Комикси: "Spawn" #250... на български!Да издаваш комикси в България изисква топки. Много топкки. Адът замръзва всеки път, в който някой се заеме с тази нелека задача. И все пак се намират хора, които показват среден пръст на досегашните неуспехи в тази насока. Хора, които смело се борят с онова вмирисано на старост, ограничено разбиране, че комиксите не заслужават внимание. Българинът упорито отрича една от най-великите форми на развлечение, измисляни някога - комиксите комбинират добре написани и увлекателни (макар и не винаги) истории с таланта на умели (макар и не винаги) художници.

Така че поклон за Artline, заради наличието на топки и издаването на 250-ия брой на тъй любимия им "Spawn". Преди да сте казали "Ама как направо 250-ти?". Ами ей така - броят е повратен от гледна точка на историята на поредицата, но заедно с това може напълно спокойно да е дори първото нещо, което четете за героя. Ще дам пример със себе си - не съм фен на Spawn, но броят е достатъчно добре оформен, че да не се почувствам объркан и изгубен в непознатата ми история. А и нямаше как да не уважа издаването на комикс на българския пазар и, макар и скромно, да подкрепя начинанието на артлайнци.

Ако не сте чели нищо (или почти нищо, като в моя случай) от поредицата за най-популярния... пардон, единствения популярен герой на Todd McFarlane - няма за какво да се тревожите. С кратък текст в началото на броя набързо е разяснено за какво аджеба става дума. Накратко: Spawn е името на изчадие на Ада, което върлува на Земята. То представлява мислещ Костюм, свързващ се с човешко същество (ако ви напомня на Венъм - не е случайно). В момента под костюма е ново лице - Джон Даунинг, което приятно ме изненада. Очаквах Ал Симънс (оригиналният Spawn), така че наличието на нов главен персонаж ми създаде впечатлението, че в тази поредица реално се е случвало нещо.


Todd McFarlane е сред създателите на Spider-Man злодея Venom, така че не е изненада, че концепцията за връзката между човек и симбиот е налице и в Spawn.

Джон има сериозен проблем - той е в конфликт със самия симбиот, даващ му адските му сили - Костюма. Симбиотът, от своя страна, е стоварил гнусен апокалипсис върху Ню Йорк. Неконтролируемото изчадие е привлякло в града пълчища от всякакви долни твари - хлебарки, змии, мравки, червеи, плъхове, тв репортери и всяка друга мизерна гад, която в повечето случаи би накарала някоя ученичка да пищи отвратено. В конкретната ситуация обаче трилионите многокраки, залели града, заплашват чисто и просто да заличат всяка форма на живот в мегаполиса, която е по-голяма от котка. Да те изядат буболечки е хипстърско, да?

По принцип бих сипал стабилно на McFarlane за това, че най-страшният катаклизъм, който е успял да измисли, е инвазия от буболечки, но наистина има нещо гнусничко в идеята легиони от многокраки гадини да плъзнат по домове и улици. И да убиват хора, нали... И макар 250-ият брой да не блести с арт или писане, както личи в края му той служи като своеобразен рестарт на поредицата и е добра начална точка за всеки нов читател (като мен).

Кевин Спейси с cameo в комикса :D Винаги ми е било странно, когато художници използват лицата на актьори като основа за даден герой (Томи Лий Джоунс дълго време "беше" Нормън Озборн).

Броят обаче е и доказателство, че единственото нещо, което остава мъртво в комиксите, е самата смърт. В комикс-средите възкресения се честват по-често отколкото в християнския свят и McFarlane не остава по-назад. Точно тук "Артлайн" проявят голяма хитрост с пускането на 250-ия брой. С него те ще посъживят интереса към героя и ще подгреят читателите за "Spawn: Възкресение", който ще издават от този месец (май). Да, скъпи блогочетци, Spawn #250 няма да е някаква муха-еднодневка на родния пазар, ами ще бъде последван от поредица. Пак казвам - не съм фен, но тази новина много радва.

Надявам се Artline да успеят да задържат поредицата на пазара за поне няколко завършени сториарка или на каквото там се дели "Spawn". Аз имам намерение да продължа да помагам в тежкото им начинание, купувайки си комикса редовно. Ако и вие някога сте посягали към комикси или пък ви е поне малко тъжно, че това изкуство (изкуство е, мамка му) така и не получава поне малко популярност у нас, направете същото. На месец ви струва колкото един дюнер. Грях е да не го купиш, а и е по-здравословно от дюнера.

Още по-хубавото е, че изглежда интерес има. Данаил от Popcorn Movies BG го беше открил чак в Добрич. И аз доста солидно се полутах по вестникарските будки в Пловдив в търсене на поне една бройка, но без успех. В малка книжарница на голяма верига (има ги и такива) ми казаха, че интересът бил много голям - за едва 4 дни останали без бройки. Пратиха ме в голямата книжарница (на голямата верига), където, за мой късмет, се намери брой за Бирко. 

Така че имайте предвид, че намирането на комикса може да е трудно, но си струва да си възложите един малък куест. Ако го няма по будките, търсете по книжарниците. А след няколко седмици ще се радваме на поредното Възкресение (но без чукането на яйца или спойлването във Facebook).

Пет неща относно AEW - алтернативата на WWE

Виновен съм за това, че не съм писал достатъчно за Коуди (Роудс), Кени Омега и The Young Bucks. Ако бях, сега нямаше да се налага да обя...