"Терминатор" остава без своя нов генезис


"Но никой не очаква Terminator филм без Джеймс Камерън да е шедьовър, нали така?"

Така преди няколко месеца съм завършил пост за трейлъра на "Terminator: Genisys". След като вече видях филма съм още по-убеден в това. На хартия концепцията и основните идеи, залегнали в новия "Терминатор", са страхотни. За съжаление обаче са съсипани от реализацията, която мога да определя най-много като "ставаща". Лош сценарий, лоша режисура и на места монтаж, лоши визуални ефекти, лош подбор на актьорите, водещ до лоша актьорска игра, че дори и лош музикален фон. Твърде много лоши работи, don't you think?

Започваме с трейлъра на филма, който вече не изглежда чак толкова "разкриващ", макар да показва една от най-любопитните новости в поредицата, а именно различната съдба на Джон Конър (в ролята: Джейсън Кларк):


Продължаваме нататък с идеята, че сте запознати с поне някои от "Терминатор" филмите, гледали сте новия или поне сте изгледали трейлъра. Спойлерите ще са ограничени до съдържанието на рекламните клипове, така че спокойно.

Та "Genysis" започва доста прилично, претворявайки някои сцени от първия "Терминатор" почти едно към едно. Да, обаче носталгията към предните филми и рециклирането (тук неуспешно) на класическите реплики не носи със себе си и същата атмосфера. Още в самото начало нещо в "Генизис" изглежда претупано. CGI ефектите пък правят дори любопитните сцени да изглеждат по-скоро като видеоигра, отколкото като някаква страховита реалност. Минута след минута историята се усложнява излишно и без необходимите разяснения, нещо в ритъма на разказване се обърква, а слабите реплики и постоянно лутане между екшън-комедия и sci-fi екшън започват да разкриват сериозните сценарни слабости.

Първият ми голям проблем с "Terminator: Genisys" обаче са актьорите и най-вече Джей Кортни, изпълняващ ролята на Кайл Рийз. Кой, по дяволите, реши, че напомпаният и набит Кортни, с типичната му ММА-ска/земеделска мутра, прилича по какъвто и да е начин на хилавия, но жилав Майкъл Бийн (който играе ролята в първия "Терминатор")? Сравнете ги визуално, приятели:


Като близнаци са, знам. Изглежда според създателите на филма в алтернативните времеви линии персонажите изглеждат различно. Кортни е ужасно бездарен и с "играта" си дърпа филма още надолу, а сценарият никак не му помага. Не мога да си обясня защо Кайл Рийз трябва да се държи като сърдит и несръчен тийнейджър. Не, наистина, защо? Къде отиде параноикът с мисия, така добре изигран от Майкъл Бийн преди няколко десетилетия?

Джейсън Кларк също щях да го нахуля сериозно заради сцените в бъдещето, но след като историята се разви и се стигна до втората му поява (ако сте гледали трейлъра, значи вече сте наясно) вече бях по-ОК с неговия избор за Джон Конър. И той обаче страда от кофти сценария, тъй като трансформацията на героя му можеше да е много по-драматична, свързана с вътрешни терзания. В "Genisys" Конър от лидер и герой на Съпротивата, целящ унищожението на Скайнет, изведнъж безпроблемно се превръща в най-запаления фен на човешкото изтребление, който така и не разбрах какво точно иска да прави с бъдещите си (да, знам, объркващо е) майка и баща. Много, много потенциал има в този герой; потенциал, който мисля, че Джейсън Кларк като актьор може би щеше да успее да реализира, но не - сценаристите са убили всички тези възможности, използвайки го просто като поредният cool Терминатор, около когото да развият няколко готино изглеждащи (и твърде нереални) екшън-сцени.

След другите актьори никой не впечатлява с нещо, но пропиляният потенциал се усеща тук и там. Особено при героят на J.K.Simmons, който... просто е там. Без ясна цел и посока. Мат Смит (един от бившите Доктор Ху-та) е друг голям пропуск и грабна интереса ми с появата си, но му бяха отделили твърде малко минути. Шварценегер си е Шварценегер и не съм сигурен, че детето в мен ще позволи да напиша нещо наистина лошо за него някога. Идеята за "остарелият" Т-800 е добра и едно от нещата, които харесах във филма. Връзката му със Сара Конър (Емилия Кларк) е интересна за наблюдаване, макар в един момент прекаленият хумор да започва да пречи и на нея. А и Терминатор, проявяващ емоции, ми дойде в повече. Но Шварценегер е велик и за него нищо лошо. Само заради неговото присъствие бих се съгласил този филм да види продължение.

Един от най-споделяните кадри от филма. В общи линии описва цялата му атмосфера.

Вторият ми голям проблем с "Terminator: Genysis" е атмосферата. Това е по-малко Терминатор-филм дори и от "Salvation". Всичко изглежда някак твърде излъскано, чисто и изкуствено, не само в настоящето, но и в бъдещето, когато уж човечеството се бори за оцеляване. Депресиращото бъдеще, носещо със себе си чувството на обреченост, не може да бъде претворено на голям екран от "Терминатор 2" насам. Необяснимо е как създателите на последните три филма, с всички компютърни технологии, с които разполагат, не успяват да покажат онова страховито бъдеще, показано от Джеймс Камерън чрез няколко практически ефекта. В "Генизис" го няма усещането за заплаха, а оттам липсва и усещането за значимостта на действията на героите. Сценарият не помага никак - "писачите" са гледали твърде много Marvel-ски филми, в които персонажите пускат шегички и се правят на остроумни в най-напечените и драматични моменти. Нямам против малка доза хумор, но тук той е твърде много. Реалността също бяга. Знам какво ще си помислите - та това е филм за роботи-убийци и пътувания във времето. Да, но само определени моменти от него трябва да са научно-фантастични. Хеликоптери, които са по-пъргави от дронове, или пък хора, които оцеляват след няколко преобръщания на автобус, пращат филма в един съвсем различен жанр - този на филмите с множеството безсмислени, но иначе приятно изглеждащи екшън-сцени (които дори не са истински каскади). И така, частица по частица се изгубва аурата на Терминатор-филмите, това, което прави първите два класики, които да можеш да гледаш безброй пъти. Ето защо и не знам кога пак ще гледам "Terminator: Genysis".

Предполагам, че до момента звуча доста остър, а всъщност новият филм донякъде ме забавляваше. Тази своя цел той успя да изпълни. Запълних два часа, но не бях прикован към екрана. Не бях запленен от случващото се, нито пък истински ангажиран с това, което ще се случи в следващия момент. И съм леко разочарован, че някои наистина добри идеи получават такава кофти реализация. Идеи като по-сериозното наблягане на пътуването във времето и съществуването на алтернативни времеви линии (по принцип гениална концепция, която тук е недоразвита, недобре обяснена и като цяла пропиляна възможност), идеята за комбинирането на човек и машина и др.

Но, хей, можеше да съм много по-разочарован, особено ако бях подходил с някакви големи очаквания към този филм, а отдавна казах, че няма да го правя. Но проблемът не е само в мен, изглежда. Целта на "Terminator: Genisys" бе с този филм да се даде един своеобразен рестарт на франчайза и той да заживее един нов живот, както и да донесе много пари, както други екшън-поредици правят ("Fast and Furious", "Mission: Impossible"). Същото се целеше и с "Terminator: Salvation", но знаем колко добре се развиха нещата там, щом се е стигнало до втори опит. 

С не особено добрите си финансови резултати обаче "Генизис" може и да не успее да се сдобие с продължение, въпреки крайно отворения си финал. Което лично за мен май не е чак толкова лоша новина, защото това е най-слабият Терминатор-филм, който някога съм гледал. Щеше ми се да завърша другояче, но... за едно гледане става.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...