"Мисията: Невъзможна - Престъпна нация" - Ревю

"Когато нямаш пари за билет за самолета..."

Пам! Пам! Пам-пам! Пам! Пам! Пампам! Тируруууу... тируруууу...

Схванахте идеята. Човек може да не е гледал дори един "Mission: Impossible" филм през живота си (или епизод на непознатия на наборите ми сериал), но пак ще е чувал музикалната тема на франчайза, която отдавна е надминала филмите по популярност.


Малко като с Том Круз, който с вече цели 53 (не се шегувам) годинки зад гърба си успя да натрупа множество успешни заглавия, които да го спасят от това да е само Итън Хънт или Маверик в главите на кинозрителите. Това обаче не помага хората да го харесват повече, но тук ролите му имат по-малко значение и на преден план излизат личните му изцепки. Как да е - последните няколко лета са доказателство, че точно "Мисията: Невъзможна" е нещото, в което Круз блясва и привлича интереса на повече народ. И с право - "Mission: Impossible - Ghost Protocol" - бе едно страхотно екшън развлечение, а "Rogue Nation", за който ще ви говоря днес, върви по същите стъпки.

Фабулата - Итън Хънт (да, Круз) и неговият екип продължават със своите до един момент шпионски, а след това каскадьорски изпълнения, целящи да предотвратят разни глобални заплахи. Какво обаче се случва, когато срещу тях се изправят два могъщи противника - правителството на САЩ, имащо своите съмнения в методите на организацията IMF, и тайнственият Синдикат - престъпна група, която според Хънт стои в основата на огромна част от световните проблеми? Става мазало, скъпи блогочетци. За пръв път Итън трябва да работи сам, издирван от чужди и от свои. А неговата вманиаченост по Синдиката (в чието съществуване не вярва почти никой) е на път да срине дори доверието между него и най-доверените му хора. Наистина рискова ситуация, когато светът отново се нуждае от спасяване.


Да, всички ние имаме нужда екип от тайни агенти да ни избави от края, но този път мащабът на заплахата не е прекалено огромен. Демек няма атомни бомби и т.н. "Престъпна нация" е с една идея по-шпионски филм, което всъщност е страхотно. Тук на фокус са отделни планове на лошите, които да разклащат цялата система, а не някой голям терористичен удар, който да всее страх. Те пипат фино и следователно на Хънт и компания се налага да действат по същия начин, за да ги уловят. Има ли екшън? О, по дяволите, да. Шпионското е повече, но не говорим за филм като "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", a шпионски екшън и на "екшън" частта се набляга сериозно. Лично мен ме спечелиха няколкото свежи преследвания с коли и мотори, които видимо са заснети с доста практически ефекти и тук-там малко CGI. Това прави усещането на каскадите с пъти по-реално и далеч от космическата изкуственост на "Furious 7", например. 

Личният ми фаворит в целия филм обаче остава една от най-оригиналните и впечатляващи подводни сцени, които някога съм виждал. Ако сте гледали дори един MI филм, знаете, че Круз е сбъркан и винаги иска да направи нещо различно и впечатляващо. Да катери Гранд Каньон с голи ръце и без въжета, да се катери по прозорците на най-високата сграда в света (отново без CGI, Вин Дизел) и т.н. Е, тук нещата са по-underground. Ще видите сцената, когато гледате филма, така че няма да ви разкривам повече. Четох, че е заснета с един дълъг дубъл, но силно ме съмнява, още повече, че тя е една от малкото във филма, в които визуалните ефекти личат по-силно. Това обаче не я прави по-лоша, даже напротив.

Old-school плакат с експлозия, мотори и основните герои. Огромната глава на Том Круз показва в общи линии как е разпределен фокусът в "MI" филмите.

Един от големите проблеми на MI филмите лично за мен е твърде централната роля на персонажа на Том Круз и тоталното превръщане във фон на всички останали актьори. Тук ситуацията е мааалко по-добре. Ребека Фъргюсън е интригуваща в обичайната роля на фаталната жена, чийто път се преплита с този на Итън Хънт. Дотолкова, че да е по-интересна от самия него. За голямо съжаление обаче "Мисията: Невъзможна" разви и друго правило на шпионските екшъни, взето донякъде от г-н Бонд, Джеймс Бонд: във всеки филм има различна жена. А в случая с героинята на Фъргюсън това е голяма загуба.

Наистина свежа част от филма е и Саймън Пег, който отново виждаме в ролята на Бенджи. Комедийният талант на Пег се вписва чудесно със сериозността на Круз и той заслужено е сред по-основните фигури в историята. Лично за мен актьорските разочарования са две: първо, Злодеят. Цялата концепция на "Rogue Nation" е, че Хънт е намерил своя Мориарти, ако позволите това сравнение. Да, обаче неговият Мориарти е крайно нехаризматичен и просто не излъчва заплаха с присъствието си. Антагонистът в подобна история трябва да краде вниманието с всяка своя поява, да е достатъчно "голям" като образ, за да е истинска конкуренция на главния герой. Избраният актьор (няма да спойлваме) не успява да постигне това, поне според мен. Имаме и Алек Болдуин, който, изненадващо, не ми хареса с това, че отново играе себе си. Не, сериозно - във филма Болдуин играе директорът на ЦРУ. Гледайте случаен епизод на комедийния сериал "30 Rock" и потърсете разликите между героя му там и този в "Мисията: Невъзможна". Успех!

Дори Круз обаче е сравнително интересен с маниакалната нотка, обсебила героя му. Хънт е убеден в съществуването на Синдиката и е готов на всичко, абсолютно всичко, за да го разкрие и унищожи. Това е нещо различно и в случая добро. А и "MI" е единственият филм, в който почти винаги еднаквата му физиономия не дразни. Изглежда и публиката е на това мнение с оглед на факта, че тези филми са по-успешни от последните sci-fi опити на чичо Том. Не, няма да слагам шеги на тема сциентология. 

Вместо това завършвам с обобщението, че с типичната шпионска история, разчитаща на правилото "не знаеш на кого да вярваш", с няколкото обрата, добре заснети екшън сцени и достатъчно хумор, "Мисията: Невъзможна - Престъпна нация" е чудесен летен блокбъстър, който си струва да гледате. Дори въпреки факта, че Том Круз е в главната роля.

P.S. Споменавайки sci-fi опитите на Скачащия по дивани се сетих, че вчера попаднах на "На ръба на утрешния ден" (Edge of Tomorrow). Това е един много добър научнофантастичен филм, който също си струва да видите... въпреки че Круз е в главната роля.
P.S.2. Догодина започват снимките на "Mission: Impossible 6". Доживяхме времената на множеството прилични продължения, носещи все повече пари. Може би затъпяваме като публика, кой знае...

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...