Какво чета... (16.11.15)

Основен акцент този път ще бъде малкото съкровище, което ми беше пратено от Великобритания като подарък, защото в тукашните книжарници трудно се намират такива прекрасни творения - "Star Wars: Book of Sith" (казах ли ти "благодаря"? Отново ти казвам "благодаря" :D ). Тъй като това обаче е специфично четиво, първо ще обърнем внимание на другите книги, които ме занимаваха в последно време.

Едно от последните завършени заглавия е "Прилив" на Даниел Суарес, но тя успя да се сдобие и с цяло ревю в блога, което можете да прочетете тук (или ако четете от телефон, просто скролнете малко по-надолу, хехе). След нейното приключване отново протегнах ръка към сборника "Разбойници", върху чиято корица се мъдри името на Джордж Р.Р. Мартин, като за моя радост негов е само последният разказ. Отметнах още няколко разказа и продължавам да се удивлявам от жанрвото разнообразие вътре - сборникът създава впечатлението, че е фрашкан с фентъзи (заради името, корицата, съставителя...), но в него се срещат и крими истории и няколко мистерии. Макар разказите да продължават да вървят приятно, друг нов автор, с чието творчество да държа да се запозная от-до, все още не съм открил. Може би върху това влияе и фактът, че ползвам "Разбойници" за четиво за лека нощ (което обяснява и защо го чета от няколко месеца, освен липсата на свободно време, разбира се).

Освен него си намерих и нова книга за влаково/автобусни пътувания - "Отвъд стената на съня" на H.P.Lovecraft. Обожавам начина, по който Лъвкрафт пуска пипалата на страха по гръбнака на читателя. Автор, творил преди почти столетие, показва, че човешката фантазия не е ограничена от времето, в което живее - някои от идеите му звучат повече от актуални и днес. Дори са с пъти, с пъти по-разчупени от масовия хорър, който ни обгражда сега. Филмите от този жанр създадоха неговото лошо, евтино име в съвремието ни, но ако посегнете към творчеството на Лъвкрафт ще видите, че в пресъздаването на страх на хартия може да има нещо гениално. Препоръчвам!

И дойде време за "Star Wars: Book of Sith". Около 160 страници, подрязани и оформени различно според "източника", прекрасни твърди корици, грабващи илюстрации и огромно количество удоволствие за всеки фен на Star Wars. А "Book of Sith" е ориентирана изцяло към нас - людете, подготвящи се психически да се разплачат от радост в началото на "The Force Awakens". 


Книгата е представена като творение на Император Палпатин/Дарт Сидиъс. В нея той е събрал писания на други велики сит лордове - всичко, което е открил на черния пазар, както и в архива на Джедайския храм след като Заповед 66 е изпълнена и джедаите вече ги няма. В "Book of Sith" са събрани разкази и данни за най-ранната история на ситите - за това, че името "Sith" всъщност идва от едноименна раса, чиято система е покорена от 12 Тъмни Джедаи, прокудени от Старата Република. В отделните "глави", ако можем така да ги наречем, различни ситски лордове описват Тъмната страна, нейната мощ, защо е по-добра от Светлата. В книгата има детайли и за това как се изграждат светлинните мечове на ситите, как трябва да бъде подбран ученик и т.н. Изключително интересна е частта, описана от Darth Bane. В нея той развива теорията си за Правилото на двамата, което реално тръгва от него и тотално променя курса на развитие на историята на ситите.

Изключително приятни са бележките под записките на сит-лордовете. Предполага се, че тези текстове са минали през много ръце и на всяка страница има ръкописен шрифт от различните читатели - Сидиъс, Вейдър, Люк, Йода, Мейс Уинду... Прекрасен детайл, правещ историите по-живи.

"Book of Sith" има няколко минуса. Първо, свършва. А ти искаш ли, искаш още... Второ, не е напълно хронологична история, може би умишлено. От един период се прехвърля на следващия, прескачайки 100, 200, 500 години. Фокусира се върху отделни неща и моменти, а изпуска други, някои от които наистина значими. Трето, така и не ми стана ясно доколко може да се счита за част от новия "canon", макар това копие да е издадено през 2015-та. На места се споменават герои от разширената Star Wars вселена, която вече е част от "Star Wars Legends" и не се води "истинска". Други неща обаче са доста сходни със съдържанието на новите продукти, като например The Nighsisters. Феновете обърквате сериозно, Дисни.

Огромен кеф беше изчитането на това чудо и ме накара да разбера, че имам нужда от шопинг-туризъм - да събера пари и да отида в държава, където има магазини, задоволяващи нърдските потребности на хора като мен, и да се прибера с няколко чанти книги, комикси и фигурки. Примерно. #NerdLife 

Какво предстои? Ще продължа да се приспивам с по един разказ от "Разбойници" (остават още няколко), а освен това по всяко време мога да започна "Границата" на Робърт Макманън. Времето продължава да е проблем, но хубавото е, че се чувствам запасен със заглавия до края на годината. А и покрай премиерата на "The Force Awakens" се задават доста Star Wars заглавия, които вероятно няма да са нещо запомнящо се като качество, но ще задоволят болния фенски глад.

Riot, а не Carnage, ще е злодеят във филма Venom (SDCC'18)

Една от големите загадки около филма "Venom" с Том Харди вече има своя отговор. Симбиотът Riot ще е злодеят в историята, ста...