Комикси: "Secret Wars" или как в Marvel опитват да си пълнят джобовете

Не разбирате нищо? Спокойно, след като прочетете този event няма да сте по-наясно.

През последните години "reboot" стана болезнено модерна дума в комикс-индустрията. За разлика от киното обаче, тук "рестарирането" не съсипва завета само на един франчайз или филм, а има последствия върху десетки персонажи и истории. Големите издатели обичат да го правят, защото вече са научиха, че броевете с номер 1 се продават повече. И така, заради пари, година след година ставаме свидетели на малки и големи "ребуути", които да пълнят джобовете на DC и Marvel.

Подобен джобозапълващ рестарт бе направен и с Marvel-ския event "SECRET WARS". Той буквално сложи край на досегашните вселени на компанията или поне така бе рекламиран. Концепцията зад създаването му е ясна - "майната им на традициите, ще унищожим всичко и ще започнем на чисто, за да привлечем нови фенове". Всичко това отново бе замаскирано с обяснения за това как много от супергероите са "натоварени" от десетилетията истории, които новите фенове няма как да знаят. Глупости. Това е чарът на комиксите - ако човек даде шанс на този тип четиво, то той получава възможността да избира между стотици персонажи и хиляди приключения. Бърза проверка винаги може да му покаже кои истории са най-добрите, кои са издържали тестовете на времето, така да се каже, за да не си губи времето да чете всичко. 

Но да се върна на "SECRET WARS". Историята, развиваща се в 9 броя с това име и много други tie-in комикси, е следната: "класическата" и Ultimate вселените се сблъскват една в друга. Настъпва масова разруха, която би накарала дори Майкъл Бей и Зак Снайдър да се подмокрят. Човечеството загива, едва ли не реалността "загива", като оцеляват малцина избрани. Оцеляват как? Като се озовават в Battleworld - последният бастион на физическо съществуване, смесица между двата предходни свята, управлявана от Dr. Doom. Простете - "бога император" Doom, който с божествените си сили контролира този нов свят. Doom се е обградил само с хора, които да целуват металния му задник, и е поделил Battleworld на отделни зони, в които васалите държат оцелелите под контрол. А когато някой се бунтува, срещу него биват изпращани ударните отряди на Тор - различните версии на Бога на гръмотевиците, оцелели след унищожението на вселените.

Всемогъщият Dr. Doom е едно от малкото добри неща в "Secret Wars" и е добър поклон към един от най-великите комикс-злодеи, измисляни някога.

Да, но и други са преживели Края и то без помощта на Doom. Една скромна групичка супергерои, водена от Mr.Fantastic, се е озовала в Battleworld без да съзнава същността и уредбата на този свят. Същото се е случило и с редица злодеи, между които Thanos, който Marvel ще ни тикат в гърлата до пръсване покрай следващия "Avengers" филм. Всички те, всеки воден от собствените си цели, започват война срещу властта на Doom и тази нова реалност, събрала в себе си останките от всичко Marvel-ско. 

Концепцията на "SECRET WARS" е доста объркана, самата история също. Макар Есад Рибич да рисува по един доста приятен начин, визията няма как да спаси хаотичното, безцелно писане на Джонатан Хикман (Хайкман?). Сигурно с милионите tie-in комикси, допълващи основната сюжетна линия, нещата стават по-ясни. Мразя обаче да се чувствам принуден да чета броеве на 20 различни поредици, за да схвана събитията в даден event.

Поне арта и кориците са хубави, макар и вторите да са също малко претрупани и объркващи.

Да, "Secret Wars" е толкова мащабно събитие, че се сгромолясва върху основната поредица с това име заради невъзможността да обхване всичко, което се опитва да разкаже. Това обаче не е най-големият проблем. Най-проблематичен е финала. След 9-те броя от основната поредица комиксът ме остави крайно объркан за това какво по дяволите се е случило. Краят е толкова объркан и неясен, че чак ми се гади. Наложи се да чета краткия преразказ в Wikipedia, но пак не успях да схвана кой знае колко повече. Вместо това напсувах Marvel няколко пъти и отложих за бъдещ момент четенето на тяхната "нова", ребуутната Вселена, която вече издават под слогана "All-new, all-different Marvel". И в която нито всичко е ново, нито промените са чак толкова, поне ако се съди от края на "Secret Wars". 

Няма да ви отказвам да прочетете event-a, все пак основната част от него е събрана в едва 9 броя (но с милиони tie-in-и, както вече изяснихме), но не ви го и препоръчвам. Все пак се води "важен event" - поне до следващия път, в който Marvel решат да "рестартират". Което сигурно ще е още догодина.

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...