Трейлърът на "Star Wars: The Force Awakens" - размисли и страсти

ТУК Е! И е във всички новинарски емисии - така, както трябва да бъде. Първият цял трейлър на "Star Wars: The Force Awakens" най-накрая се появи, едва два месеца преди премиерата на филма. Има слухове, че той ще си остане и единствения, но няма проблеми - очакването е толкова голямо, че филмът няма нужда от други подобни кратки реклами. Стига глупости... ГЛЕДАЙТЕ!


Вероятно повечето от вас вече са го гледали поне няколко пъти, но бях длъжен да го вградя отново. За по-малко от ден трейлърът е гледан почти 12 милиона пъти. Аз лично успях да го видя още в 05:30 сутринта при едно събуждане за храна. Или може би храната беше оправдание...

Важното е друго. Трейлърът показва малко повече от новия филм и определено се забелязват някои неща, които ми направиха силно впечатление.

"БиркоЕNerd Productions" и  малко Pepsi представят
STAR WARS THE FORCE AWAKENS Трейлър
Размисли и страсти


Да започнем с това за роднинските връзки. Беше казано, че неслучайно все още не са обявени фамилиите на Рей и Фин. Тайна е и фамилията на злодея Кайло (обяснено бе, че Рен е титла на членовете на организацията Рицарите на Рен. Нещо като "Дарт" при ситите). Така че е нормално да се чудим кой на кого е син/дъщеря. Фин, бившият щурмовак, е по-лесен за предположение. Единственият логичен вариант е да е син на Ландо Калрисиан. Нужно ли е да обяснявам защо?

ОК. Радвам се. Но накрая може да се окаже, че Фин няма никаква връзка с досегашни герои и ние всички просто да прекаляваме с конспиративните фен-теории.

Като теорията ми, че Рей (момичето) е дъщеря на Хан и Лея, която сериозно взе да издиша, тъй като в трейлъра чуваме нещо като разговор между двете, в който Лея пита "Коя си ти?". Остава вариантът Рей да е дъщеря на Люк... Някаква направена по случайност и забравена негова дъщеря, която също владее Силата (и на която предполагам, че Люк говори във втория тийзър).

Остава Кайло Рен. Новият злодей обира овациите и симпатиите на фенове и кежуъл зрители. Мен също ме радва като концепция, а след трейлъра дори още повече, защото се потвърди, че той е сбъркан последовател на Дарт Вейдър. Продължавам да мисля, че Кайло всъщност е внук на Анакин/Вейдър - по-вероятно син на Хан и Лея, но не е изключен и варианта той да е наследника на Люк. Има нещо поетично в това още един младеж с кръвта на Скайуокър във вените си да е превъртял, да се е присъединил към Тъмната страна и да се опитва да "довърши делото" на дядо си. А и ще е хубаво намигване към т.нар. Разширена вселена - книгите и комиксите, които доскоро (но вече не) продължаваха историята на "Завръщането на джедаите" и в които синът на Хан и Лея беше станал сит.

Единственото ми притеснение свързано с Кайло Рен не е нито родословното му дърво, нито лазерните предпазители на меча му, а опасността сценаристите да го убият още в "Силата се пробужда". Лично за мен една от огромните слабости на prequel трилогията бе как всеки Епизод представяше нов злодей, който не получаваше достатъчно развитие и бързо бе убиван. Примери? Дарт Мул, Граф Дуку, Джанго Фет, генерал Грийвъс... Дано същата съдба не сполети и "новия Вейдър".

Това определение, "новият Вейдър", може би е доста подходящо, защото целият трейлър засилва усещането, че "Силата се пробужда" ще е преработена версия на Епизоди 4-6. Имаме стария наставник (Оби-Уан преди, Хан сега), имаме трима млади герои (Люк, Лея, Хан преди, Фин, Рей, По сега), имаме сит с маска (Вейдър преди, Кайло сега). В трейлъра виждаме пустинна планета, гориста планета и ледена планета. Спомнете си Татуин, Ендор/Явин 4 и Хот...

Вече съм споменавал факта, че отново ще гледаме X-Wing и TIE Fighter-и, както и звездни разрушители, макар и с леко променен дизайн. Всичко това е добре забравено старо. Може би, за да е по-плавен преходът, "Силата се пробужда" ще съдържа толкова много сходни със старата трилогия неща, а по-нататък Епизоди 8 и 9 ще станат по-различни като усещане.

Като казах ледена планета... Това всъщност е бойна станция, ако вече не сте разбрали от новия постер (над главата на Фин е). Нарича се The Starkiller Base и "има силата да унищожава звездни системи". Твърде подобно на Звездата на смъртта? Може би, но различното тук е, че говорим не за изкуствено построена станция, а видоизменена планета. Пак е нещо ново. Като дойде филмът, ще видим какво, как и защо.

Иначе единствената друга слабост на трейлъра (евентуално и филмът) е един от основните проблеми на Епизод 1 - твърде много J.J. И ако в "Невидима заплаха" тези инициали посочваха Джар Джар, тук става дума за режисьора Abrams, който не е успял да се сдържи и е вкарал любимите си светлинни отражения тук и там, плюс някои по-модерни планове на снимане и проследявания с камерата. Но засега ще кротувам по този въпрос.

Защо? Защото това е Star Wars и нещо вътре в мен гори в най-различни щастливи цветове от факта, че продължението на "Завръщането на джедаите" е само на два месеца от нас. Отново казвам, че това е нещо, което допреди няколко години не вярвах, че ще се случи. Огромният ми проблем сега е, че не знам дали на 18-ти ще съм в Пловдив или София, иначе досега да се бях сдобил с билет за премиерата...

Премиерата, на която ще плача от простичка, фенска радост.

Riot, а не Carnage, ще е злодея във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодея в историята, стан...