"Captain America: Civil War" (Ревю)


Marvel отново го направиха.

"Captain America: Civil War" лично за мен попада в Топ 3 на най-добрите ленти от филмовата вселена на комиксовия гигант, нареждайки се до първия "The Avengers" и "Captain America: Winter Soldier". Все още обаче не мога да определя на кое място, но това е без значение.

Важното е, че новата Marvel лента е един качествен филм, макар и белязан от това да е базиран върху комикс. Което, както знаем, води до предубеденост в някои зрители. "Civil War" успешно жонглира не с двама, не с трима, а с цели 12 супергерои и няколко странични персонажа, представя екшън-сцени и сблъсъци на обичайното високо ниво, дава солидна доза хумор, за да ни напомни, че не се взима твърде насериозно, и въпреки всичко накрая пак ни представя една смислена, логична, зряла и добре конструирана история. Нещо, което "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" не успя да направи.

Да започнем с основната тема - тази за последствията, които спасяването на света носи. Всеки, който е гледал някой от двата филма за "Отмъстителите" и/или предния "Капитан Америка", знае, че макар накрая героите да неутрализират "голямата заплаха", това става с цената на много жертви - бутнати сгради, премазани коли, убити в масовата разруха невинни хора. След поредния подобен инцидент Новите Отмъстители, предвождани от Капитан Америка (Стив Роджърс), изпадат в неприятна ситуация - светът най-накрая им търси отговорност за стореното. Държавният секретар на САЩ плясва пред очите им "Договора Соковия", според който групата супергерои преминава под контрола на ООН и ще оперира само където организацията ги изпрати. А ако някой не е съгласен, го чака пенсиониране.

Разбира се, Стив Роджърс не е съгласен. Опарил се вече от това да е под контрола на "неправилните хора", той няма намерение това да се повтаря и смята, че е по-добре на заплахите да се отговаря навреме, защото иначе щетите ще са много по-сериозни. Не всички обаче са на неговото мнение и в редиците на Отмъстителите настъпва разединение. Най-сериозната подкрепа за договора и международния контрол идва от най-изненадващия човек - ексцентричния бохем-милиардер Тони Старк, чиято съвест за причиненото от него като Iron Man не го оставя намира. И така конфликтът в редиците на героите става неизбежен, защото едните са "за" контрола, а другите са твърдо против. А нещата се усложняват допълнително, когато лице от миналото на Капитан Америка се връща с гръм и трясък на сцената.

Красотата в пресъздаването на темата за отговорността, която супергероите носят за разрухата, която биейки се с лошите причиняват, е в това колко равнопоставено са показани двете гледни точки. Човек разбира аргументите и на Капитана, и на Iron Man. Въпрос на личен избор е с кого от двамата да се съгласиш. Всеки от тях, че и от останалите герои, е прав за себе си. И това важи не само за основната причина за супергеройския конфликт, но и за зрелищния и емоционален обрат на финала, в който отново няма някой, който да греши, но и няма абсолютно прав.

Team Captain America в атака. Идеята за битка на празно летище ми се струваше малко разочароваща, но всъщност нейната семплост е най-големият й плюс - така фокусът пада не върху разрухата, а върху самите двубои - по-лични и повече "лице в лице".

"Civil War" остава верен на идеята за отговорността и за моя огромна радост в него разруха от огромни пропорции ни е спестена. Тук всичко е някак по-компактно, по-лично. Няма сринати до земята градове, гигантски вълни, падащи от небето метеорити и т.н., поставени там само заради няколкото зрелищни CGI кадъра. От онези, които правят впечатление в трейлърите, но са абсолютно безсмислени в самия филм. Както се вижда в трейлъра на този филм, основна битка се случва на празно летище. Защо? Защото така няма как да пострадат невинни хора, а нали все пак това е нещото, довело до "Договора Соковия".

Филмът успява и на друго ниво - представянето на новите персонажи, особено на Spider-Man и Black Panther. Да, първият е този, чиято поява в трейлърите предизвика масова истерия. По-важната роля във филма обаче получава принц Т'Чала/Black Panther. Той не е просто пришит към основната история, а има важно място в нея; има реален мотив за действията си и участието си в този конфликт. Въпреки че акцентът, който Chadwick Boseman използва, малко дразнеше ушите ми и на моменти ми звучеше преувеличен, съм заинтригуван от това как този герой бе представен и се радвам, че е получил такава важна роля. Сега повече хора ще обърнат погледи към киносалоните, когато дойде време за самостоятелния филм за Черната пантера.

Персонаж №4 по скалата "Важност".

Спокойно, това не означава, че Спайдър-мен е разочарование. Предполагам, че представянето на Том Холънд като Питър Паркър ще доведе до различни реакции, но аз лично одобрявам избора на нов Паяк. Холънд се справя добре и като нервен тийнейджър, и като неспирно плямпащ супергерой. Знаех си, че героят трябва да бъде оставен в ръцете на самите Marvel, за да се получи нещо наистина добро. Имайте предвид обаче, че ролята на Паркър в "Civil War" не е чак толкова голяма (напълно обяснимо). Двамата с Ant-Man са повече като пришивки, имащи своите звездни мигове, без обаче да прекаляват с гостоприемството на натоварения от и без това многото персонажи зрител. Все пак 12 супергероя не са малко. Странното обаче е, че сценаристите Кристофър Маркъс и Стивън Макфийли са успели да отделят по малко, но достатъчно внимание на всеки от тях. Никой не е там просто за фон, бройка или да рекламира бъдещ филм. 

Стив Роджърс и Тони Старк са в центъра на прожекторите, естествено. Колкото Робърт Дауни-младши Е Тони Старк, толкова Крис Евънс Е Капитан Америка. Евънс отлично олицетворява уверения в своите решения праведен герой, който е готов да отстоява това, в което вярва, дори когато всички се опитват да му втълпят, че греши. Той е от редките истински добри герои - изтъкан е само от позитивни качества и въпреки това симпатичен на радващия се най-вече на негодници зрител. Старк продължава да е същата каша от его, чувство за хумор и емоционална нестабилност, спускаща се по пътя от добри намерения надолу към Ада, но именно заради това го харесваме, нали така? Контрастът между двамата супергерои води до още по-любопитен сблъсък между тях, както на идейно, така и на физическо ниво. 

Въпреки двойния акцент в рекламната кампания, този филм носи усещането за лента за Капитан Америка, макар че Iron Man не остава много назад.

"Captain America: Civil War" ни представя и един от сравнително по-успешно екранизираните Marvel злодеи досега. Да, има си и наистина лош лошковец. Не е на висотата на Локи, Килгрейв или Уилсън Фиск, но пак оставя някакъв по-солиден спомен от другите, изгорели като клечки кибрит злодеи в повечето филми на Marvel. А и като комикс-фен се радвам, че поне един от по-популярните противници на Капитана не беше опропастен (както стана с Барон Стръкър в "Age of Ultron").

Искате да кажа и нещо лошо? Ами... филмът у нас стана жертва на ужасяващ превод на заглавието, така че като отидете на кино не се учудвайте, че ще гледате "Първият отмъстител: Войната на героите". В нечии очи това заглавие може да е добро и да привлича масовия зрител, но мен лично ме кара да потръпвам от погнуса. Но все пак е ясно, че извън САЩ филм с името "Капитан Америка: Гражданска война" е трудно продаваем. Ето ви лошото. Сега към финала:

С всички позитиви, които изброих, какво ми остава да кажа, освен че режисьорите на филма - братята Русо, заедно със сценаристите, вкараха нова свежа глътка въздух в Marvel филмите. Интересът ми към "Black Panther", "Spider-Man: Homecoming" и най-вече "Avengers: Infinity War" скочи много. 

Препоръчвам ви горещо "Captain America: Civil War". Гледането на "Winter Soldier" преди това, в случай, че все още не сте, е препоръчително, колкото да сте наясно с някои елементи от историята. Marvel успяха в това да ни предоставят добре направен филм за супергерои срещу супергерои. Ще се повторя: "Civil War" е в Топ 3 на най-добрите Marvel заглавия. Гледайте го!

Едно DaDa Aniventure приключение

Няма как да не се сетя за въодушевения Билбо Бегинс на Мартин Фрийман, който подтичва, докато произнася "I'm going on an adve...