март и да видим дали застрашения от толкова много рискови решения "Batman v. Superman" все пак ще ни изненада приятно. Знам едно - след този трейлър на 25 март се очертава аз да отида да гледам този филм, а не на "Captain America: Civil War". Така че Marvel определено трябва да се стегнат, защото DC изглежда искат ударно да се включат в борбата за парите на кинозрителите.

P.S. До момента на Comic-Con са били показани и трейлърите на "Suicide Squad" и "Deadpool", но не са официално пуснати в нета. Ако това стане, ще си поговорим и за тях.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...