Комикси: "Големи неприятности в Малкия Китай" #1... на български!


Както личи, считам за изключително важно в заглавието да посоча, че даден комикс е на родната ни реч, омайна, сладка. Рядкост си е и трябва да се знае. Момчетата и момичетата в "Артлайн" обаче не си поплюват. След като в края на април се появи юбилейният 250-ти брой на "Spawn" (за който можете да прочетете повече тук), те пуснаха още едно заглавие на пазара. Този път то е базирано на филм - "Големи неприятности в Малкия Китай" на Джон Карпентър с Кърт "Някоистетвърдемладизадагознаете" Ръсел.

Започваме с признание, дошло без бой и мъчения: не си спомням нищичко от тази лента. Да, знам, че е с култов статус (макар това определение в днешно време да е по-разтегливо от Mr.Fantastic). Да, вероятно съм го гледал... някога. Но все пак нямам никакъв ясен спомен за сюжета и героите в него. Но, хей, виждам комикс - купувам комикс. Просто е.

В крайна сметка впечатленията ми от "Големи неприятности в Малкия Китай" #1 са малко на кантар. Да започнем с това, което прави огромно впечатление - разликата между детайлната корица и арта на самия комикс. Ей го на:


Ерик Пауъл (художникът) вероятно се гаври, защото той е рисувал и корицата, и самия комикс. Както можете да видите, съдържанието на панелите напомня на сценка от "Скуби Ду" (тревожи ме, че има хора, които могат да четат, а са твърде млади да знаят какво е "Скуби Ду"). Почти никакъв детайл, лек и силно анимационен стил - определено не нещото, което гали окото на Бирко. Тук "Spawn #250" определено има предимство. 

Историята обаче не е лоша и представлява продължение на игралния филм (същия, който не помня) - героят на Кърт Ръсел Джак Бъртън пори американските друмища с камиона си, когато се сблъсква с един по-особен тип демон. Тази неприятна среща го отвежда при негови стари приятели, където не е добре да отидеш с демон по петите ти. Следват мизерии, малко магия и няколко секс-смешки. Не такива, че да ви се дореве, но достатъчни, че да изкарат по едно "хъхъ", което във време на разнообразна некачественост пак си е доста.

Първият брой е едва завръзка на историята, написана от самия Джон Карпентър, което предполагам ще говори повече за киноманите. И историята е като арта - лека, непретенциозна, така че има някакъв особен синхрон между двете. А Бъртън изглежда като симпатичен задник, склонен към малоумия. За съжаление, някои игри на думи (като значението на "wang") са непреведими, което вероятно ще убие още смешки занапред, ама как да е. Дано младежта има акъл и се сеща.

Ще следя комикса поне до 4-ти брой, когато би трябвало да приключи първата арка (ако това, което четох е вярно). Всеки може да го пробва, за да прецени дали му допада, като предполагам, че ще е най-любопитен за феновете на филма на Карпентър, които почти сигурно няма да видят игрално продължение. За другарите нърдове е задължително поне да пробват, защото #КупувайтеКомиксиНаБългарски е кампания, от която зависи дали ще виждаме повече преведени заглавия на родния пазар или ще се пипаме, докато чакаме някой .cbr да се дръпне/скъпоструващо за нас американско издание да стигне до родна земя.

А иначе от "Artline" планират още приятни неща, между които и нещо Marvel-ско (имам две-три предположения за това какво ще, всяко от които е изкушаващо). А ако им потръгнат нещата и имам време, от края на този месец започвам рубрика с комикс-ревюта. Защото защо не.

Колко надъхващ беше WWE Raw през 2002-а

Носталгия. За това ще си говорим днес. За онези времена в WWE, в които безспорният (тогава) световен шампион присъстваше във всяко шоу, а н...